Ontwerpende Judith Daagt Uit #LA2 #MLI


Ha Marcel,

Afgelopen maandag ben ik gestart met mijn tweede leerarrangement (LA2) van de master Leren en Innoveren. In LA2 Uitdagend Ontwerpen wordt gewerkt aan mijn rol als ‘Ondernemende Ontwikkelaar’.

Rol ‘Ondernemende ontwikkelaar’: de Master Leren & Innoveren initieert innovaties en ontwikkelt nieuwe didactische concepten, instrumenten en materialen op basis van expliciete kennis van het leren van en het ontwerpen van onderwijs. Daarnaast implementeert hij (op kleine schaal) vernieuwingen, rekening houdend met de nieuwste inzichten op dit gebied en met maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften. De master Leren & Innoveren werkt daarbij interdisciplinair samen met collega’s (mede-studenten in het ontwerpteam), leidinggevenden en partijen uit de omgeving van de school.

We werken in dit LA niet met n@tschool maar met een blog. Al bloggend moeten we onze produkten en ontwikkelingen documenteren. Erg leuk! Als ervaren blogger vind ik dit niet zo lastig, maar vele mede-studenten vonden een blog starten toch lastig. Maandagavond ben ik niet meer aan mijn eigen blog toegekomen omdat ik als vraagbaak functioneerde. Vond ik leuk 🙂 .
Zojuist mijn blog JOULE4JOU aangemaakt (dank voor brainstormen over de titel 🙂 ) en daar binnen enkele kennismakingsberichtjes geplaatst. De opdracht was wat linkjes, documentjes en plaatjes in te voegen. Nu aan de slag met de inhoud.

De komende vier weken moet ik een curriculum analyseren aan de hand van het model van Van den Akker.

Curr spinnenweb_ned_corporate folder versie

Het curriculaire spinnenweb – Van den Akker (2003) via SLO

Van den Akker stelt het curriculum voor als een spinnenweb. In het spinnenweb staat visie of missie van de school centraal, het is de verbindende schakel. De overige onderdelen van het curriculum zijn: tijd, toetsing, leerdoelen, leerinhoud, leeractiviteiten, rol van de docent, leermaterialen, groeperingsvorm en leeromgeving, deze zijn verbonden met die visie. Idealiter zijn ze ook met elkaar verbonden, zodat er sprake is van consistentie en samenhang. De metafoor van het spinnenweb onderstreept volgens Van den Akker het kwetsbare karakter van een curriculum. “Spinnenwebben zijn weliswaar enigszins flexibel maar dreigen toch te scheuren als er te hard en eenzijdig aan bepaalde draden getrokken wordt zonder dat de andere draden meebewegen.” Als je dus één element van het curriculum verandert heeft dit direct gevolgen voor andere elementen binnen het curriculum.

Michiel

We hebben zelf dat spinnenweb ook gevisualiseerd, samen met Michiel Lauwerijssen, mijn studiebegeleider nu ook onze docent.
Als bibliothecaris was ik al een spin in het web. Spannend om me nu in dit nieuwe spinnenweb te begeven 🙂 .

Als I-adviseur ben ik niet verbonden aan een faculteit. Maar nu ik als projectleider van MOOCZI in jouw faculteit bezig ben met herontwerp van een leereenheid naar online onderwijs is het voor de hand liggend dat ik naar jullie curriculum ga kijken. Het is complicerend omdat jullie midden in een curriculumherziening zitten. Ik ga eerst maar eens de gevonden documenten bekijken om vervolgens te starten met de analyse.

Wat dat inhoudt? Nogal veel! In vier weken tijd moeten we het curriculum visualiseren in bv. Prezi. Vervolgens een beschrijving en inhoudelijke analyse van het curriculum beschrijven. Dat betekent dat moet kijken naar het:
– intended curriculum (zoals bedoeld)
– implented curriculum (zoals uitgevoerd)
– attained curriculum (zoals ervaren)
Daarna moet ik op zoek gaan naar de hiaten in het curriculum want daar liggen de kansen voor het herontwerp. Maar ach, dat is pas over 4 weken …. 🙂

Naast de verplichte literatuur van Van den Akker wil ik ook kijken naar de A3 methodiek en heb ik Het Ontwerpboek van Mariet Rondeel & Joseph Kessel aangeschaft. Hoop daaruit wat inspiratie op te doen voor vernieuwende leertrajecten voor jouw studenten! We zijn met MOOCZI al op de goede weg (vind ik dan 🙂 ).

Morgen verder.
Groet, Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 februari 2014, in Didactiek, MLI. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: