TPACK geflipt


Hallo Marcel,

Door collega Alf Keulen van de Hotelschool ben ik gevraagd om in een half uur / 3 kwartier voor de vakgroep Talen te laten zien welke technologische ontwikkelingen er allemaal zijn, en hoe die binnen het taalonderwijs inpasbaar zijn. Pff…dat is nog al een opdracht. Ik heb dit vorige week met hem besproken en we gaan TPACKen!

Omdat de tijd beperkt is, bedacht ik om de uitleg van TPACK die ik normaal aan de hand van een  powerpoint [gedeeld via Slideshare] vertel in een filmpje op te nemen, zodat zij dat vooraf kunnen bekijken. Een variant op ‘flipping the classroom’. We hadden onlangs er nog over wat ‘flipped’ betekende. Ik had de associatie met een ‘flip-camera‘ omdat het vaak gaat om instructiefilmpjes/kennisclips gebruiken voor je online, tijd- en plaatsonafhankelijke kennisoverdracht. Maar ‘flipping’ betekent ‘omgedraaid’. In plaats van je tijd als docent te gebruiken voor kennisoverdracht voor de klas draai je het om en ga je de rol als coach en begeleider meer vervullen. De tijd in de klas wordt gebruikt om samen aan opdrachten te werken. In onderstaande video wordt dit helder uitgelegd.

De grondleggers van dit model waren vorige week in Nederland voor een masterclass. Frans Droog heeft er een informatief blog over geschreven.

Dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken, screen-o-matic gedownload en mijn 1e filmpje opgenomen, het op mijn YouTube-kanaal gezet en vervolgens in onderstaande Prezi embed.

Dat kan allemaal wel wat beter, maar het was last-minute werk. En zoals in het blog van Frans Droog te lezen is:

De gouden tip was hier heel duidelijk: ‘Do you want it perfect or do you want it Tuesday?’Zeker toen Jon hier na exact de juiste hoeveelheid wachttijd en stilte fijntjes aan toevoegde: ‘and the right answer is Tuesday’.

Dit blog ben ik nu aan het schrijven zodat de docenten straks alle linkjes bijeen hebben zodat ze later ook kunnen gaan experimenteren met tools.
Ik begin de sessie met Mentimeter, een handige tool voor stemmen in de klas. Shakespeak is natuurlijk ook een mooie tool dat nog meer kan dan Mentimeter, maar hiervoor kunnen ze hun collega’s van de bibliotheek consulteren. Zij gebruiken dit al binnen hun lessen Informatievaardigheden.

En daarna gaan we het spel spelen: TPACK, the game. De groep van 10 gaat brainstormen over nieuwe onderwijsactiviteiten, samen nadenken over wat ze willen overbrengen (vakinhoud), op welke manier (didactiek) en met welke tools (ICT). Ik ben heel benieuwd welke creatieve ideëen hieruit komen! 🙂

Ik zal ze na deze sessie nog wijzen op interessante bronnen en voorbeelden, en als daar de tijd niet meer voor is hebben ze dit blogbericht 🙂

SocMedposter

klik op de poster voor meer inspiratie [via mijnkindonline.nl]

Er zijn natuurlijk vele tools die je kunt gebruiken binnen het taalonderwijs:

Wie weet wordt dit lijstje nog aangevuld.
Ik hoop met mijn inspiratiesessie te bereiken dat de docenten met inzet van technologische middelen (het is geen doel maar een tool) hun studenten motiveren met eigentijdse middelen en daarmee de betrokkenheid bevorderen.

Ik ga een spelletje spelen!
Judith

 

Een paar dagen later …

Zo’n TPACK-sessie loopt elke keer anders. De ene keer worden prachtige leeractiviteiten bedacht, de andere keer komt er een zinvolle discussie uit voort. Dat was bij deze sessie met de taaldocenten van de Hotelschool het geval en dat was precies goed.
Het gaat niet om de tool maar om het doel, voor mij hoeft echt niet elke docent social media in te zetten. Als hij maar bereid is om na te denken hoe hij zijn kennis op de beste manier kan inzetten en daar kunnen technologische tools bij ingezet worden. Lees ook ‘Door wie je bent in het spel te brengen, word je een inspirerende leraar’
Na mijn inspiratiesessie kregen de docenten feedback van studenten. Goed dat dit gebeurt en dat docenten hiervoor open staan. Voor studenten een goede ervaring want zij leren vooral van feedback geven 🙂
Nog een tip voor de taaldocenten (via Wilfred Rubens)  over een taal leren met social media: Duits als het nieuwe Esperanto?

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 februari 2013, in 21st century skills, Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Judith van Hooijdonk

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: