Passie voor ontwikkeling


Ha Marcel,

We weten dat elke zichzelf respecterende onderwijsinstelling eens in de zoveel tijd haar strategie herijkt, zo ook Zuyd. Vorige week hebben we de flyer ontvangen waarin de strategie 2014-2018 met als missie ‘Professionals ontwikkelen zich met Zuyd’ verder wordt aangescherpt. Deze aangescherpte versie heeft als motto:

Passie voor ontwikkeling

Tijdens het lezen van de tekst kreeg ik na 12 keer het woordje passie er een beetje de kriebels van. Zeker toen ik de zin las “Iedere medewerker van Zuyd heeft passie voor ontwikkeling”.

Euh … ja? …hoezo?

Deze gebiedende wijze gaf mij het gevoel dat mij werd opgedragen: “En gij zult passie hebben”. Ja, dat bepaal ik zelf wel! šŸ™‚

Omdat ik er jeuk van kreeg vermoedde ik dat Japke-d. Bouma ‘passie’ ook wel een jeukwoord vindt. Zij vindt zelfs al die passie op kantoor een beetje onsmakelijk. Bouma schrijft dat we moeten stoppen met al die passie buiten de intieme sfeer. Daarnaast vindt zij het “ook doodvermoeiend, al die mensen die de hele dag in een opperste staat van opwinding rondlopen. En als de passie dooft dan zitten we daar uitgeblust te wezen….

Grappig natuurlijk, maar het klopt wel dat het woord ‘passie’ veelal wordt geassocieerd met hartstocht. Volgens Wikipedia is ‘passie’

een intens verlangen of enthousiasme voor iets of iemand. Het kan ook slaan op de bewondering, vriendschap, opwinding, diepe affectie of liefde voor iemand. Het wordt vaak gebruikt in het kader van romantisch of seksueel verlangen, maar het gaat dieper dan lust.

En dat wilt Zuyd dat ik dat opbreng voor ‘ontwikkelen’? šŸ™‚

Maar wist je dat het woord ‘passie’ komt van het Latijnse woord pati wat letterlijk lijden betekent. Zie het Passievehaal, over de lijdensweg van Jezus. Ook volgens de Canadese onderzoeker Robert Vallerand, hoogleraar positieve psychologie omvat passie meer. Hij omschrijft passie als

een zelf gedefinieerde activiteit, een groot verlangen naar iets waaraan veel tijd en energie wordt besteed en waarbij ook frustratie en tegenslag (lijden) voorkomt.

Ik snap wel dat de samenstellers van de aangescherpte strategie het woord ‘passie’ gebruiken. Het is catchy. Passie is in. Je hoort het tegenwoordig te pas en te onpas. Voor mij is ‘passie’ een persoonlijke emotie die niet opgelegd kan worden.

Ja, ik heb liefde voor leren, maar passie? Ik wens in ieder geval mijn Zuyd collega’s ook veel liefde voor leren toe en niet alleen voor het leren van hun studenten, maar voor hun eigen leren en ontwikkelen. Ik hoop dat nu Zuyd ‘passie voor ontwikkelen’ zo benadrukt ook meer tijd en ondersteuning komt voor (ict) docentprofessionalisering.

Een passievolle dag toegewenst šŸ™‚
Judith

NB. Door te zoeken naar meer verduidelijking over het woord ‘passie’ kwam ik interessante bronnen tegen waarop deze blogpost heb gebaseerd:

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 17 januari 2019, in Miscellaneous. Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. Judith van Hooijdonk

  Via mail en app ontving ik berichten van een collega’s de opmerking dat ik een raak blog had geschreven, meer hebben blijkbaar last van dit jeukwoord. Een collega stoorde zich aan de impliciete aanname dat er geen betrokkenheid zou zijn. Een ander vroeg zich af of we ook com-passie mogen hebben voor ontwikkeling: meeleven, meelijden en mee-investeren in de ontwikkeling van de student?
  Ik vond dit een mooie aanvulling die ik hier wilde toevoegen.

 2. Ha Judith,

  Ik ben nog niet zo lang in onze mooie organisatie (pas sinds 2003). Maar ik kijk met een andere blik tegen de volgende stap in de ontwikkeling van Zuyd. In de verschillende rollen binnen Zuyd die ik gehad heb en op de verschillende plekken waar ik gezeten heb is er steeds een poging gedaan om ons nog beter te maken. En ja dat gebeurt met huisjes, beloftes en spreuken vol met passie. Dat gebeurt door medewerkers, directeuren, bureau’s en gelukkig soms ook met de inbreng van studenten.

  Ik zou mijn verhaal ook aan een metafoor ophangen. Ik zou ook iets verzinnen waardoor de neuzen dezelfde kant op gaan. Ik zou ook proberen om een verhaal neer te zetten waar iedereen genoeg in kan geloven om een eenheid te zijn maar ook de verscheidenheid en dus de identiteit te behouden.

  En ook ik ben kritisch hoor. Ik was er bij toen de gemeente Roerdalen met Klein Geluk begon. En ook ik zag het in eerste instantie niet. Ook ik ben pas later gaan geloven door o.a. Laurens Bijl en toen de boodschap van het verhaal echt bij me doordrong. Zo geldt dat ook voor Zuyd. Is het niet zo dat het passieverhaal een verhaal van het lijden is. Maar is het ook niet het verhaal van het leiden. Is het niet zo dat het passieverhaal een gebeurtenis is waarin vele langs de kant stonden toe te kijken en is het ook niet zo dat nu ieder jaar vele mensen over de wereld en in Nederland zelfs op de TV hun geloof in de mensheid delen?

  Tuurlijk hoop je dat de woorden Passie voor Ontwikkeling opgepakt worden zoals jij/wij dat graag zouden zien. En wellicht is mijn positvo reactie op dit soort verhalen eentje van: we gaan gewoon mee en we vinden er iets in waar we zelf op verder kunnen bouwen. Maar is dat niet juist de passie die in me zit om te ontwikkelen: mezelf, de student, de organisatie, mijn collega. Dat heb jij toch ook. Passie komt van vuur, vuur komt van vonken. Goed dat je nu ook weer vonkt. Het is altijd stap 1 van een mooie nieuwe ontwikkeling.

  Groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: