Informatieprofessional, het schaap met de vijf poten?


Hoi Marcel,

Maandelijks lees ik mijn vakblad IP voor de informatieprofessional, dit keer een onderwijsspecial!
In het nummer zowel items over de opleidingen tot bibliothecaris / informatieprofessional als over de rol van deze beroepsbeoefenaars in het onderwijs.

33 jaar na mijn afstuderen zijn de traditionele bibliotheekopleidingen inmiddels verdwenen. Moeten we ons hierover zorgen maken?, vraagt Edwin Mijnsbergen, of zijn dit gewoon noodzakelijke veranderingen?  De hbo-opleiding is, net zoals het beroep, veranderd. Veelal zijn de I(D)M opleidingen onderdeel geworden van een brede bachelor (ICT in het geval van Zuyd) met een klein deel van de competenties tot ‘pure’ informatieprofessional. De essentie van het aloude vak was ‘zoeken en vinden’ en ‘toegankelijk maken van informatie’. Is dat nog steeds zo?

Bij de IM-Zuyd omschrijving staat: “de IM’er is de ‘linking pin’ tussen business en ICT. Je werkt mee aan het ontwerpen, verbeteren en implementeren (invoeren) van informatiesystemen. En hoewel op het eind wel sociale media genoemd wordt, vraag ik me ook wat de rol van communicatie en media is in jullie opleiding. Uit het artikel blijkt dat contacten opbouwen met klanten, ook online en via sociale media, belangrijk is voor de informatieprofessional. Het gezicht achter de dienstverlening wordt steeds belangrijker. “Het gaat er niet meer om dat je als informatieprofessional op een bepaald terrein meer kennis hebt dan anderen, maar wat je voor hen kunt betekenen”. Uit de discussie over wat nu belangrijker is voor de informatieprofessional: vaardigheden of inhoudelijke kennis?, komt eigenlijk naar voren dat hij/zij vooral nieuwsgierig moet zijn, én flexibel. “Een informatieprofessional is in staat zijn expertise te laten werken in de benodigde context”. De afbeelding hieronder laat de top 5 aan vaardigheden en kennis zien, volgens het werkveld. Ik onderschrijf die wel 🙂

IP2

IP (2014) nr.9, p.18

Er is echt wel een vergrijzing aan de gang in bibliotheekland (kijk maar eens bij Zuydbibliotheek). En hoewel levenlangleren belangrijk is voor deze groep (en daar worden door GO vele cursussen voor aangeboden), “de echte talentmanager van jouw competenties ben je zelf”, is het voor een student die zijn op het punt staat zijn beroepskeuze te maken nog steeds moeilijk uit te leggen wat het vak precies inhoudt. Of zijn we misschien op het punt dat dé informatieprofessional niet (meer) bestaat? want de conclusie van het artikel is: “Een opleiding tot informatieprofessional hoeft niet op te leiden tot informatieprofessional en andersom kan iedereen informatieprofessional worden als hij maar de juiste vaardigheden meebrengt”

In de onderwijsspecial verder een mooi artikel van Wilfred over e-learningtrends en een bijdrage van o.a Peter Becker over blended leren van informatievaardigheden bij IDM Den Haag, hierover had ik van hem al meer gehoord tijdens Dé onderwijsdagen. Een blogje hierover dacht ik al geschreven te hebben, maar niet dus. Volgt nog. 🙂 En natuurlijk mag een artikel over informatievaardigheden (van Saskia Brand-Gruwel) in een onderwijsspecial niet ontbreken. Instructies werken het als informatievaardigheden geïntegreerd is in vakinhoudelijke lessen, samenwerking tussen bibliothecarissen en docenten is dus essentieel! Maar dat weten we wel. Doen we het ook al genoeg? Wat denk jij?
Interessant vond ik ook het artikel over MOOC’s. Hoe relevant dat kan zijn voor de bibliotheek en wat de informatieprofessional bij de ontwikkeling hiervan betekenen. Veel! Denk maar eens aan auteursrechten, het faciliteren van ondersteunend onderwijsmateriaal, maar wellicht ook het structuren van de cursus.

Bibliothecaris, Informatieprofessional, schaap met de vijf poten, ze waren en zijn belangrijk!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 januari 2015, in Bibliotheken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: