Frisse denkkracht bij Ligne Bibliotheek
Dag Marcel,
Vandaag was ik bij een frisse denkkrachtsessie, georganiseerd door Cubiss. Ik was hiervoor uitgenodigd door Liesbeth Mantel. Cubiss ondersteunt sociale organisaties o.a. openbare bibliotheken met vraagstukken rondom lezen, leren en informeren. Cubiss helpt ook innovatietrajecten waarbij zij 2 technieken combineren: DesignThinking en Ynnovate.
Liesbeth had aan Cubiss de vraag gesteld: hoe kunnen we er via (ander) aanbod voor zorgen dat de studenten van Zuyd gebruik maken van de verschillende facetten van de bibliotheek? Dus naast het gebruikmaken van de werkplekken van de bibliotheek.
In het onlangs verschenen IP | Vakblad voor informatieprofessionals kwam Monique Triepels, coördinator van Zuyd Bibliotheek Ligne aan het woord:

meer lezen via IP (alleen voor abonnees)
Samen met 2 collega’s van Zuyd bibliotheek en 3 collega’s van de bibliotheek Domijnen gingen we met dit vraagstuk aan de slag en werden hierbij begeleid door Lonneke Jans van Cubiss. Het was de bedoeling in 3,5 uur tot 2-3 concrete ideeën te komen.
Samen bepaalde we de HKW (HoeKunnenWe)-vraag. Het werd: Hoe kunnen we de Ligne Bibliotheek the place to be maken voor Zuyd studenten. Door diverse creatieve werkvormen verzamelden we heel wat post-it briefjes waar grote en kleine, praktische en rare ideeën op stonden. Na al deze inspiratie moesten we allemaal een drietal post-its selecteren en na meeste stemmen gelden …kwamen er uiteindelijk 2 ideeën om te concretiseren.
- Fablab/Makerspace – beschikbaar stellen en/of uitlenen van Lego Mindstorm, Raspberry Pi, etc.
- Meedenken – studenten niet van het kastje naar de muur te sturen bij vragen/problemen.
Er is genoeg input voor Zuyd en de Domijnen om snel mee aan de slag te gaan. Ik hoop dat het na de zomervakantie een vervolg krijgt.
Het was een leuke sessie. Jammer dat het niet gelukt is om studenten (tentamenperiode) en externen te betrekken. Waarschijnlijk was de input dan wel meer divers geweest.
Door de HKW-vraag werden we (begrijpelijk) beperkt tijdens ideevorming. Ik zie ook nog mogelijkheden voor flexibele activerende leeromgeving (learning spaces), ondersteuning van docenten (de embedded librarian) en communityvorming.
Ik moest iets meenemen waar ik blij van word. Nou ik krijg heel veel energie van een paar dagen Concert@Sea! Morgen vertrek ik weer richting Brouwersdam. Ik ben er klaar voor!
Groet,
Judith
Geplaatst op 26 juni 2019, in Bibliotheken. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.
Een reactie plaatsen
Comments 0