Marcel’s Jaaroverzicht 2018-2019
Ha Judith,
Een jaaroverzicht! Ik weet niet of het tegen beter weten in is. Of wellicht is het, omdat ik het niet kan afleren. Wellicht is het omdat een van mijn sterke kanten zal blijven dat ik het niet snel zal opgeven en een van mijn zwakke (?) kanten dat ik het leuk vind om zoveel leuke dingen te doen sommige leuke dingen zoals bloggen er soms/vaak bij inschiet.
Geen loze beloftes meer van beterschap op dit gebied, slechts deze blogpost. Een blogpost die wel gemaakt moest worden omdat ik te veel leuke dingen heb gedaan het afgelopen schooljaar die ik met je wil delen.
Design Research
Dit jaar ben ik in de gelegenheid geweest om vier blokken achter elkaar dezelfde onderwijseenheid te verzorgen. Een onderwijseenheid (minor) die ik in het verleden vaker heb gegeven en die me al mooie ervaringen heeft opgeleverd. En ook nu weer. Allereerst is de opzet iets aangepast. We bieden deze minor aan studenten aan die nog een master willen doen na de bachelor. Daarom is de helft van de minor voorbereidende statistiek voor de master. Khan Academy helpt ons daar met allerlei mooi leermateriaal. In de andere helft werken de studenten aan een stuk ontwerp, framework of prototype volgens de ontwerp gericht onderzoeksmethode van Hevner. En dat levert leuke projecten op. Hieronder een lijstje:
- Ontwerp Happy Fit App: Een drietal zelfstandige ondernemers uit Posterholt werken samen in een project onder de naam Happy Fit. Het gaat zich om een bewegingsdeskundige, een voedingsdeskundige en een docent bewegingsonderwijs die samen bezig zijn om via kinderen, gezinnen, scholen en wijken te proberen om mensen gezonder te laten leven. De app moet via gamification gezinnen en communities in wijken met elkaar laten “spelen” om een gezondere levensstijl.
- Studenten hebben collega PhD kandidaat Dominique Nijssen geholpen met frameworks rondom Smart Cities en innovaties. Dominique onderzoekt hoe innovaties, buzzwords, hypes en termen die bij industriële revoluties horen te herkennen zijn, of er patronen in zitten en of we er dan als samenleving iets mee kunnen. Hiervoor hebben studenten Smart Cities frameworks bekeken en onderzocht hoe hier in de praktijk mee omgegaan is.
- Hololens locatie introductie tool: Er is een prototype gemaakt van een Hololens applicatie waarmee je door een gebouw kunt lopen en waarmee in dat gebouw per locatie bepaalde informatie getoond wordt. Het leek vanzelfsprekend, maar het blijkt toch lastig om “puntenwolken” te maken in een gebouw en daaromheen een leuke applicatie te maken.
- Narrowcasting: Je hebt ze gezien, de 20 schermen die we bij de laatste verbouwing in de muur hebben gekregen op onze afdeling. Voor deze schermen is gekeken naar mogelijkheden voor een narrowcasting systeem en is er onderzocht welke content studenten zou stimuleren om ook gebruik te maken van het narrowcasting systeem en welke content de “belevingsfactor” van studenten zou verhogen.
- K.O.P.S.: Op de Brightlands Smart Service Campus, waar we sinds dit jaar zitten (daarover later meer) zit ook het iLab van de politie. Een lab waarin de politie allerlei innovaties probeert op te pakken. Een van die innovaties is een spel dat ze uit een Hackathon hebben gecreëerd (met o.a. onze studenten) waarbij politieagenten gedurende en na hun dienst gezichten, locaties of logo’s kunnen leren. In de minor Design Research hebben de studenten onderbouwing gezocht voor de keuzes die gemaakt zijn en nog gemaakt moesten worden voor het werkende prototype. Daarnaast hebben ze verder gewerkt aan de interface die er al lag. Een heerlijk project dat zelfs na oplevering landelijke aandacht kreeg.
- Een ander bedrijf op de campus (startup): the Cyber Defence Front werkt aan een tool waarmee burgers en bedrijven Cybercrime kunnen melden. In de minor hebben studenten onderzocht of de manier van melden (via een online formulier) beter kan via iconen, via voice recognition of via open tekst velden. Het prototype dat ze hebben gemaakt met iconen werd zeer gewaardeerd door het bedrijf.
- Een project wat we als lectoraat Data Intelligence zelf hebben ingebracht is de slimme rattenval. Ja je hoort het goed. Een groep studenten heeft gewerkt aan een intelligente rattenval. Een gemiddelde boerderij die last heeft van ratten heeft er 150 staan over het hele erf en op verschillende plekken in schuren en in de boerderij zelf. Een slimme rattenval die aangeeft (op een app) wanneer ze “bezocht” zijn en vooral wanneer ze dichtgeklapt zijn helpt de verdelging van de beesten. Studenten hebben samen met een van onze ontwikkelaars gewerkt aan een prototype van de app en een suggestie hoe op een goedkope manier de rattenval met internet of things spullen kan worden geupdate.
- Een google assistant gestuurde docent die je helpt met basiswiskunde. Klinkt leuk he. In een van de projecten hebben studenten gekeken hoever de techniek van de google mini/google dialog flow al is om een dergelijke tool te kunnen inzetten in het onderwijs. Met een werkend prototype hebben ze een mooi resultaat bereikt.
- In een mooi onderzoek is wederom het iLab van de politie betrokken. Een afstudeerder van ons is bezig met een digitale bril die gebruikt wordt op crimescenes. Tijdens Design Research is er onderzocht hoe de spraakaansturing van de bril werkt en hoe de technologie ingezet kan worden, zodat de verdere ontwikkeling van de bril kan worden opgepakt.
Grijns… Een lijstje. Maar op iedere effort van iedere student niet minder trots. Ik kijk nu al uit na de projecten voor het volgende schooljaar.
Campus
Zoals gezegd: de Brightlands smart service campus is sinds begin dit schooljaar de thuisbasis voor al het onderwijs in ons derde en vierde studiejaar en de activiteiten van het lectoraat Data Intelligence. Een leuke omgeving om in te werken en ik heb het mooi gevonden om te zien hoe we stapje voor stapje ons plekje vinden. Ja er is nog steeds geen “eigen” koffie, maar we hebben wel al werkplekken voor het lectoraat en ook voor de studenten wordt het steeds beter. Hoogtepunten op de nieuwe campus waren natuurlijk de inauguratie van Roger Bemelmans als lector en afgelopen week hebben we onze eerste ZIE DIT gehad. Zuyd ICT Expo Data InTelligence. Grijns. Een evenement dat we nu aan het einde van ieder blok gaan organiseren op de campus waar we vol trots de projecten laten zien die de studenten hebben opgeleverd gedurende de minoren. Ik nodig je graag uit om ergens begin November ook te komen kijken naar wat we dan te bieden hebben.
LiMe/LiMo
En dan zijn er altijd nog bijzondere projecten waar ik bij betrokken ben geweest via Limburg Meet. Een van de projecten die al een tijdje in Zuyd draait en waarbij verschillende faculteiten betrokken zijn vanuit gezondheidszorg, international business, techniek, ICT, enz. Samen met Fouad de Vries heb ik verschillende gesprekken mogen doen en gekeken hoe we bijzondere projecten met studenten verder zouden kunnen brengen. Een project dat voor mezelf opvalt is het Limburgs Mooiste project. Limburgs Mooiste is een fiets- en hardloop evenement dat een app kon gebruiken die informatie geeft voor en gedurende het evenement en die in de toekomst wellicht in het kader van Limburg Meet ook kan helpen met het voorbereiden op de evenementen. Het mooie aan dit project is dat het een mooi voorbeeld is van samenwerking tussen kennisinstelling, ondernemer en maatschappelijke organisatie die iets wil. Met studenten kunnen we alleen maar prototypes maken. Support, maintenance en vaak een volledige ontwikkeling kunnen we niet bieden. We zijn en blijven een onderwijsinstelling. Het mooie is dat we dit project samen met een van onze partners hebben opgepakt en die hebben weer werkzaamheden in onze minoren uitgezet om de innovatie samen met studenten op te pakken. Heerlijk om te zien hoe je in zo’n driehoek kunt samenwerken en ik ben blij dat Marc dit van me heeft overgepakt.
Stagaires/Afstudeerders
Natuurlijk ben ik ook vol trots over het werk dat mijn stagaires en afstudeerders hebben gedaan. Een locatiesysteem waarmee studenten en docenten kunnen aangeven of en waar ze beschikbaar zijn. Er is onderzocht of met een pasjessysteem, een app, QR codes of op een andere manier de aanwezigheid en beschikbaarheid geregistreerd en gedeeld kan worden. Daarnaast is er gewerkt aan een framework plus dashboard voor docenten waarmee ze op basis van leerontwerp kunnen kiezen welke learning analytics tools ze kunnen gebruiken. Los van het feit dat het bijzondere projecten zijn, zijn het ook bijzondere mensen waar ik mee heb mogen samenwerken en waar er zelfs eentje van getrouwd is gedurende het afstuderen; hoe bijzonder is dat! Beide projecten krijgen vast een vervolg.
Onderzoek
En in het hoekje onderzoek, is daar nog iets gebeurt? Jawel hoor. Ik heb in het begin van het schooljaar twee mooie presentaties mogen geven tijdens de EC-TEL in Leeds waarbij twee conference proceedings publicaties zijn uitgekomen. Daarna heb ik de eer gehad om in een panel te zitten tijdens de LSAC conferentie en heb ik een presentatie daar gegeven. Ik heb de eer gehad om mijn collega PhD kandidaat van de OU, Ioana Jivet, te helpen met een stuk onderzoek dat ook mijn eigen onderzoek een stapje verder heeft gebracht. Ioana heeft onderzocht of het stellen van doelen van invloed is op de elementen die studenten in een dashboard willen zien. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden bij onze eerstejaars studenten en recentelijk heeft Ioana de resultaten aangeboden aan een journal. In mijn eigen efforts heb ik het afgelopen blok een experiment gedaan. Dat had eigenlijk ook een journal artikel moeten opleveren, maar de deelname van studenten is beperkt en ook al heb ik er veel van geleerd het materiaal is nog niet journal waardig imho. Maar dat komt nog wel, volgend jaar.
En dit waren slechts de highlights. Mooie gesprekken met collega’s en studenten, mooie projecten die ik gezien heb, het opzetten van nieuwe organisatieonderdelen en het genieten van de onderwijswereld waar we in mogen werken is toch iets wat dagelijks langskomt.
Was het dan alleen maar positief. Nee. Helaas hebben we ook slechte dagen gehad. En dan heb ik het niet over werkdruk, over reorganisaties, over beloftes die gebroken worden of discussies die net iets te fel zijn dan me lief is. Dan heb ik het niet over de zorgen die we soms hebben over het onderwijs. Dan heb ik het over de studenten die ons ontvallen zijn. Het leven is te mooi om het zo vroeg in een ontwikkeling gestopt te zien. Op het moment dat mensen ons ontvallen, zeker als ze zo jong zijn, dan voelen we dat, en blijven we dat voelen. Het leven blijft het leven, vol met mooie onverwachte uitdagingen, vol ook met pijnlijke momenten. Op naar een nieuw schooljaar met goede hoop en vol met nieuwe energie.
Bedankt voor het lezen, bedankt voor het delen.
Geplaatst op 13 juli 2019, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
Wow! Een indrukwekkende lijst!