Kennis delen is het nieuwe hebben


Dag Marcel,

Vorige week dinsdag schoven we samen aan bij de 1e bijeenkomst van de projectgroep Nieuwe Media bij de Nieuwste Pabo van Fontys en Zuyd. Ankie vroeg tijdens het voorstelrondje wat ons stokpaardje was, natuurlijk beantwoordde ik dat met ‘kennis delen’. In vele blogposts komt dit onderwerp elke keer terug. Als informatieprofessional zit informatie delen in mijn genen en kennis delen was het DNA van ZuydPlein. En ik blijf een ZuydPleiner in hart en nieren, in welk organisatieonderdeel ik ook terecht kom.
IMG_0279

Op Het Nieuwe Werken Blog las ik het interessante artikel Kennis delen, hoe stimuleer je dat? Ja, dat wil ik ook wel eens weten. Want ondanks mijn verwoede pogingen om Zuyderlingen te stimuleren via Yammer te delen waar ze mee bezig zijn, communicatie tussen verschillende afdelingen op gang te brengen, voel ik me wel een roepende in de woestijn.
Ja, iedereen heeft het zo druk.

Tijdens de Onderwijs Tapas op 4 oktober vorig jaar heb ik ook vragen gesteld:
Is kennis nog steeds macht? Als je kennis deelt, verlies je dan je voorsprong? Of vermenigvuldig je kennis door deze te delen? Kunnen en willen we alle kennis wel delen? Kennis delen kost tijd, willen we daar onze kostbare tijd aan spenderen?
Kennis is vandaag de dag geen exclusief bezit meer. Kennis wordt bijzonder door wat je er mee doet!

The Share Fair Knowledge Tree

Datzelfde staat in HNWblog te lezen

Kennis groeit en krijgt waarde via sociale interactie. Het delen van ervaringen, ideeën, meningen en harde feiten (lees informatie) levert kennis op. Want dat wat niet verrijkt is, is waardeloos en al snel niet meer up-to-date en bruikbaar.

En zoals je het gebruik van technologische hulpmiddelen in het onderwijs niet moet willen afdwingen, zo kan je kennisdelen niet afdwingen. Maar het is wel onze taak als ICTO-adviseurs om collega’s te stimuleren en te inspireren, maar we zijn wel erg afhankelijk van een juiste omgeving die dit faciliteert. Het stimuleren van kennis los je niet alleen op door een Intranetomgeving, portal, wiki, blog, Yammer.IMG_0278

Een medewerker wordt tijdens zijn functioneringsgesprek nauwelijks bevraagd over zijn/haar ICT-vaardigheden die hij nodig heeft/denkt te hebben. Laat staat dat beoordeeld wordt op de mate waarin hij/zij bijdraagt aan het collectieve kennisniveau van de organisatie. Als een organisatie niet positief stuurt op innovatieve ideeën van de medewerker, dan zal de medewerker weinig energie stoppen in het delen er van. Waar is de oude ideeënbus gebleven?

IMG_0282Transparantie is voor mij een cruciale waarde, dat betekent dat de organisatie vertrouwen in mij als medewerker moet uitstralen. Ook is het belangrijk voor iedereen die kennis deelt, het principe ‘ere wie ere toekomst‘. En zoals in HNWblog artikel staat: Wanneer kennis als een collectief goed wordt gezien, volgen er andere mogelijkheden, zoals de beloning in de mate van kennis delen. Een win-win situatie voor mens en organisatie.

Voorafgaand aan de presentatie van Tony Bosma (vorige week vrijdag) kwam dit onderwerp toevallig even in een gesprek met Miquel aan de orde. Natuurlijk zei hij op mijn opmerking “kennis delen is vermenigvuldigen”, “gedeelde kennis is halve kennis”. Dat kan je van een logisch denkend mens verwachten 🙂 Maar Tony zei tijdens zijn presentatie dat “kennis delen het nieuwe hebben is”. Dat leverde een vette knipoog van Miquel op. 😉

groetjes,
Judith

Afbeeldingen via @Choconancy:  The Knowledge Tree

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 februari 2012, in Het Nieuwe Werken en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Judith van Hooijdonk

    N.a.v. dit blog kreeg ik een link van @IlseMeelberghs over ‘Belangeloos Delen’ http://www.lerendeleiders.nl/servantleadership/bouwenaangemeenschap/66-belangeloos-delen Mooi blogpost over dienend leiderschap (kenmerken: de groei van de mensen om hem/haar heen is de maatstaf neemt en niet de groei van de leider, daarnaast is bouwen aan gemeenschap in een vertrouwde omgeving waarin groei gefaciliteerd wordt een belangrijke voorwaarde)
    Belangeloos delen betekent inderdaad kleur bekennen. Kennis delen is leuk en levert veel op, ook dat kan ik door eigen ervaring beamen. De schrijver eindigt zijn betoog dat je vooral zou moeten werken vanuit een passie. Hoeveel collega’s zouden nog op het werk verschijnen als ze de jackpot hebben gewonnen? vraagt hij zich tot slot af.Tot nu toe zo ik dat wel doen ….

  2. Yammer dat je de link niet hebt opgenomen (of ik heb hem niet gevonden in de tekst), dus bij dezen: https://www.yammer.com/zuyd.nl/

  1. Pingback: Kennis delen gaat niet vanzelf – Love 2 share

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: