Dit doen studenten echt in de bibliotheek


153-people

free download @graphicstock

Hallo Marcel,

Via het blog van Pedro De Bruyckere werd ik geattendeerd op het onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Reference Librarian’ (volume 54, issue 2, 2013) : What students really do in the library: an observational study / Lawrence T. Paretta & Amy Catalano
De titel van het blog cq onderzoek triggerde me omdat ik anderhalf jaar geleden een blog heb geschreven Wat doen studenten nu echt in de bibliotheek? Studeren! én appeltaart met slagroom eten … nav een onderzoek van o.a. Leen Liefsoens Wat doen studenten in de bibliotheken van het hoger onderwijs?

Het verschil tussen beide onderzoeken zit ‘m in de onderzoeksmethoden. Het onderzoek van Leen en haar mede-studenten was gebaseerd op een enquête en dit Amerikaans onderzoek op basis van observatie. Dan krijg je toch wat andere uitkomsten. Want natuurlijk geven studenten bij een enquête veelal sociaal wenselijke antwoorden: “ik ben hier om te studeren” (96%) 🙂 Terwijl observatie laat zien dat studenten meer op internet surfen dan studeren. Tenminste volgens de berichtgeving in Nieuwsblad.be via Leren. Hoe?Zo!:

Uit een onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Reference Librarian’, blijkt dat jongeren slechts negentien procent van de tijd echt lezen als ze in de bibliotheek ‘studeren’. De studie toont aan dat ze er liever op het internet surfen (vooral naar sociale netwerksites), sms’en met vrienden, online shoppen en zelfs slapen.

Volgens Lawrence T Paretta en Amy Catalano, die aan het hoofd staan van het onderzoek, leest de meerderheid van de studenten in de bibliotheek schoolgerelateerde boeken. Toch blijkt uit de resultaten dat ze zich makkelijk laten verleiden tot aangenamere activiteiten. Meer dan tien procent van de tijd die ze in de bibliotheek doorbrengen wordt gewijd aan Facebook, terwijl ze minder dan vijf procent van hun tijd aan educatieve websites besteden.

Het onderzoek werd tijdens de herfst van 2011 gevoerd en 730 studenten werden enkele weken lang geobserveerd. Uit de resultaten blijkt dat wie aan de computer studeert veel sneller wordt afgeleid dan wie geen computer gebruikt. Maar liefst 73 procent van de jongeren die aan een computer studeerden hielden zich bezig met activiteiten die niets met school te maken hadden. Bij de studenten die zonder computer werkten was dat slechts 44 procent.

Bron: Nieuwsblad.be

De conclusie die in dit krantenbericht wordt getrokken vind ik wel erg gemakkelijk en met een toon van: zie je wel studenten zijn snel afgeleid door het gebruik van sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en You Tube. Hoezo zouden studenten die aan het facebooken zijn of een YT-filmpje bekijken niet aan het leren zijn? Het onderzoek stelt het genuanceerder, maar de vraagstelling was dan ook …

Panetta and Catalano’s primary research question was “Are students engaging in social media and other non-study behaviors more often than they are studying?” We defined studying as the active engagement in a behavior that is related to coursework, such as typing a document, reading print materials such as a textbook or article, or consulting online materials that are related to completing assignments or preparing for examinations.

Als je alleen observeert snap ik dat je deze keuze maakt om het begrip ‘studeren’ te definiëren. Want wat studenten op hun computer, tablet of smartphone doen is alleen te achterhalen door het hen te vragen. Maar zoals zij zelf ook aangeven: gebruik van de computer of dat nu is om websites te bezoeken of om te overleggen via Facebook/Twitter of om een feedbackgesprek via YouTube te bekijken, ook dat kan studeren zijn!

With 72% of young adults now using some form of social-networking site, the authors also explore the effects of these networks on higher-education study. Twitter and Facebook can certainly be a distraction, but they’re also a popular way for students to collaborate and an engaging way for instructors to communicate. This complex role made things hard for the observers. Was a student buying a new handbag, or working on her marketing assignment? Was the YouTube clip being viewed a diversion, or something posted by an instructor?

Wat mij betreft hebben we aan de conclusies van het onderzoek niet zoveel. Het geheel is onderzocht vanuit de aanname dat social media afleidt en niet tot studiegedrag leidt. De waarheid zal wel weer ergens in het midden liggen. Het feit is dat studiegedrag veranderd en dat wijsheid niet alleen uit boeken komt maar zeker ook door samenwerking! Uiteraard heeft dit ook impact op de rol van de bibliotheek.

It is important for educators to understand that the learning environment can influence student engagement and study behaviors and that the environment is further influenced by a variety of factors. Students expect a comfortable and attractive study space not only for scholarly pursuits, but also for socializing. Social and academic activities are integral aspects for facilitating student engagement. A well-designed library should support scholarly activities, but both the current literature and the results of this study indicate that we cannot expect the library to be a building exclusively used for academic behaviors.

Bovenstaande citaten komen uit het onderzoek, hierin wordt veel verwezen naar onderliggende studies op het gebied van samenwerken, zoekgedrag en social mediagebruik in hoger onderwijs en in relatie tot de bibliotheekfunctie. Nog eens de moeite waard om daar nader naar te kijken. Maar nu even niet, het is per slot van rekening toch vakantie 😉

Vakantiegroet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 25 juli 2013, in Bibliotheken. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.