Zuyd Merk-waardig?


Hoi Marcel,

Deze week las ik op twitter:

Wat lief: naast mij zit een directielid van Hogeschool Zuyd zijn twijfels te spuien over het nut van Twitter voor de naamsbekendheid.

Ik was perplex. Onbegrijpelijk.
Hoe kan je als organisatie social media toch blijven negeren? Nou weet ik natuurlijk niet welk directielid dit is en of hij de mening van ‘de’ organisatie uitdraagt. Ik weet wel dat Zuyd niet echt duidelijk als ‘merk’ op sociale media platforms actief is. Ik heb me al eens eerder afgevraagd waarom niemand van het CvB bij het college van Menno Lanting was. Dit ging wel meer over de inzet van social media in je organisatie om kennis delen te verbeteren. Dat negeren geen optie is, heb ik ook al eens bepleit in een interview voor Editie Zuyd.

De wereld verandert naar een ervaringen economie. Iedereen kan zelf een podium creëren om ervaringen en ideeën met elkaar te delen, zoals wij dat doen met ons blog. Organisaties (ja, ook Zuyd) zullen onderdeel moeten proberen te worden van de gesprekken (luisteren, feedback vragen, ideeën droppen, kennis delen, interactie aan gaan). Ik denk dat je door te participeren op social media, leert van hoe je het als organisatie doet. Social Media is naast allerlei enquêtes en accrediaties een bron waar je als organisatie inzichten uit haalt om je kwaliteit te verbeteren. Social media is als communicatiemiddel niet meer weg te denken.

Zuyd heeft de afgelopen jaren intern zwaar ingezet met een Sterk Merk campagne. We hebben vaker in onze berichten aan de Zuydwaarden: open, ambitieus, ondernemend, vakkundig en inspirerend gerefereerd. Over 2 weken ben ik uitgenodigd met een tiental collega’s voor een Merk-waardige middag in het Glaspaleis. Ik hoop tijdens de lunch naast een CvB-lid aan te schuiven, ik wil wel eens van gedachten wisselen over de inzet van social media voor Zuyd als merk.

In de uitnodiging voor de Merk-waardige middag staat:

De rest van de middag zal je inspireren om vanuit een merkbril naar de wereld te kijken en te leren van andere sterke merken in de wereld.

Andere? sterke merken maken wel gebruik van social media als communicatiemiddel. CocaCola noemt de sociale media de “new frontier of marketing and communications”, zij communiceren over hun Online Social Media Principles. Starbucks is het grootste merk op social media media gebied, met My Starbucks Idea passen zij het principe van crowdsourcing (het publiek inzetten als bron voor het verwerven van kennis, ideeën opdoen etc) in optima forma toe. En Nike+ weet  social media ook goed in te zetten in hun runningprogramme, hierover heb jij ook al eens eerder geblogd ivm je afstudeeropdracht Mobile Dashboard Learning Analytics.

@bron

Ik ben erg benieuwd door welke merkbril ik ga kijken 🙂

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 januari 2012, in Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Hoi Judith,

  Ik verbaas me hier ook over. Als onderwijs instelling lijkt het me belangrijk dat je met de tijd meegaat en nieuwe kansen aangrijpt. Er word zoveel tijd en moeite in gestopt om Zuyd een sterk merk te maken. De site http://www.zuydbrandportal.nl/ ken je wellicht al. Over elk klein detail is nagedacht behalve over hoe social media hierbij kan bijdragen 😦

  Wat ik mij dan afvraag is of dit met het verschil in generaties te maken heeft. De generatie jongeren van nu is namelijk non-stop met social media bezig en als je deze groep dus wilt bereiken lijkt mij social media een geschikt kanaal. Maar misschien omdat de directie of CvB hiermee niet zijn opgegroeid en zich er niet in verdiept hebben het nut van social media niet inzien…

  En wie gaat hen ervan overtuigen dat dit toch wel de toekomst is?

 2. Maikel Andelbeek

  Ik ben het compleet eens met Luuk dat het raar is dat over elk detail behalve social media is nagedacht. Dit terwijl, zoals Luuk ook aangeeft, het grootste publiek van de hogeschool jongeren zijn die veel op social media zitten.

  Social media heeft niet alleen een sterke werking naar buiten (als marketing-tool), maar kan ook dienen om de informatievoorziening naar studenten te verbeteren (bv mededelingen van CvB, opleidingen) en kan ook gebruikt worden binnen professionele social media (LinkedIN) om samenwerking tussen bedrijven en Zuyd te verbeteren.

  Onze ICT-opleidingen scoren landelijk erg hoog, maar we maken geen/nauwelijks gebruik van social media. Leg mij maar eens uit hoe we dan nog serieus genomen kunnen worden?

  @Judith, ik wens je veel succes met het aanspreken van een lid van het CvB en hoop dat het je lukt 😉

 3. Ilse Meelbeghs

  Hoi Judith,

  Ik volg @nyenrodeacc op Twitter. Iedere keer als ik:
  – een aankondiging zie van een open dag.
  – hun interactie zie tijdens en na evenementen
  – een aankondiging lees van een artikel dat een hoogleraar schreef
  ben ik jaloers. Wij hebben ook goeie evenementen, mensen en artikelen.
  Ik zou het geweldig vinden als ze gedeeld werden via -in mijn geval- Twitter.
  Ik ben het helemaal eens met bovenstaande schrijvers. Een gemiste kans.
  @ilsemeelberghs

 4. Wilma Habets-Berkers

  Hallo Judith,

  Ik bewonder jullie drive om de technologie in ons aller dagelijkse leven te krijgen. Jullie leven in die technologie. Dat geldt niet voor iedereen. Men wil wel samenwerken en men is niet vies van technologie – maar hoe te beginnen – wat te kiezen? Daar hangt het soms op. Daar zou meer advies heel welkom zijn. Gewoon de vraag: wat willen jullie, wat doen jullie al – je zou het op deze manier intensiever kunnen doen. Vanuit locatieoverleg en in mijn eigen dienst krijg ik daar vragen over. Een voorbeeld: de groep Teleform/Contest, help ze over de drempel.

  groet,

  Wilma

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: