Studenten TI ontwikkelen Virtual Reality Rehabilitation Room @Zuyd


Marcel, wat zal jij supertrots zijn op jouw studenten! Deze week volop in het nieuws bij Zuyd. Zowel op de Zuydsite als op onze intranetomgeving aandacht voor het project waar jij nauw bij betrokken bent geweest. Een prachtig resultaat van samenwerking tussen de faculteiten ICT en Gezondheidszorg. Onderstaande tekst heb ik hiervan overgenomen [bron: Faculteit Bèta Sciences and Technology, Faculteit ICT].

Volgende week woensdag, 19 februari wordt tussen 14.00 en 16.00 uur in locatie Nieuw Eyckholt te Heerlen (lokaal A.1.106) een demonstratie gegeven van de virtualrealitybril. Ik heb al een keer door de bril mogen kijken, net zoals collegevoorzitter Karel van Rosmalen, maar ook collega Harry Vaessen en onze gast van Avans Jeroen Alessie hebben zich al eens even in de virtuele wereld mogen bewegen. Op de facebookpagina van jullie faculteit is een filmpje te zien van de studenten tijdens de testfase. Ik probeer woensdag even een kijkje te komen nemen. Wellicht dat Pieter nog een mooie registratie kan maken van deze demonstratie?

Groet,
Judith

Studenten van de opleidingen Technische Informatica en Ergotherapie hebben door software en hardware slim te combineren een middel gevonden om de revalidatie van patiënten goedkoper en makkelijker te maken.

Met behulp van een virtualrealitybril kan de persoonlijke omgeving of thuissituatie van de patiënt in een oefenruimte worden nagebootst. Rianne Boumans, senior tutor van de faculteit ICT: “Patiënten kunnen daardoor voordat ze naar huis gaan al binnen de zorginstelling oefenen met bewegingen. Je kunt de trap van thuis in de virtuele omgeving nabouwen. Op die manier ben je al getraind voordat je naar huis gaat. Dat werkt effectiever dan op een andere trap oefenen. Ook als je in een rolstoel terechtkomt, kun je met behulp van de virtualrealitybril al in de zorginstelling in je ‘eigen keuken’ oefenen of leren rijden in een drukke winkelstraat”.

Vliegsimulaties en gezondheidszorg
De Virtual Reality Rehabilitation Room waarin geoefend wordt, is gemaakt in opdracht van Adelante Zorggroep. Albère Köke van Adelante: “Op dit moment wordt virtual reality vaker in de gamewereld, sportwereld of bij vliegsimulaties gebruikt. Dit concept kan vertaald worden naar de gezondheidszorg, waar patiënten met een beperking in de virtuele wereld kunnen oefenen. Deze wereld kun je dan in een lege ruimte telkens aanpassen aan de persoonlijke omgeving van de patiënt”.

Elkaars wereld kennen
Het project Virtual Reality Rehabilitation Room (VRRRoom) is één van de projecten van Meetpunt, een samenwerkingsverband tussen de faculteiten Bèta Sciences and Technology, Gezondheidszorg en ICT en staat onder leiding van Sandra Beurskens, lector Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. Het doel van het Meetpunt is de expertise en faciliteiten binnen Zuyd op het gebied van ‘meten aan mensen’ te verbinden en aan de beroepspraktijk en het bedrijfsleven beschikbaar te stellen. Sandra Beurskens: “Voor innovatieve ontwikkelingen in de zorg is het belangrijk dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken. Daarmee moeten we in de opleiding al beginnen. Het VRRRoom-project is een mooi voorbeeld dat laat zien dat studenten heel creatief en innovatief zijn en graag elkaars wereld leren kennen”.

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 februari 2014, in Technology, Zorg en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Dit is op wendywie herblogd.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: