Ik stop (even?) actief met Yammeren


Ha Marcel,

Hoe zeer ik ook geloof in open en online kennisdelen, Yammer Zuyd is niet meer mijn platform. Ik stop er mee. De afgelopen 3 jaar heb ik nogal wat tijd en energie hierin gestoken. Ik heb

 • het hszuyd- yammer account omarmd in zomer 2010
 • na invoering van het @zuyd e-mailadres een nieuwe omgeving aangemaakt en collega’s actief uitgenodigd om hierin te participeren (zie blog);
 • workshops aangeboden als onderdeel van Dingen@Zuyd (check scholingsaanbod); 
 • het CvB proberen te overtuigen via blog en door persoonlijk in gesprek te gaan; 
 • KVhet programmamanagement van Zuyd Innoveert ondersteunt in het kennisdeelplatform Yammer;
 • mails gestuurd/gesprekken gevoerd met FB-ICT en M&C om Yammer in het basisimage van Zuyd te krijgen;
 • voorgedaan door het te DOEN.

Of mijn aanpak is niet goed, mijn overtuiging niet krachtig genoeg. Ik weet het niet. Het lukt mij niet om binnen Zuyd kennisdelen dmv een online platform te bevorderen. MijnTwitterlijstje Zuyd bevat inmiddels zo’n 183 accounts, ook deze tweeps zijn niet actief op Yammer. Waarom niet?

Zuyd Bibliotheek is mijn enige actieve besloten Yammergroep. En zo nu dan een berichtje in I-team groep (ja helaas).

Ik ben ongeduldig, ja dat weet ik. Maar de effecten van mijn pogingen zijn voor mij na 3 jaar bedroevend laag. Ik begin mij er aan te ergeren. Ik ontvang nauwelijks reacties. Ik zie geen kenniscreatie ontstaan. Ik krijg het gevoel dat mijn pogingen niet serieus genomen worden. Ach, wellicht is het meer mijn behoefte dan die van mijn omgeving. Conclusie: tijd om (even?) te stoppen. Of in ieder geval mijn actieve Yammerhouding op te schorten. Hashtag #yam zal ik dus (voorlopig) niet meer gebruiken.
Volgens jou duurt het nog zo’n 3 jaar voor hier online kennisdelen, kenniscreatie voet aan de grond krijgt. Voor mij is het nu afwachten tot Zuyd zo ver is. Ik zal de eerste zijn die er dan weer bij is.

Open kennisdelen hoort bij mij, dus bloggend en twitterend ga ik verder hoor 🙂 Ik word gesteund door Menno Lanting (zie mijn blog ‘Hoe slim is Zuyd?’)

‘Het gaat steeds minder om structuren, langetermijnplannen en afspraken, en steeds meer om gedeelde normen en waarden, en vertrouwen op de collectieve kennis en passie van de mensen in en om de organisatie.’
Uittreksel van: Lanting, Menno. ‘De slimme organisatie.’ BusinessContact, 2013

door Mathieu Weggeman en Jaap Peters (zie mijn blogs hier en hier), er verschijnen ontelbare boeks over kennisdelen in online omgevingen (lees hier maar). Visionairs zoals Tony Bosma en Daan Roosegaarde zeggen het ook (ik heb het zelf gehoord, lees maar hier en hier): Delen is het nieuwe hebben.

En ik wil dit hebben!

Groet,
Judith

Zul je net zien….
Heb ik de Yammer-app van mijn telefoon verwijderd, krijg ik een mailtje van de coördinator van mijn masteropleiding dat kennis gedeeld kan worden via de student Fontys Yammeromgeving …. op advies van Judith 😉 Ik heb een MLI-groep aangemaakt …

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 november 2013, in Social Media en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Kan me je frustratie goed voorstellen hoort, even gas terugnemen helpt vast om dat gevoel in ieder geval weg te nemen. Bij Fontys gaat het met vlagen (en bij mij zit Yammer ook nog niet tussen de oren hoor) maar ik probeer wel 1x per week te kijken en dan zie ik toch altijd een paar nieuwe updates. Maar zelf plaats ik er ook vrij weinig op, ik beken meteen.

 2. hallo Judith, ik lees je 2be jammed regelmatig en graag maar meestal ben ik al zo veel aan het lezen op linkedin, facebook, links via twitter van al die andere mensen die ik zo interessant vind (Menno Lanting en zo….Ik kan Remco Claassen, Joris Luyendijk, …, … ook aanbevelen) en dan moet Yammer er ook nog bij. En allemaal tussen mijn ‘gewone’ werk door. Voor jou heel frustrerend maar de noodzaak is nog niet hoog genoeg voor de goegemeente om ook intern nog eens te yammeren. Ik blijf je blogs via linkedin graag lezen!

  • Judith van Hooijdonk

   Dank je wel Marliene. Het is altijd leuk om te horen dat je gelezen wordt :). Het gaat mij niet zo zeer om gelezen te worden via Yammer, het gaat mij er om dat er geen kennsdeelcultuur heerst binnen Zuyd, althans niet via een online sociaal platform. Er wordt volop gesproken (ook binnen Zuyd) over het belang van kennisdelen. Ik denk dat een sociaal platform een krachtig middel is waarmee je dit kunt ondersteunen (niet ter vervanging van de f2f bijeenkomsten). Dat betekent volgens mij actief online delen waar je mee bezig bent, hoe je dingen aanpakt waar je tegen aanloopt en vragen stellen. Je kunt eens antwoorden krijgen uit onverwachte hoeken van de organisatie. Ik denk dat dit de onderlinge verbinding, innovatie en samenwerking binnen Zuyd ten goede komt. Daarnaast denk ik dat het interne mailverkeer hiermee sterk gereduceerd kan worden …

 3. Guilty, ik begrijp je gevoel. Ik sluit me deels bij Marliene aan. Dit is een zoveelste platform dat moet worden bijgehouden en als de rest van het bedrijf het niet doet, dan blijft het een zoveelste medium. Toch werkt het wel, gezien de laatste oproep van een college over wie kennis heeft van bepaalde software, dus het werkt wel, maar misschien niet zoals jij in eerste instantie had gedacht.

  Het kennisdelen zit niet standaard in de genen van de docenten. Dit kan liggen aan de werkdruk of het feit dat niet alle docenten willen delen.

  Hoe pak je dit aan? Geniet van de kleine successen.

  Ter info: lectoraat van Professionalisering van docenten onderzoekt nu het idee om dit medium te gaan gebruiken voor onderlinge kennisdeling en communicatie. Maar ook hier blijft het wederom een extra medium.

  • Judith van Hooijdonk

   Dank je Chris. Ik geniet ook van de kleine successen (hoewel ik ze soms wel vergeet, thx 4 reminding me :)) Voor mij weegt het nu even niet meer op tegen de energie die ik er in stop. Ik hou mijn account aan hoor, en ik zal zeker regelmatig even kijken 😉 Ik denk dat radicale keuzes gemaakt moeten worden om deze open online manier van kennisdelen te activeren.

 4. Jammer Judith, maar begrijpelijk. Als je ergens met hart en ziel in gelooft, maar dat te weinig ziet en voelt bij anderen, kan dat frustreren, ik herken dat wel. Ik denk ook dat het te maken heeft met urgentiegevoel en zolang dat er niet is….is het heel veel geduld hebben en wachten tot er iets gebeurt wat noodzaakt tot anders handelen en denken. Mij helpt het dat ik doe en denk waar ik gelukkig van word en ik geloof.Dat is kleine stappen zetten als iemand mee wil lopen is dat fijn, maar laat ik mijn plezier en werkgeluk niet meer door bepalen. Dat zijn namelijk energievreters! Geniet van de mooie dingen die gebeuren bij Zuyd, door iets los te laten creëer je ook weer ruimte om je te laten verrassen. Dus erger je niet, verbaas je slechts……Groet! Dominique

  • Judith van Hooijdonk

   Juist en daarom laat ik Yammer los, heb geen zin in ergenis. Ik wil me inderdaad blijven verbazen. Zoals door de reacties op dit blog! Thx Dominique.

 5. Oh jee, nu krijg ik een wedervraag 🙂 Het zit nog niet tussen de oren omdat het me nog niet zoveel oplevert als bijvoorbeeld Twitter of een simpel mailtje sturen. ‘Vroeger’ zou ik daar ook nog mijn blog tussen hebben gezet maar dat levert me niet meer zoveel reacties op (komt hopelijk wel weer nu ik het bloggen weer wat heb opgepakt). Maar met opleveren bedoel ik dus echte kennis (delen), het is bij Fontys meer een vluchtig medium waar iemand eens een linkje op zet of ‘reclame’ maakt (ik bijvoorbeeld haha) voor een training. Maar er worden niet zo veel meningen, zoals bv op deze blog, verkondigt waar je eens lekker op kan reageren. Ja, ik denk dat dit de belangrijkste reden is waarom het (nog) niet tussen de oren zit.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: