Zuyd projects deserve to be kickstarted!
Beste Judith,
“Wellicht kunnen we een kickstarter-achtige constructie opzetten voor ons Centre of Innovations and Services.” (a.k.a. Proeftuin) zei Miguel van de Laar een aantal weken geleden tegen me. Briljant natuurlijk een crowdfunding systeem waarmee betrokkenen, de regio en wellicht zelfs wel studenten kunnen meebetalen en meegenieten van de innovaties waar studenten mee bezig zijn in onze proeftuin.
Ik weet dat je al eens van kickstarter gehoord hebt, maar om een beeld te geven, het filmpje hieronder is een samenvatting van 2013. Dit is een filmpje waarop je ziet hoe ik snel door Kickstarter year 2013 loop. Op de site zelf zou je ook nog naar de ‘losse’ projecten kunnen klikken. Zeer inspirerend. Het CIS heeft momenteel de Oculus Rif t al en is daar al mee aan het werk.
Indrukwekkend he! Kijk het gaat me niet om dat soort bedragen en aantallen dat is niet reëel in een Zuyd setting, maar het gaat wel om het principe. Het kan gebruikt worden als een tool om een stukje funding mee te krijgen, maar het kan zeker ook gebruikt worden als tool om te laten zien wat je allemaal voor geweldige dingen doet en gedaan hebt als opleiding, maar zeker ook als student (en zelfs als docent). Tenslotte is het een platform waarbij je als ‘maker van het product’ getriggered wordt om na te denken over hoe je dat product in de markt zet en hoe je het verkoopt. Om nog maar te zwijgen over dat het leuk is om te zien dat je project gesteund wordt en dat het leuk is om projecten van Zuyd te funden.
Het idee is eenvoudig. Studenten en docenten presenteren hun product op de Zuyd crowdfunding site. En ik denk dan aan een Zuydbrede site waarop iedereen zijn projecten kan ‘showen’ en laten ‘funden’. Dit kan zijn:
- een proeftuinproject ICT,
- maar ook de operavoorstelling van iArts,
- of een van de bijzondere onderzoeksprojecten van een van de lectoraten,
- of de onderwijsverwijsvernieuwende wiskunde bijspijkermethode,
- of het voorzien van tablets van de digicoach minor van Ankie van de Broek en Chris Kockelkoren,
- of het informatievaardighedenspel van Jack Pleumeekers en de bibliotheekmensen,
- of het plaatsen van de XBOX One als onderwijstool in het X-Lab van Irene Custers,
- of het uitwerken van een van de concepts van de Battle of Concepts van Mark Bertrand,
- of het wederopstarten van Candyworld bij CM/FM,
- of het laten komen van Mark Lammers als spreker bij de International Week van IBC,
- of het uitvoeren van een van de Web en Beyond minor projecten van Jos Maas,
- of een onderdeel van het weblectures project,
- of een van de Meetpunt projecten zoals de Virtual Reality Rehabilitation Room,
- of de funding van een van de start up bedrijfjes waar Ludo Kockelkoren mee bezig is,
(De voorbeelden genoemd zijn allemaal voorbeelden van innovaties die hebben plaatsgevonden, nu plaatsvinden of die in hoofden van collega’s zit –en dus zeker nog gaan plaatsvinden ;)-)
Voorbeelden genoeg en ik doe veel van mijn 1500 collega’s en veel van de 15000 studenten onrecht aan omdat ik hun idee niet noem. Juist daarvoor zou zo’n site ook geweldig zijn. Het is een geweldig platform om jezelf en daarmee ons (Zuyd) naar binnen en buiten toe te profileren.
Judith, zou het niet subliem zijn als de Brian’s van Marketing en Communicatie, de Ralf’s van ICT, de Mark’s en Harry’s vanuit onze Sittardse economische hoek, de Richard’s en Miguel’s van ICT, de Sandra’s en Dominique’s van de lectoraten, de Jossen, Hansen en Dave’s vanuit het Maastrichtse, de Ankie en Marcellen vanuit de Nieuwste Pabo, de Anita’s en Ramon’s vanuit de innovatieve gezondheidszorg, maar ook de Ludo’s en Claudy’s die altijd met ondernemende en excellente studenten zijn bezig geweest gezamenlijk om een dergelijk platform zouden vragen.
Een Zuyd Crowdfunding site, waarop we onze innovatieve projecten en producties kunnen tonen en creatief kunnen laten funden. Met, voor en door studenten, maar zeker ook onze partners (in de regio). Wie durft te vragen? Wie durft te dragen? Het zou zo mooi passen en een aantal van onze vijf Zuyd beloftes vervullen. Ik droom nog even verder, maar hoop door een van onze collega’s of studenten wakker gemaakt te worden met de boodschap: Ja zullen we! Of Ja het is er!
Hopelijk daarover later meer.
Groet Marcel
Geplaatst op 31 januari 2014, in #6 Immerse yourselves in Epic Scale, #7 Participate wholeheartedly whenever, wherever you can, #9 Have more fun with strangers, Het Nieuwe Werken, Inspiring. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
He Marcel,
toen ik het had over een Kickstarter-achtige opzet, spraken wij over de sponsoring voor de faculteit;
Op die manier inzichtelijk maken naar (potentiële) sponsoren wat zij mogen verwachten van hun specifieke niveau van sponsoring (de backer levels in Kickstarter), inzichtelijk te maken wat er met het geld gebeurt (zoals met verschillende goals) en op deze manier meer bedrijven (en wellicht medewerkers en studenten) te verleiden een grote of kleine bijdrage aan grote en kleine evenementen te realiseren.
Dit gaat een paar stapjes verder en zou medewerkers en studenten bijeen kunnen brengen in een social media community rondom ondernemerschap, innovatie en events.
Inderdaad weer een mooie droom; Wellicht kan deze realiteit worden?
Groet, Miguel