JUDITH.BETER(t/de) – een terugblik


Hallo Marcel,

Vorige week kwam het BETER-programma voor mij (voorlopig?) ten einde. De afgelopen 12 weken ben ik olv een enthousiast team van het Preventiecentrum Gezondheid Zuyd begeleid naar BETER bewegen, eten en leven. Ik heb de enquêtes ingevuld, de metingen laten verrichten, de laatste beweegsessie, het laatste gesprek met leefstijlcoach en nog het staartje van de kick-out-bijeenkomst meegekregen. Tijd voor een terugblik.

BEweeg eeT verandER

De duidelijke planning van de beweegsessies zorgde ervoor dat ik deze vanaf de start van het programma in mijn agenda kon toevoegen. Ik ben (volgens mij) bijna elke week of in Maastricht of in Heerlen aangeschoven. Ik vond het goed om het verschil tussen Heerlen en Maastricht te ervaren. Dit zat vooral in de warming up. In Heerlen was dat iets intensiever (appekooien/balspel) dan in Maastricht (los bewegen op de plaats). De yoga-oefeningen waren vergelijkbaar prettig. Veel van deze oefeningen doe ik ook tijdens mijn wekelijks sportuurtje MOFIT. Dat blijf ik, ook na de zomervakantie, gewoon mee doorgaan. Ik overweeg 2x per week te gaan MOFITten. Het is voor mij ook gemakkelijk om op maandag 18u15 in de sportzaal in Heerlen aan te sluiten. Waarom niet? Het is goed ook ook mijn lijf in goede conditie te houden. Een alternatief is om toch op maandag te blijven bewegen bij Samefko. De groep wilde deze beweegsessies voortzetten. Mooi!

De activiteitenmeter Mi band  die ik te leen had gekregen, lever ik weer in. Deze had weinig meerwaarde tov mijn Up van Jawbone. Dit soort metertjes stimuleren mij niet permanent om dagelijks het streefaantal stappen te zetten.

BEweeg eeT verandER
Tijdens het laatste coachingsgesprek kreeg ik inzicht toch op voedingsgebied wel wat aanpassingen te hebben gedaan. In plaats van een Activia-yoghurtje eet ik ’s ochtends havermoutpap. Want als subtype 4 hoor ik voornamelijk pappen en soepen te eten. En als lunch eet ik vaker soep of een quinoa-tonijnsalade ipv een crackertje met huttenkase en rauwkost. Ik eet om de 2-3 uur. Waar ik vooral moeite mee heb is om het snacken ’s avonds laat te weerstaan (zeker als ik vind dat ik wel een extraatje verdiend, jaja ik ben een ‘emotie-eten’). Mijn coach liet zien dat tussen avondmaaltijd en slapen zo’n 5-6 uur zitten, dus niet vreemd dat ik trek krijg in iets lekkers. Heb nu het advies gekregen rond half 10 nog wat nootjes en rijstwafels te eten (alles wel met mate ;). Daar kan ik nog wel wat mee.

Echt afgevallen ben ik niet gedurende het programma. De aangeboden lijst waaruit ik ingrediënten kon kiezen passend bij mijn type bleek niet echt aan mij besteed. Bij het voedingstraject had ik meer ondersteuning willen hebben. De éénmalige workshop en het aangereikte receptenboekje was voor mij te weinig. De poging om onderling recepten uit te wisselen, waarvoor ik de Yammergroep heb aangemaakt, was (wederom) niet het medium dat werd gebruikt. Met Susy Braun, de lector en mede-initiatiefnemer van het programma, heb ik besproken, dat zo’n community toch enige moderatie nodig heeft, wilt het gaan groeien. Ik begrijp dat het begeleidingsteam hier geen energie aan heeft besteed. Immers de inzet van alle begeleiders was op vrijwillige basis! Respect!!

Voor mij zou een diëtist die mij begeleidt beter werken. Denk ik. Dan heb ik een stok achter de deur. Na de vakantie ofzo?…. misschien ….

BEweeg eeT verandER

Tijdens de kick-out kreeg elke deelnemer nog een mooi woordje van zijn of haar begeleider. Ik kreeg te horen dat ik te streng was voor mezelf. Ja, I know. Ik leg de lat hoog voor mezelf (en mijn omgeving 😉 ). Niet voor niets had ik op mijn kaart aan mezelf geschreven (dat ik nu terugkreeg): wees tevreden! 🙂

Nee veranderd ben ik niet. BETER ben ik ook niet geworden. Dat heeft voor mij te maken met het lang wachten op informatie en doelen van het programma. Ook met het feit dat ik toch een paar weken ziek ben geweest door de middenoorontsteking. De antibiotica had een negatieve invloed op mijn darmstelsel.

Daarnaast merk ik dat ik meer support nodig heb. Mijn voorkeur zou zijn dat ik 2f en online gestimuleerd en ondersteund zou worden. Niets of niemand verandert snel. Ik ook niet. En daar is dit programma wel op gericht: een verandering van eten, bewegen en leven. Ik geloof hier ook in. Ik ben alleen niet overtuigd dat de aangeboden voedingsadviezen hieraan zouden bijdragen. Een geloof in hetgeen je doet, is wel essentieel voor een verandersproces.

Tijdens de kick-out meldde Susy de eerste bevindingen van het programma. Het gros van de deelnemers voelt zich fitter en heeft meer eigen regie en zelfcontrole mede door BETER. Hoewel dat niet mijn ervaring is (de redenen heb ik hierboven beschreven), is dit een mooi resultaat. Ik hoop echt dat dit programma een doorstart krijgt. Het is voor iedereen (van Zuyd) goed om na te denken over zijn beweeg- eet- en leefgedrag. Dat heeft het programma me echt gebracht: bewustwording. Ik ga op zoek naar mijn eigen balans om het veranderproces in gang te zetten.

Dank BETER-team voor jullie enthousiaste, energieke en vrijwillige inzet voor dit programma, met name Susy en Samefko.

Groet,
Judith

Mijn andere blogberichten over het BETER-programma vind je hier

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 juli 2017, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: