Jujuutje in het IM-alumnimagazine
Geplaatst door Judith van Hooijdonk
Hallo beste QR-scanner van IM-alumnimagazine,
Welkom op 2beJAMmed, het weblog van Marcel Schmitz en Judith van Hooijdonk. Leuk dat jullie de QR-code hebben gescand!
Mijn artikel in jullie alumniblad kan je hieronder ook digitaal lezen. Het voordeel van het digitaal publiceren, is dat je het artikel kunt voorzien van allerlei links naar achtergrondinformatie, dat heb ik dan ook gedaan 🙂
Hoi Marcel,
Vanmiddag viel het 14e nummer van het magazine (decemer 2011) van IM-alumni Zuyd [ter info: er is ook een LinkedIn-groep HsZuyd Information Management] in de bus met mijn artikel. Bij dit artikel staat een QR-code, die natuurlijk wel even snel gelinkt moest worden.
Hieronder vind je mijn verhaal als niet-Zuyd-alumnus in het IM-alumnimagazine over mijn werkend leven. Het is geen kort verhaal geworden, maar ik werk inmiddels al heel wat jaartjes :). Het artikel is geredigeerd door Joos Olejniczak
“Ik vind Twitter absoluut geen triviaal medium”
Dertig jaar geleden, toen ik nog studeerde voor bibliothecaris-documentalist, hoorde ik voor het eerst de term ‘information broker’. Dat heb ik me altijd gevoeld. Makelaar in informatie, waar die ook vandaan komt – uit een boek, tijdschrift, krant, databank, van het internet en tegenwoordig ook via social media. Mijn beroep heeft de laatste 25 jaar grote veranderingen ondergaan maar voor mij is de kern hetzelfde gebleven: op informatie attenderen en informatiebronnen opsporen.
In touch
Ik ben in 1982 afgestudeerd aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie Tilburg, specialisatie bibliothecaris-documentalist. Begin jaren ‘80 was de werkeloosheid hoog; het duurde een jaar voor ik mijn eerste baan had, in de nieuwe Gemeentebibliotheek Rotterdam. Een modern gebouw à la Centre Pompidou. Naast de toen nog gangbare kaartenbakken waren er publiekscomputers met touchscreens; een noviteit en niet alleen in bibliotheekland. Het zou nog ruim twintig jaar duren voordat de touchscreens de consumentenmarkt zouden veroveren.
Na twee jaar ben ik de liefde achterna gereisd en in Maastricht terechtgekomen. Mijn tweede baan was een combinatiebaan. Ik werkte enkele dagen op de Revalidatie Academie in Hoensbroek (HBO-opleidingen ergotherapie en logopedie) en daarnaast nog een dag in de bibliotheek van de Academie voor Fysiotherapie in Heerlen. Dat waren allebei “éénvrouwspostjes”. Vijftien jaar heb ik dat gedaan. Ik ben begonnen met kaartenbak en typemachine en geëindigd met een geïntegreerde geautomatiseerde bibliotheekcatalogus plus geautomatiseerde uitleen toen we met diverse opleidingen de nieuwbouw in Heerlen betrokken.
Op die werkplekken heb ik heb de komst van de eerste computer meegemaakt. Een AT met inbelmodem naar PICA Leiden (eindeloos duurde het eer er verbinding was) en kettingpapier (heerlijk geluidje). Elke avond backuppen en de andere standalone pc voor de gebruiker updaten. DOS-commando’s, floppy’s, later diskettes. Wat ging alles langzaam, vergeleken met nu. Geen twitter maar wel veel f2f contacten; geen werkmail maar overdrachtschriftjes; alleen nog maar vaste telefoons.
Zuyd
Al die jaren ben ik in het HBO blijven werken. Na vijftien jaar in Heerlen heb ik nog tien jaar als bibliothecaris op de Hoge Hotelschool in Maastricht gewerkt. In die 25 jaar heb ik vele fusies en interne reorganisaties meegemaakt. Als bibliothecaris ben ik op diverse plekken in de organisatie ondergebracht. Een paar jaar geleden kwamen bibliotheek, onderwijsadviseurs en ICTO- adviseurs in één organisatieonderdeel van Hogeschool Zuyd bij elkaar. Voor mij bood dit de kans me verder te ontwikkelen door de overstap te maken van bibliothecaris naar ICTO -adviseur.
Ik was al enige tijd op projectbasis betrokken bij Blackboard, de elektronische leeromgeving van Zuyd. De bibliotheekwereld was aan het veranderen: op bibliotheekcongressen stonden onderwerpen centraal als bibliotheek2.0, 23Dingen, nieuwe media. Ik was nieuwsgierig, ik ging overal op af, begon me er in te verdiepen en raakte steeds meer geboeid door deze nieuwe ontwikkelingen.
@Jujuutje
Begin 2008 (is het echt nog maar vier jaar geleden?) begon ik met Hyves: leuk voor contacten met oude vrienden. Maar ik betrad de wereld van de social media pas echt toen mijn oud-collega Leen Liefsoens mij later dat jaar uitlegde wat Twitter was. In die tijd was het nog gebruikelijk ook een nickname te bedenken, twitter had nog iets “ondergronds”. Mijn collega Joan Zeguers bedacht @jujuutje voor me. En zo ben ik inmiddels bekend bij mijn tweeps (twittervrienden).
Ik begon aan mijn ontdekkingstocht in Social Media land. Ik ontdekte de mogelijkheden en risico’s van het koppelen van netwerken. De eerste koppeling, tussen Twitter en Hyves, werd door mijn kinderen niet op prijs gesteld: moesten al hun vrienden en vriendinnen nu weten wat hun moeder in haar vrije tijd en op haar werk uitvoerde? Na veel discussie (“nou, dan ontvolgen ze me toch”) heb ik deze strijd opgegeven.
Inmiddels koppel ik sociale netwerken niet meer automatisch aan elkaar. Hoewel er een overlap zit tussen mijn volgers op Twitter, mijn vrienden op Facebook en mijn contacten op LinkedIn, weet ik inmiddels dat elk netwerk zo zijn eigen dynamiek heeft. Ik gebruik nu ‘selective tweets‘; als ik tweets wil delen op een ander platform, doe ik dat door een speciale # te gebruiken. Ik ontdekte ook persoonlijke startpagina’s als Netvibes en iGoogle. En ik ging bloggen.
Samen met mijn collega Marcel Schmitz ben ik in 2009 naar UGameULearn (symposium van TU Delft en DOK) gegaan. Daar hebben we de key-notes van Helene Blowers (23Things) en Father Roderick (de “podcast-priester”) beleefd. Hun enthousiasme sloeg bij ons aan. Na enig aarzelen (“hebben we wel wat te melden?”) zijn we met bloggen begonnen: ictozuydplein.blogspot.com werd geboren (en inmiddels bloggend verder gegaan op 2beJAMmed).
Bloggen is mijn passie waar ik veel te weinig tijd voor heb. Mijn eigen blogstijl heb ik pas na verloop van tijd gevonden. Ik ben iemand die graag dingen uitzoekt; ik wil combineren en informeren, ik ben information professional / kennisdeler in hart en nieren. Het voordeel van duobloggen is dat je elkaar kunt stimuleren en dat er een hogere frequentie van blogposten is. Door over ervaringen en kennis te bloggen, structureer ik mijn gedachten. Het is voor mij ook reflectietool geworden. Bloggen is mijn buitenboordbrein.
Social Media
Ik ben nu ruim 3 jaar actief op Twitter. Twitteren heeft in deze jaren mijn blikveld verruimd, mijn wereld vergroot en mijn kennis over de ontwikkelingen op mijn vakgebied en Social Media verbreed. En het heeft mij heel veel interessante contacten gebracht, zowel online als IRL (in real life). Ik vind Twitter geen absoluut medium van ‘niksigheid’, van trivialiteiten. Natuurlijk vliegen er onzinnige, flauwe tweets voorbij, maar als die mij storen, volg ik die tweep niet meer. Ik kan ontzettend lachen met tweeps, slap ouwehoeren, maar ik leer vooral veel. Ik word via Twitter geattendeerd op interessante blogpost, word op de hoogte gehouden van vakliteratuur en kijk leerzame filmpjes. Twitter is mijn permanente bijscholingscursus.
Ik lees waar tweeps mee bezig zijn, wat hen raakt. Daardoor leer je je vakgenoten ook van een andere kant kennen, waardoor contacten leggen gemakkelijker is. Ik bouw en onderhoud relaties via Twitter. Als je open bent in het delen van (persoonlijke) informatie creëer je ruimte voor nieuwe informatie en nieuwe contacten. Als kenniswerker is dit volgens mij een goede manier om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen op je vakgebieden en om jezelf te profileren.
Door mijn getwitter over mijn werk als ICTO-adviseur bij Hogeschool Zuyd, door Yammer (een interne Twitter) te introduceren in onze organisatie, door constant aandacht te vragen voor het belang van interne kennisdeling (wat met behulp van social media heel gemakkelijk kan) en door het verzorgen van trainingen social media, ben ik inmiddels vraagbaak geworden over dit onderwerp en deel ik mijn passie en kennis met velen in de organisatie.
Social media is een tool, geen doel. Een tool waarmee je een leerproces kan ondersteunen, een tool die kan binden en boeien. We leren van elkaar door te delen en samen te werken, dankzij de technologie die social media zo’n belangrijke plaats in de informatiemaatschappij gegeven heeft.
Lifebrarian
Tijdens de eerder genoemde UGame ULearn in Delft gebruikte Helene Blowers de term ‘Lifebrarian‘. Lifebrarians zijn bibliothecarissen die een rol spelen in de sociale netwerken (lifestreams) van hun klanten. Zij vroeg zich af wat het bestaansrecht van de bibliotheek is nu er steeds meer online manieren beschikbaar komen om kennis en expertise te delen. Mensen publiceren en produceren zelf, zonder uitgever. Men werkt samen in sociale netwerken. Men deelt volop en bij voorkeur onder een liberale Creative Commons licentie. Share-Remix-Reuse wordt de toekomst. Bibliothecarissen kunnen volgens Blowers nog steeds hun klanten helpen en het gebruik en produceren van (online) informatie faciliteren: door zich te mengen in sociale netwerken. Librarians worden ‘lifebrarians’! Het verschaffen van gedrukte informatie zal niet meer centraal staan maar de hoofdtaak van de librarian/lifebrarian blijft: boeien en binden!
Judith van Hooijdonk
ICTO-adviseur bij Zuyd
Source: Uploaded by user via Nena on Pinterest
Deel of Bewaar
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Pocket (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Skype te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Meer
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Diigo (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Delicious (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Reddit (Wordt in een nieuw venster geopend)
Over Judith van Hooijdonk
Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"Geplaatst op 14 januari 2012, in IMalumni, Social Media en getagd als bibliotheek. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Kennis delen? Ja graag! Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.
Een reactie plaatsen
Comments 0