Waar blijft onze digitale innovativiteit?


Ha Marcel,

Stond jouw timeline van Twitter ook vol met berichten over de stagnatie van de digitale innovatie van Nederland? We worden aan alle kanten ingehaald door landen als Indonesië, Egypte, Nigeria en Kenia staat te lezen in Harvard Business Review. Dit blijkt uit de Digital Evolution Index (DEI) van de Fletcher School, een onderdeel van Tufts University. In deze index van de 50 belangrijkste landen wereldwijd op digitaal gebied is gemeten in hoeverre ze klaar zijn voor een digitale economie. De landen werden vergeleken op vier punten: aanbod (is er bijvoorbeeld snel internet), vraag (hoe groot is de behoefte aan innovatieve producten), overheidsbeleid (faciliteert de overheid ondernemers) en innovatie (worden er kansen gecreëerd en gegrepen).

Nederland liep altijd voorop en staat nog steeds in de top 10 van landen als het gaat om het niveau van digitale evolutie. Maar in Nederland daalden de prestaties de afgelopen jaren het sterkst. Volgens deze index is Nederland al sinds 2010 geen aantrekkelijke plek meer voor start-ups en private investeerders. Dit wordt voornamelijk door de enorme bezuinigingsmaatregelen van de overheid sinds 2010. Dit tpv Singapore, net als Nederland al jaren in de top 10 maar dit land loopt nog wel voorop op het gebied van digitale innovatie.

Via Trouw en Automatiseringsgids

DigitalEvolution 2008-2013

Download onderzoeksrapport

Als tip krijgt Nederland van de onderzoekers mee een voorbeeld te nemen aan de vooruitstrevende landen waar kinderen leren programmeren vanaf de basisschool. Ook Neelie Kroes pleitte al voor het verplichten van het vak programmeren op de basisschool. Zou dit ook onderdeel worden van het curriculum van de toekomst worden? Vind jij programmeren ook het nieuwe schrijven en lezen? En wat betekent dit voor jouw studenten van de faculteit ICT? Misschien moeten we maar niet op de overheid wachten, en als slimme ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers samenwerken om de koppositie weer terug te krijgen. Daar zijn jullie toch al volop mee bezig met de ontwikkelingen van Smart Services Campus en Smart Services Hub!

Groet,
Judith

Aanvulling 26 februari
Vanmorgen las ik een interessant artikel op De Correspondent van Rutger Bregman: Maak kennis met de grootste uitvinder aller tijden dat een mooie toevoeging is op dit blog over de gevolgen van de bezuinigingen van de overheid op de innovatiekracht van Nederland. Bregman schrijft op basis van het boek van Mariana Mazzucato: The Entrepreneurial State dat alle radicale innovatie bijna altijd bij de overheid vandaan komt. Door de vele subsidies die de overheid aan onderzoekers schenkt om te innoveren is zij de grootste durfkapitalist. Boodschap: de overheid en de markt hebben elkaar nodig, en er moet over en weer meer erkenning komen voor elkaars rol. Zet overheid niet alleen weg als degene die investeert in megaflops (dat haalt het nieuws) maar laat ze ook delen in megasuccessen (dat bijna niet gebeurt volgens dit artikel).

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 24 februari 2015, in Innovatie, Technology. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: