Een ander vak? #nvb11


Marcel, in mijn blog van maandag heb ik de 2 interessante presentaties besproken die ik tijdens het NVB congres heb gevolgd.
Wat er die dag nog meer gebeurde ….

Het was een klein feestje, zoals ik al twitterde. Nou ja klein, er waren zo’n 1100 man in de Reehorst. Maar voor mij zat de meerwaarde, net zoals bij de Onderwijsdagen, in de ontmoetingen en het netwerken. Ik heb weer verschillende bloggers en tweeps gesproken, maar ook ontmoetingen gehad met oud collega’s en studiegenoten. Mensen die ik al heel lang niet meer had gezien en mensen die ik tot donderdag alleen online had gesproken. Het was gezellig. Zo ook de afterparty met Leen die me nog verraste met een verlaat verjaardagskado: de biografie van Steve Jobs, blog volgt tzt …. 🙂

Maar inhoud van die dag … mwah…. er is vooral veel achteraf gediscussieerd over de discussies.
Het thema van de dag was : een ander vak
In het voorwoord van de (voor mij overbodige) programmagids wenst de voorzitter Michel Wesseling ons

een inspirerend congres toe die uitnodigt om nieuwsgierig te zijn, de discussie aan te gaan en vooral om te leren. Leren hoe de nieuwe wereld er uitziet, wat onze rol is en hoe we die gaan invullen.

Het ochtendprogramma was plenair waar Het Debat centraal had moeten staan. Stine Jensen (filosoof), Geert Lovink (mediatheoreticus …) en Marleen Stikker (burgemeester van De Digitale Stad) zouden ieder een korte (10 minuten) visie geven op het thema. Al deze presentaties liepen uit, dus was er weinig tijd meer over voor Het Debat dat door Pieter Jan Hagens geleid werd.
De discussiepunten waren ‘zoeken naar informatie’, ‘sociale netwerken’en ‘de toekomst”. PJ had zich niet zo goed voorbereid op de doelgroep. Informatieprofessionals weten natuurlijk wel dat mediawijsheid vanaf basisonderwijs belangrijk is, dat Google zoekresultaten manipuleert / personaliseert, dat Open Content de toekomst zou moeten zijn. Bekende discussie. Peter Beckers (docent die het boek van HNW volgens Generatie Y heeft begeleid) brak terecht in, maar dat leverde alleen een pinnige reactie van Stine Jensen op. De opmerking van een meneer voor mij dat hij niet precies wist wat de consequentie was van het weigeren van iemand op LinkedIn, leverde hoongelach op. Maar wel stoer dat iemand dat durft toe te geven in zo’n gezelschap. Ja, niet alle bibliothecarissen zijn zo social-media-vaardig, dat is ook een gegeven.
Jammer dat de discussie vooral ging wantrouwen; niets (op internet, Google, sociale netwerken) is meer te vertrouwen, wat is nog ‘waar’? Ook ik heb studenten altijd geleerd om je bronnen te checken, maar om nou zo achterdochtig te worden en niets meer te vertrouwen. Zo zit ik niet in elkaar, mischien ook wel naïef?
Het was vooral leuk om de discussie op twitter te volgen. Dat moest wel via 3G want de wifi was (weer) waardeloos 😦

Volgend jaar bestaat de NVB 100 jaar. Ik zou tijdens dit jubileumcongres meer geïnspireerd willen worden door 1 of 2 inhoudelijk sterke keynotes. Laat zo’n debat maar in kleinere settings plaatsvinden. Ik vond het jammer dat Stine Jensen niet meer tijd had om haar verhaal te vertellen. Hoewel ik haar verhaal over het intiem kapitaal (waarover ik al eens geblogd heb) ken, vond ik haar wel de spreker die me het meest boeide.

Ik hoorde dat bij de track ‘het vak’ ook veel discussie tussen opleiding (IM, IDM, GO) en werkveld had plaatsgevonden over de inhoud van het curriculum. Ik vind het wel jammer dat ik de presentatie van Josje Calff gemist heb, via een tweet heb ik haar artikel over KID-management gelezen.
In onderstaande afbeelding die in haar artikel staat, staan vaardigheden en competenties van een KID-er benoemd. Want ons vak draait om het managen van vastgelegde Kennis-Informatie-Data; vastgelegd in welke vorm dan ook. Annerie blogde hier onlangs ook nog over: Fuck Google Ask Me!.
De conclusie van Josje (en ik denk dat ze gelijk heeft) is dat dé bibliotheekopleiding niet meer bestaat omdat functies binnen bibliotheek behoorlijk ver uit elkaar zijn gegroeid, dat zie je wel in dit plaatje

Uit: KID-management heeft de toekomst - Josje Calff (IP-2011, nr.11, p.25-28)

Maar deze presentatie heb ik dus gemist. Zo ook die van Liesbeth en Gerard van de track Het Nieuwe Werken, maar gelukkig heb ik daar de slides nog van en de f2f-contacten. 🙂 Over HNW en bibliotheek wijd ik nog wel een apart blogje.
Mijn keus viel op de ‘Happe.ning’ track van Bibliotheek2.0, waar een mooie Twoppy voor beschikbaar was! Over de presentaties van UBA (de catalogus-Facebook app) en HvA (de korte kennisclips) heb ik eergisteren geblogd. Wilma heeft alle presentaties van deze track verzameld. Handig 🙂
Ik wil nu alleen nog even inzoomen op de presentatie ‘Librarians: embedded OR embarrassed’. Ik was vooral embarrassed, de presentatie miste helaas wat diepgang en monde vooral uit in de discussie over de benaming van ons vak: ben je nou bibliothecaris, informatiespecialist of information brooker. Tsja, what’s in a name.

Uit al deze discussies kan je concluderen dat het slecht gesteld is met de profilering van ons beroep. Terwijl overal geroepen wordt dat informatievaardigheden/mediawijsheid zo enorm belangrijk is, krijgen wij het maar niet duidelijk dat dit de ‘core-business’ van de bibliothecaris is.
Ruim 30 jaar geleden toen ik aan de opleiding Bibliothecaris begon, werd mij al gevraagd: “wat leer je dan? Stempeltjes zetten?” Hoe kan het toch dat mijn beroep zo onderkend wordt, terwijl in Groot-Brittanië / Verenigde Staten de ‘librarian’ een gerespecteerd beroep is. Librarians zijn daar meer maatschappelijk georiënteerd (de felle tegenstand tegen de Patriot Act) en zijn meer betrokken bij ICTO (vele bijdrage van bibliotheken tijdens de Educause)
Komt het omdat wij steeds maar discussie hebben over de naam? Dan ben je weer ‘mediacoach’ in een ‘kenniscentrum’ en dan weer ‘informatiebrooker’ in een ‘studielandschap’ om op deze manier aan te geven dat we meer doen dat boekje uitlenen? Laten we nou eens stoppen met oeverloze discussies over het al dan niet een embedded librarian zijn of een participerende bibliothecaris te zijn. Laat we vooral door te DOEN onze meerwaarde tonen.
Zoals ik altijd bepleit dat docenten mee moeten gaan in een veranderende samenleving, zo geldt dat zeer zeker ook voor de bibliothecaris. Ook binnen Zuyd bibliotheek staan we voor deze uitdaging. Zo’n 20 jaar geleden schreef ik al een beleidsnotitie waarin ik als motto een citaat van een oude Romein had opgenomen:

“Tempora mutantur, et nos mutamur in illis (De tijden veranderen en wij veranderen mee)

Dit is al duizenden jaren ‘waar’.

groetjes,
Judith

PS
Ik ben natuurlijk niet de 1e die over het congres geblogd heeft
Tijdens het congres werd er live geblogd door Jan Klerk en Dymphie, zo knap vind ik dat!
LeenLief heeft uiteraard al uitgebreid geblogd, Moqub beschrijft ook waarom ze volgend jaar waarschijnlijk niet komt en Tenaanval blogt over haar voorzittersrol bij de Happe.ning track.

en hoewel ik m niet besteld had *foei* heb ik wel zo’n uniek biebshirt gescoord! Thx Jeroen!

Update 25-11-2011
Link naar alle presentaties van het NVB Jaarcongres 2011

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 23 november 2011, in 21st century skills en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: