De toekomst van informatie


Hoi Marcel,

Heb jij ook de collegereeks van Robbert Dijkgraaf bij DWDD University over ‘De toekomst’ gezien? De afgelopen weken heeft hij ons in 3 afleveringen de toekomst geschetst over het Leven, Technologie en de laatste aflevering ging gisteravond over Informatie. Alle drie boeiend, maar zeker die laatste is zeker de moeite van het bekijken waard.

Informatie is de afgelopen decennia spectaculair gegroeid. In een vogelvlucht nam Dijkgraaf ons mee in de geschiedenis over informatie. Het is toch eigenlijk ongelooflijk dat de wifi pas bestaat sinds 2000 en de smartphone nog maar een jaar of 10. Zo had ik nog nooit gehoord van de Yottabite (een 1 met 24 nullen).

Uiteraard werd op een eenvoudige manier uitleg gegeven over algoritme en (zelflerende) computers/robots. De uitzending eindigde met een gesprek met Max Welling, hoogleraar machine learning, Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica en Christiaan Triebert, journalist van Bellingcat over mogelijkheden en bedreigingen van deze ontwikkeling zoals privacy en eigenaar van data.

Al deze Artificial Intelligence zal ook invloed hebben op leren, opleiden en onderwijs schrijft Wilfred Rubens (op basis van een artikel van Donald Clark) op zijn blog.

  • Chatbots die via stemaansturing op verschillende manieren lerenden ondersteunen.
  • Met behulp van AI kan van tekst podcasts worden gemaakt of zelfs video’s. AI kan ondersteunen bij het maken van samenvattingen. En doordat ook teksten geïnterpreteerd kunnen worden kan het ook gebruikt worden om open toetsvragen na te kijken en feedback te geven.
  • AI kan op basis van gedrag en gedragspatronen gepersonaliseerde leermateriaal aanbieden.

Het kan allemaal al. Ongelooflijk hè. Benieuwd hoe snel de tijd komt dat we het in het reguliere onderwijs ook grootschalig gaan inzetten.

Groeten,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 17 januari 2019, in Data Intelligence en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Gaaf he!

    Weet je wat nog gaver is! Dat ik dagelijks met jongeren mag werken die in deze nieuwe wereld me met de snelheid van het licht inhalen en in deze wereld al deze nieuwe dingen gaan gebruiken.

    En niet alleen in een demo. maar in de dagelijkse praktijk.

    Zelfs de onze in het onderwijs.

    Gaaf he!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: