Most Likely to Succeed [video]


Ha Marcel

Via twitter werd ik geattendeerd op een interessant bericht van het  Kenniscentrum Kwaliteit van Leren van de HAN. Zij hebben binnen de faculteit Educatie de documentaire Most likely to succeed vertoond. Hieronder zie je de trailer.

Het is een documentaire die ik ook wel zou willen zien. Het lijkt mij iets om binnen ZOEC te bekijken en te bediscussiëren. Het idee van ZOEC (inmiddels handout beschikbaar!) is immers om met peers gezamenlijk onderwijskundige vraagstukken te bespreken.

Gistermiddag tijdens de Zuyd Innoveert pitches, maar ook ’s ochtends tijdens Zuyd Professional bijeenkomst bleek (zo bedacht ik me later) dat we nog wel heel erg uitgaan van een vast onderwijsstramien in ons denken en handelen. Dat zoeken naar dat verborgen curriculum zit nog niet zo in onze genen. Deze documentaire laat een Amerikaanse highschool zien waar niet meer gefocust wordt op examens maar op talentontwikkeling. Vaardigheden als kritisch denken, samenwerken, innoverend en onderzoekend vermogen (21st century skills) zijn belangrijk. En niet alleen voor onze studenten maar ook voor onze docenten.

ZOEC wil een professionele leergemeenschap zijn waar vanuit vertrouwen en in verbinding aan vakmanschap wordt gewerkt, zoals Myriam Lieskamp dat ook in haar boek verwoordt. Samen zoeken en ontdekken van andere onderwijsvormen. En hier ook mee experimenteren. Dat gaan we in ieder geval binnen ZOEC proberen. Wie weet wordt dit wel een heel mooi voorbeeld voor andere groepen (studenten, docenten, interprofessioneel, multidisciplinair, formeel dan wel informeel, diplomagericht of niet) binnen Zuyd. Wij zijn in ieder geval enthousiast!

Fijne vakantie
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 21 oktober 2016, in Innovatie, Inspiring en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hallo Judith,

  Zoals je weet volg ik jullie blog al vanaf de start ervan. Een heel enkele keer wil ik openlijk mijn menig geven, meestal doe ik dat f2f :).

  Prima blog. Ik zou hierop een zéér uitvoerige reactie kunnen geven maar het lijkt mij interessanter om samen bij een kopje koffie het te hebben over talentontwikkeling en hoe dat dit momenteel op kleine schaal op een enkele plaats binnen HMSM invulling aan wordt gegeven.
  Je handout van ZOEC vind ik interessant! Hierbij heb ik echter ook wel een paar kanttekeningen die ik zou willen maken hierover:
  ‘ZOEC-leden dragen binnen de faculteit (mede)verantwoordelijkheid voor onderwijsontwikkeling op curriculum-niveau.’ is een van de kenmerken van participanten binnen de EC. Is dat misschien één van de oorzaken dat ‘dat we nog wel heel erg uitgaan van een vast onderwijsstramien in ons denken en handelen. Dat zoeken naar dat verborgen curriculum zit nog niet zo in onze genen’ zo als jij het beschrijft…?
  Ik merk in gesprekken met leden van curriculum commissie of met teamleiders dat ideeën zoals in de trailer al snel worden afgedaan als soft, wollerig, niet passend binnen het huidig onderwijs bestel etc.etc…
  De verandering zal naar mijn idee van binnenuit moeten komen. Succesvolle initiatieven moeten na mijn mening meer aandacht en (financiële)ondersteuning krijgen binnen Zuyd.

  Ook voor jou en Marcel een heel fijn weekend toegewenst!
  Jos Maas
  Hotel Management School Maastricht

  • Judith van Hooijdonk

   Dank voor je reactie Jos! Fijn zo’n trouwe lezer 🙂 Dat kopje koffie misschien maandag 31/10? Ik sluit aan bij jullie studiedag over Blended Learning. Ik zag de aankondiging van Anneriet voorbij komen, en heb even met haar afgestemd.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: