Leren in de 21e eeuw #dnp21cs


LeonSourenJammer Marcel dat je er niet bij kon zijn afgelopen vrijdag bij het afscheid van Léon Souren. De Nieuwste Pabo nam met het symposium ‘Leren in de 21e eeuw’ afscheid van haar collega. Op het symposium werd door studenten van de minor Digicoach The Game workshops verzorgd over o.a. WordPress, Prezi, Flipping the classroom en gamification.

Léon Souren heeft zich gedurende zijn loopbaan altijd beziggehouden met nieuwe media binnen het onderwijs. Hij was ook betrokken bij de eerste stappen op e-Learning gebied binnen Zuyd. Zelf heb ik nooit heel nauw met Léon samengewerkt maar onze nestors Harry en Jack wel natuurlijk 🙂 Toch wilde ik bij zijn afscheid zijn natuurlijk om hem dag te zeggen maar ook voor het onderwerp en de gastsprekers die waren uitgenodigd: Wilfred Rubens (OU), Alfons ten Brummelhuis (Kennisnet) en Frans Jacobs (Zuyd Hogeschool).

Dit overzicht van deze middag is mede gebaseerd op blogs van Wilfred Rubens. Ik had Marieke Opgenoorth beloofd te twitteren met #dnp21cs. Het lukte me niet om 2 dingen tegelijkertijd te doen, want zoals Wilfred al zei ‘multitasken kunnen zelfs vrouwen niet’ 😉

De tweets van mij en andere tweeps zijn terug te lezen via Storify.

De opening werd verricht door de directeur Ingeborg Janssen Reinen

waarna Alfons ten Brummelhuis van Kennisnet de keynote mocht verrichten. Hij had het over wat werkt wel en wat werkt niet met ICT in het onderwijs en verwees veel naar artikelen in de wetenschappelijke uitgave van Kennisnet 4W Weten Wat Werkt en Waarom. Hij pleitte voor het dichten van de kloof tussen de early adopters en de grote meerderheid die niet altijd even enthousiast over ICT-vernieuwingen, maar die wil vooral weten of het werkt. ICT in het onderwijs is inmiddels wel een point of no return. Lees meer over de presentatie van Alfons ten Brummelhuis op het blog van Wilfred Rubens Wat weten we over ICT in het onderwijs.

Pointofnoreturn

Vervolgens ben ik naar de presentatie van Frans Jacobs gegaan. Frans liet in zijn Prezi veel actuele voorbeelden zien over de veranderende samenleving door de digitalisering en wat het gevolg is voor onderwijsleersituaties. Hij had mooi op een rijtje gezet wat de voor- en nadelen zijn van de diverse vormen van samenwerking in leeromgevingen: f2f, online, synchroon en a-synchroon. En welke keuze je moet maken om leren effectief te maken.

Na een korte break met Limburgse vlaai schoof ik aan bij de presentatie van Wilfred Rubens. Ik had ’s ochtends zijn blogpost ICT en Onderwijs: een ‘doorkijk’ naar de toekomst al gelezen. Aan de hand van een 7-tal stellingen presenteerde Wilfred zijn voormalige meester Léon zijn beeld over de integratie van technologische ontwikkelingen en de impact op leren hierbij:

– Blended learning wordt de ‘default’ manier van leren, terwijl ook volledig online leren toe zal nemen.
– De scope van ICT en leren wordt breder. In toenemende mate wordt ICT voor andere zaken ingezet dan voor cursussen.
– Dankzij draagbare technologie kun je alomtegenwoordig en naadloos leren, waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke leer- en werkomgevingen die veel lijken op sociale media van vandaag de dag.
– We hebben te maken met veranderende opvattingen over leren die dankzij nieuwe, steeds krachtiger wordende, technologieën in de praktijk kunnen worden gebracht.
– Learning analytics kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van onderwijs en leren, al zijn er nog verschillende vragen te beantwoorden.
– Over de impact van massive open online courses is weinig te zeggen. Ze hebben in elk geval online leren en open education weer op de kaart gezet, en vormen een proeftuin voor experimenten en innovaties.

Wat ik vooral mee heb genomen:

  • de kracht van herhaling;
  • docenten willen wel met ICT aan de slag, maar weten niet waar te beginnen;
  • investeren in sociaal kapitaal;
  • jongeren leren omgaan met sociale media (sociaal netwerkgedrag, social learning); zij leren vooral van goed voorbeeld door docenten. Aandacht voor docentprofessionalisering op dit gebied;
  • de noodzaak van flexibeel leren gebaseerd op leervoorkeuren;
  • inzetten op meer actief en samenwerkend leren, dit kan zonder technologie maar zeker ook met;
  • richten op zelfgestuurd leren (verantwoordelijkheid voor leerproces bij student) maar geleidelijk aan inbouwen;
  • het draait niet om onderwijzen maar om leren!

Na afloop was het nog gezellig borrelen met deze en gene, de opbrengsten die dit weer oplevert zijn toch heel waardevol. Hoewel ik ook via twitter weer leuke online gesprekken heb gevoerd.

Dag Léon!.
Groet,
Jujuutje 🙂

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 februari 2014, in 21st century skills, Didactiek, eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: