Free choice of social media as a didactic tool


Marcel,

Vorige week had ik even een ontmoeting met Daniel Michaud Maturana, docent Spaans van de Hotel Management School Maastricht. In de nieuwsbrief van de Hotelschool had ik gelezen dat hij een presentatie had verzorgd tijdens het e-learning symposium van LLAS, Centre for Languages, Linguistics and Area Studies ( University of Southampton). Ik was verrast over zijn onderwerp: ‘Free choice of social media as a didactic tool’. Een jaar geleden heb ik namelijk met taaldocenten van de Hotelschool ons TPACK-spel gespeeld. Daniel was een kritische speler, die vele vraagtekens zette bij de social media tools die ter sprake kwamen. Blijkbaar werd hij toch zo getriggerd dat hij aan de slag is gegaan met zijn studenten Spaans 🙂 .

Verschillende groepen studenten heeft hij het afgelopen jaar met een vrije opdracht het web opgestuurd: ‘zoek tools om Spaans te leren’. Hij was verrast door de studenten. Hoe  goed zij de gevonden tools konden beoordelen, en ook kritisch waren op hun privacy. De studenten moesten de tools beschrijven, reflecteren op hun eigen leerproces. Dit alles beschreven zij in een Word-document dat ze in Blackboard moesten uploaden (ja, ik heb gezegd dat hiervoor ook andere -meer social media-achtige oplossingen- voor te gebruiken zijn 😉 ) en vervolgens moesten zij hierover een presentatie verzorgen. De student als docent. Daniel vond het positieve effect dat deze zelfsturing op het leerproces van de student had, opzienbarend.

Het congres in Southampton was een eye-opener voor hem. Zijn benaderingen van zelfgestuurd leren, maar ook ontwikkelingen als open access sloten aan bij ervaringen van de collega’s die hij op het congres ontmoette.
Daniel wil meer onderzoeken; binnen Zuyd … internationaal… Ik heb hem gewezen op het programma Zuyd Innoveert. Daniel wil zijn ervaringen graag delen. Interesse in zijn presentatie? Mail hem. We horen vast meer over hem.

Hieronder de samenvatting van zijn presentatie tijdens het e-learning symposium van LLAS, Centre for Languages, Linguistics and Area Studies ( University of Southampton).

????????????? Free choice of social media as a didactic tool

Daniel Michaud Maturana

The aim of this contribution is to discuss the results of research into the use of social media by students of Spanish who were asked to decide on their own which sources to use. The hypothesis was twofold: (i) students would practice their Spanish by interaction with Spanish speaking people from the countries of their choice and (ii) students would become more aware of their own learning process.

During the ten week course two groups of students (A2/B1 level) were asked to use social media and write a short report of their experiences every week. They were asked to choose a different source every week. During the lessons, time was reserved to discuss their experiences.
The results offer more useful information than expected and five principal conclusions:

  1. Students are able to classify the different types of sources in the category “just for practice”, “things to learn now”, “too difficult but interesting to visit later”.
  2. Students look for different kinds of sites: remedial teaching (apps/babble/lesexpres), free conversation (italky/skype/twitter and even dating sites), for movies (youtube) and for other cultural themes (music or travel sites).
  3. Students prefer to chat not only with people they already know from holidays or people they met during an exchange or internship, but also with strangers. The people they contacted were not only native speakers but also students of Spanish from other countries. This means that students do indeed practice their communicative competencies, but that, at the same time, they may receive incorrect input.
  4. Students have different opinions about ethical questions, for example whether it is acceptable or not to use “dating-sites” to practice a language.
  5. Students are highly positive about the use of free choice of sources and they consider the weekly reports an effective way to reflect on their activities.

During this presentation we will first of all explain the research design; secondly, we will present a classification of the different kinds of experience; and thirdly, we will discuss the advantages of this specific use of social media in comparison with the use of pre-determined social media sources. Finally we will discuss the possibilities of international social media cooperation between students at different institutions.

Bibliography
Thomas, M. 2009. Handbook of research on Web 2.0 and second language learning. Hershey, PA: Information Science Reference
Oxford, R.L. 2011. Teaching and researching language learning strategies. Harlow: Longman

Muchas gracias, Daniel!
Buena suerte!
Adiós,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 februari 2014, in Didactiek, eLearning, Gastblog, Social Media. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: