FabLabulous


Ha Marcel,

Ik zag bij jou de radertjes al weer draaien toen wij donderdag 8 december op bezoek gingen in FabLab Zuid-Limburg, net zoals 1 jaar geleden toen we tijdens de Educause naar een keynote van Neil Gershenfeld (bedenker van FabLabs) luisterden. Er is ook nog een TED-filmpje van Neil Gershenfeld waarin hij zijn ideeën toelicht. Voor mij blijft het nog steeds miraculeus, dat 3D geprint. Door de filmpjes op de website van FabLab Zuid-Limburg te bekijken, werd het me een beetje duidelijker.

De radertjes draaien wel, maar er ontstaat enigzins kortsluiting! Hoe, wanneer, we moeten hier iets mee, waarbij allemaal, mogelijkheden, mogelijkheden, mogelijkheden! Het geeft op dit moment een duidelijke overload. Een overload waarbij ik blij ben dat dit in mijn achterhoofd zit, maar wat ik niet concreet krijg opgepakt. En dat maakt het jammer, want het is het wel waard om direct op te pakken!

FabLab ZL

Er zijn inmiddels bijna 100 Fablabs wereldwijd, waarvan zo’n 10 in Nederland.
De Fablab in die wij bezocht hebben is zo’n 2 jaar geleden opgericht. Onlangs zijn subsidiegelden van de EU en Economische Zaken toegekend. Men zit nu nog in een tijdelijk onderkomen in de Hoenderstraat in Maastricht. Er zijn plannen om te verhuizen naar de werkplaats van de Jan van Eyck Academie in Maastricht.
Zou een sateliet op Nieuw Eyckholt Heerlen niet geweldig zijn?
Ja dat is een droom! Dat zou echt gaaf zijn. De staatsecretaris wil dat ook want we moeten een goed, uitegeruste, insprirende omgeving creeren voor onze studenten om in te leren. Liefs samen met andere organisaties (Arcus? OU? DSM? Zorginstellingen? FabLab?) Zuyd doet natuurlijk al veel op dit gebied (zie de proeffabrieken in Nieuw Eyckholt, zie de Dobbelsteen in Sittard, zie de hele Wijk van Morgen om slechts een paar voorbeelden te noemen) FabLab hoort zeker in dat rijtje thuis. Hoe dat klaar te spelen? De radertjes draaien!

Wat is nou een FabLab?
Een FabLab (FABrication LABoratory) is een werkplaats met een aantal computergestuurde machines, waarmee gebruikers ideeën kunnen omzetten naar een tastbaar prototype of naar een concreet product.
De techniek zegt me niet zo veel. Wel onder de indruk van het resultaat natuurlijk, vooral wat medisch allemaal mogelijk is met stamcellen en nieren printen? Anthony Atala laat in dit TED-filmpje ‘organ-printing’ daadwerkelijk zien (rond minuut 11).

Dit gaat het verstand te boven. Hier lopen de radertjes dus echt op vast! Ik vond het 3D printen al indrukwekkend. Zeker als je weet dat je voor 600 tot 800 zelf een 3D printer in elkaar kunt zetten! Maar daar kon mijn verstand nog bij. Daar gingen de radertjes wel van draaien! Het filmpje van Anthony Atala, daarvan schieten de radartjes door. Wow! Met open mond…

Ongelooflijk dat dit mogelijk is, maar wat betekent dit ethisch?

…Mijn mond stond nog open en gaat alleen maar verder openstaan als ik nadenk over de implicaties. ethisch, genetisch en wellicht zelfs wel poetisch.

Deze printtechniek is nog niet beschikbaar in Maastricht 😉 maar wel andere printtechnieken zijn om 3D te printen zijn beschikbaar.

Ehm ik wil je niet te zeer laten schrikken. Maar door de manier waarop het fablab werkt: Open en kennisdelend, daardoor is dus wel de kennis om een dergelijke printer te maken al in Maastricht available.

 

Wat ik van de FabLab vooral bijzonder vind is jet kennisdelend aspect. Er wordt gebruik gemaakt van open software, open source. Je wordt geacht om opgedane kennis over te dragen, en bij te dragen aan de wiki. Frits Hoff is ook oprichter van OpenWijs, dus ik snap zijn gedrevenheid in wel als het gaat om ‘het realiseren van goed, betaalbaar, elektronisch en open onderwijs, gebaseerd op een eerlijk, duurzaam en multicultureel onderwijsconcept’.

Ik hoop op welke manier dan ook met Frits te kunnen samenwerken. Er zijn een aantal studenten geinteresseerd in Blender, een open source 3D tekentool. Wellicht dat, dat al een mooi begin is. Wie weet!

Frits Hoff wilt graag samenwerken met Zuyd. FabLab zoekt stagiares voor 2012. Wat voor mogelijkheden zie jij voor jouw I/TI studenten?

Voor alle studenten van Zuyd is daar inspiratie en creatieve skills te halen. Innoveren met een hoofdletter I en hoe doe ik dat. Daarnaast zijn de 3D printers bij veel studies inzetbaar. Om het boeiender te maken, om het leuker te maken, maar ook om de creatieve kant van je vakgebied te ontdekken. Zo is het niet anders bij Software Engineering studenten. Nu hebben die nog wat extra uitdagingen als het gaat om aansturing van software of robotica die hier en daar gebruikt wordt, maar main topic lijkt mij is innovatie, creatie en inspiratie. Maar wel in de vorm die je kunt voelen. Wat gaver om als gezondheidszorgstudent het filmpje van Atala te bekijken. En daarna een (van plastic!) zelfde vorm uit te laten printen. Om nog maar te zwijgen over de kanalen van creativiteit die bij onze jonge ‘collega’s!’ ontlokt kunnen worden met betrekking tot hun eigen vakgebied en leefwereld! We zijn zo dichtbij, maar nog steeds zo ver weg!

Judith & Marcel

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 20 december 2011, in Inspiring en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: