De kracht of zwakte van sociale media?


Beste Marcel,

Zoals je weet plaats ik elke week in de Nieuwsflits I for You een TEDtalk ter inspiratie voor onze collega’s bij Zuyd. Inmiddels heb ik er al ruim 100 gedeeld. Vaak zijn de Friday TED talks van Bas van de Haterd een inspiratiebron, zo ook deze over sociale verandering en sociale media. Morgen verschijnt deze TEDtalk van techno-soicoloog Zeynep Tufekci: Online social change: easy to organize, hard to win in de Nieuwsflits. Ik wilde deze ook via ons blog delen.

De grootschalige volksopstanden in Turkije en Egypte worden vaak aangeduid als de ‘twitterrevolutie’. Sociale media speelden een grote rol in het verspreiden van nieuws via Twitter, Facebook en YouTube. De berichten, foto’s en video’s gingen razendzsnel de wereld rond. Het volk dat in tegenstelling tot de door de overheid geregiseerde pers een ander beeld van de werkelijkheid liet zien. Ook ik heb vaker in presentaties deze voorbeelden als krachtige rol van sociale media benoemd. In haar TEDtalk probeert Zeynep Tufekci echter aan te tonen dat het gemak van de sociale media sociale veranderingen op de lange termijn juist moeilijker maakt. Via sociale media wordt de massa snel bereikt en krijgt een beweging (bv de Occupybeweging) snel aandacht. Echter door het ontbreken van enige infrastructuur van zo’n beweging is de invloed ervan zeer beperkt. Als voorbeeld noemt zij de Burgerrechtenbeweging in de jaren 50 en 60 in Amerika die door een moeilijke (en langzame) aanpak veel meer heeft bereikt. Samenwerken en samen denken om de richting te bepalen, kost gewoon veel tijd. Daar heeft ze gelijk in. Alleen de totstandkoming van de Civil Rights Act is ook niet in 5 jaar tot stand gekomen. Elke verandering gaat in kleine stapjes. Ook small steps matter? Toch?

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 19 oktober 2015, in TED JAMs. Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Femke Halsema benoemde eerder in haar oratie dat sociale media niet voor de revolutie zelf zorgde, maar dat het wel gelijkgestemden bij elkaar bracht. Het waren de traditionele media die het nieuws verspreidde en het blokken van internet door de regering destijds dat het volk (ook die zonder sociale media) in opstand kwam. Leaderless revolutions….
  Echte verandering komt alleen tot stand in de echte fysieke wereld. (Daved en Goliath 2.0: beinvloeden sociale media de mensenrechten.)

  Wanneer je kijkt naar de invloed en rol van sociale media op en in onze maatschappij, dan vind ik de volgende ontwikkeling zorgwekkender. Mede vanuit het feit dat juist Sociale media in zich dragen om in te sluiten en niet uit te sluiten

  • Judith van Hooijdonk

   Is dat zo Ayk dat sociale media de reden zijn van uitsluiting? Ik vraag het me gewoon hardop af. Ik hou ook niet van ‘kraslotgedrag’, maar is dat iets nieuws? Het streven naar macht, haantjesgedrag, de ongelijkheid is dat niet van alle tijd? Voor mij draait het met of zonder sociale media om relatie, verbinding en interactie en om openheid, en dat is door sociale media alleen maar transparanter geworden. En hoewel ik denk dat uitsluiting van alle tijd is, en sociale media geen wondermiddel zijn, vind ik altijd zorgwekkend als mensen buiten de maatschappij staan.

 2. Hoi Judith,

  Volgens mij benoem ik nergens dat sociale media de reden van uitsluiting zijn. Wanneer dat wel zo is overgekomen, is dat nu net niet de bedoeling. Het is dan ook geen aanval op sociale media, maar wel een vraag om aandacht voor deze ontwikkeling. Zeker in een tijd waarin het lastig blijkt te zijn om ‘grip’ te krijgen op de invloed van de digitale wereld op de ‘echte wereld’ en visa versa.Iin een tijd waarin verandering van alle dag is, zullen we (en dat is mijn visie) de achterblijvers niet uit het oog moeten verliezen. Dat bereik je niet door op grote schaal mensen uit te sluiten. Achterblijvers is voor mij vooral de groep die minder mediawijs en digivaardig zijn. Die groep is mijn inziens nog altijd groot en bestaat zelfs voor een groot gedeelte uit peeps die denken wel mediwijs en digivaardig te zijn. Dat laatste is natuurlijk een persoonlijke bevinding.

  Groeten van Ayk

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: