Anders werken? Sociale aspecten houden ons tegen


Je weet Marcel, dat ik door de programmamanager van Zuyd Professional gevraagd ben voor de taak van ‘communitymanager’. Haar vraag was: Hoe kunnen we slimmer samenwerken binnen en tussen de diverse werkgroepen van ZP zodat we efficiënter met onze tijd omgaan, daarbij zoveel mogelijk gebruikmakend van Zuyd faciliteiten.

Naast mijn voorlopige constatering dat de tools beschikbaar binnen Zuyd op dit moment nog niet echt het online samenwerken stimuleren, heb ik ook nog wel een andere observatie en die is van een hele andere orde, en ook een nog weerbarstigere.

De conclusies dat sociale aspecten het anders/nieuwe werken tegenhouden die ik las in het blogbericht op Werktrends nav het Ricoh onderzoek ‘Anders werken: wat vindt werkend Nederland?’ herken ik. Ondanks dat het een ‘Wij van WC-eend’ onderzoek is 🙂

werktrends

Uit de whitepaper:
Ondanks alle technologische mogelijkheden om vandaag de dag plaats- en tijdonafhankelijk (samen) te werken, is het sociale element de belangrijkste reden om het kantoor boven een thuiswerkplek of andere werkplek te verkiezen.
Als belangrijkste voordeel van kantoor wordt het persoonlijk kunnen overleggen met collega’s (61%) en de goede faciliteiten (35%) genoemd. Minder goed kunnen overleggen met collega’s, niet alles meekrijgen (beide 22%), niet bij alle gegevens kunnen (21%) en het ongezellig vinden om elders te werken (14%) worden genoemd als belangrijkste belemmeringen van een werkplek buiten kantoor. Ruim 5% geeft aan zich wel eens eenzaam te voelen tijdens het thuiswerken.

ricoh1

 

Nu is het natuurlijk niet zo dat het werken op Zuyd ipv thuis het online samenwerken hoeft te belemmeren. Echter zoals ik het nu zie binnen Zuyd Professional, maar eigenlijk binnen heel Zuyd ervaar, is dat als je echt iets wilt, je bij mensen lang moeten gaan. De sociale factor, de f2f ontmoetingen zijn belangrijk, vaak ook doorslaggevend. Bila’tjes. ( …) plannen, kopjes koffie drinken, bijpraatuurtjes, projectoverleggen, dienstoverleg, etc etc.  En ik zeg niet dat ik dit soort bijeenkomsten niet belangrijk vind. Integendeel! Zeker wel! Maar sommige van deze kunnen wat mij betreft efficiënter/vervallen als we afspreken dat sommige werkzaamheden ook online kunnen plaatsvinden. Daar hebben we Office365, Yammer, mail en nog meer tools tot onze beschikking. We zouden meer tijd-en plaatsonafhankelijker kunnen werken, zodat we minder rekening hoeven te houden met ieders overvolle agenda.

Waar een wil is, is een weg.

En dat is de vraag: willen we ook wel online samenwerken?
En zo ja: wat spreken we dan af? Welke stapjes gaan we dan zetten? Wat heben we hier voor nodig? En hoe monitoren we dan samen deze stapjes?

Dat zijn mijn volgende stappen in deze zoektocht 🙂

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 oktober 2016, in Het Nieuwe Werken. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Ha Judith,

    Ook ik ga het proberen, het online samenwerken. Door gewoon te doen. Momenteel in een groep samen met ICT en ergotherapie collega’s. OneDrive, Word Online en maar kijken hoe het schip strand op moment dat we aan 1 document aan het werken zijn. Ik hou je op de hoogte.

    Groet Marcel

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: