SuperBetter de dagelijkse stap: 3 Power ups- 1 Bad Guy – 3 Quests


Zo aan de slag Judith,

Na de voorbereidingen kan er nu eindelijk begonnen worden met de battle for my EPIC win ;). Tja het zal niet makkelijk worden, maar in de vorige twee blogs over SuperBetter heb ik beschreven wat je moet doen om op te starten. Nu is het taak om onze dagelijkse dosis af te handelen.

Deze dagelijkse dosis bestaat uit 3 Power Ups, het battlen van 1 Bad Guy en 3 Quests. Je kunt gebruik maken van zogenoemde PowerPacks, waarvan er een aantal zijn meegeleverd. Zo kun je volgens een bepaald dieet/bepaalde methodiek (Full Plate Diet) proberen af te vallen. Maar je kunt ook eigen quests, bad guys en powerups aanmaken, eventueel geinspireerd door de community die SuperBetter speelt. Ik begin met de Power Ups.

Power Ups

De eerste Power Ups die ik zie, is er eentje die al is weergegeven: “Chug a Glass of Water” oftewel drink een glas water. Deze Power Up levert me +1 Fysieke weerstand en +1 Emotionele weerstand.

PowerUP

Oke! Die was te doen en niet onbelangrijk. Past natuurlijk bij een ‘afvalbattle’. Andere voorbeelden van Power Ups zijn: een praatje maken tijdens een wandeling met de hond, Een blokje om, Als je de ‘wetenschap’ achter Power Ups bekijkt dan gaat het om het creeeren van positieve emoties. De mensen van SuperBetter geven aan dat je je door positieve emoties niet alleen beter voelt, maar dat je er ook krachtiger van wordt doordat je meer fysieke en mentale weerstand krijgt. Er is zelfs onderzoek gedaan naar de hoeveelheid positieve emoties die je nodig hebt om je weerbaarheid te laten groeien. Ze noemen dit het zogenoemde 3:1 ratio: 3 positieve emoties en gedachten voor iedere 1 negatieve emotie of gedachten. Wetenschappers hebben verschillende onderzoeken gedaan naar deze ratio en komen tot opvallende zaken, zoals deze drie bijvoorbeeld:

 • Positieve emoties laten neuronen sneller groeien
 • Als we positief zijn dan zoeken we de grenzen op in onze hersenen en zijn we creatiever (Die herken ik wel, ik ben ook creatiever als ik positief gestemd ben)
 • Bij een 3:1 ratio, herstelt ons hart sneller

Een van de artikelen waaruit de wetenschappelijke toelichting komt is: Does Positive Affect Influence Health.

Om het mezelf niet al te moeilijk te maken heb ik twee ‘makkelijk bereikbare Power Ups toegevoegd: Namelijk het wandelen met Koda (goed voor het mentale leegmaken van het hoofd of juist het laten bezinken van een aantal dingen) en het afspelen van een van de PowerSongs op mijn iPod (iTunes). Op dit moment is dat bijvoorbeeld “Don’t stop me now” van Queen. Meestal heb ik een aantal lijstjes klaar om te rennen. Het zijn dus Power Ups die te halen zijn! Dan nu de Bad Guy!

Bad Guy

Je zou 1 Bad Guy moeten bevechten iedere dag. Niet zo heel erg moeilijk. Bij mijn battle kan ik er zo al een aantal noemen: Het tankstationsnoepaanjehandenplakprobleem, de lekkeredropjesbijsupermarktenochwatmaaktdatnuuitgedachte, het na2300uurisallesnetevenlekkerderfenomeen en noem ze zo maar op. Maar toch even kijken wat de coach zegt:

Ik zie het al: Mijn voorbeelden zijn zogenoemde: Valkuilen (Traps). Maar Jane heeft het ook over Mental Blockers, in mijn voorbeeld zou dat zijn: te lui om volgens het BEN FIT programma te koken. Symptomen moet ik ook in de gaten houden, dat is dan dus het hongergevoel of wellicht meer ‘zin hebben in iets lekkers’. Triggers zijn heel gevaarlijk, omdat je die heel graag wil doen, maar dat die niet goed voor je zijn. Grijns lekker eten en drinken in general šŸ˜‰ Maar goed dat ik maar 1 Bad Guy per dag hoef te bevechten šŸ˜‰ Een voorbeeld van een Bad Guy die meegegeven wordt heet Liquid Calories en dat komt neer op Cola, Bier of welke drank dan ook waarvan je bij komt. Ze geven dan ook aan dat je deze Bad Guy kunt bevechten met de Power Up van het glas water! Ik merk dat ik niet zo erg moeite heb met het laten staan van een glas Cola op een willekeurig moment, maar dat het bij mij voornamelijk moeite kost om het snoepen te laten. En dan in het bijzonder als ik naar het tankstation ga, naar de supermarkt of in een meer emotionele bui ben (stress, ergernis, maar ook dolle vreugde). Ik moet dadelijk weer naar de PLUS dus ik ga een Bad Guy toevoegen en het zal er op neerkomen dat ik het snoep moet laten liggen.

Quests

Volgende stap is het definieren van quests. Eigenlijk zijn dit uitdagingen die ten goede komen aan je EPIC win. Vanuit een PowerPack te downloaden, maar je kunt ze ook zelf invoeren. Ik kanĀ niet direct een uitleg filmpje vinden, maar het lijkt me logisch. Het zijn activiteiten die op eenĀ of andere manier bijdragen bij het halen van je EPIC win. Mijn Nike+ ren challenge zal een van de quests zijn die ik ga invullen.

Er zijn echter wel een aantal quests te spelen die meer bij het spel horen. Dus die meer horen bij de mechanismen achter het spel dan daadwerkelijk bij mijn eigen EPIC Battle. Alle stappen die ik de afgelopen blogposts besproken heb komen in de vorm van een quest terug. En ik had ze bijna allemaal al gedaan, behalve het maken van een Future Boost. Dat is een evenement definieren dat in de komende twee weken gebeurt waar je enorm vrolijk van wordt. Het definieren van een future boost is een skill die je moet leren, want je wordt er optimistischer van. Het zijn grote dingen, maar ook kleine dingen. Check out de uitleg over een Future Boost van Jane.

Dat was een makkelijke quest. Maar het gaat juist bij deze quests om het stellen van doelen en om je daaraan proberen te houden. Ik denk dat van de dagelijkse activiteiten het uitvoeren van Quests voor mij de moeilijkste zal zijn. Niet zozeer het doen, maar om er 3 per dag te verzinnen…

Het doorlopen van de standaardquests heeft me niets opgeleverd bij mijn dagelijkse score ;( Ik moet dus nog op zoek naar 3 quests die ik vandaag kan doen. Ik heb wel al resilience points verzameld en ‘geleveled’ tot level 3. Maar daarover vast een andere keer meer.

standvanzakensuperbetter

 

Groet Marcel (8)

 

 

 

 

Geplaatst op 24 juli 2013, in SuperBetter, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Wilma Habets-Berkers

  Het spel suggereert de maakbaarheid van hoe je in het leven staat. Dat is tricky. Desalniettemin is je aandacht richten op positieve zaken i.p.v. blijven hangen in negatieve zonder meer aantrekkelijk. Kan ik je niet een paar opstekertjes geven? Ik gun je ze van harte.

  Wilma

  • Ha Wilma,

   Leuk dat je reageert! En prettig dat je me de opstekertjes gunt šŸ˜‰ Dat is wederzijds!

   Maar toch heb ik een vraag – Jouw antwoord suggereert dat hoe je in het leven staat, niet maakbaar zou zijn? Ik (en Jane met Reality is Broken en Kelly met de Willpower instinct) denken daar anders over. Je moet me toch eens uitleggen waarom dat tricky is šŸ™‚

   Groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: