Het afgeleide brein


Hoi Marcel,

Gisteravond was een programma op NPO2: De Kennis van Nu: Het afgeleide brein. Ik heb het niet gezien, maar werd er vanmorgen door te scrollen in mijn timeline op Twitter via Pedro De Bruyckere op geattendeerd. En ja ik was weer afgeleid ūüôā .

In dit programma wordt een kijkje genomen in ons brein. Wat doet de overload aan appjes, mailtjes, Facebookberichtjes én tweets met ons?

Hoogleraar Niels Taatgen laat zien dat we slecht zijn in multitasken: als we tegelijkertijd twee taken moeten doen waarbij we informatie moeten verwerken, raken de hersenen overbelast.
Psycholoog Paul Kirschner zag in zijn onderzoek dat studenten die tijdens het studeren vaak op facebook zitten duidelijk slechtere studieresultaten hadden.
Gelukkig is er hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie Roshan Cools die denkt dat onze hersenen zich¬†in de toekomst gaan aanpassen aan de overdaad aan prikkels: ze zullen beter in¬†staat zijn om ongewenste prikkels weg te drukken. Met andere woorden: we zullen¬†een supergefocused brein ontwikkelen. Dat brein zal echter veel minder open staan¬†voor nieuwe informatie en minder flexibel en creatief worden.¬†Dat is dan weer erg jammer ūüė¶

Via

Dus toch maar gewoon telefoon zo nu en dan uit voordat ons brein zo aangepast en gefocused is dat we onze flexibiliteit en creativiteit gaan verliezen. Twitter is nu juist mijn bron van afleiding én creativiteit.

afgeleidebrein

Dat was weer even de afleiding voor nu. Nu weer focussen …. op mijn MLI-onderzoek.

Fijne werk-/studiedag!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 26 februari 2015, in Miscellaneous en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: