Hoe slim is Zuyd?


Dank je wel Marcel voor het delen van jouw beleving van de managementdag van Zuyd: Tijd voor kwaliteit.

Ik was op de hoogte van deze dag omdat één van de organisatoren mij had gevraagd of ik inspirerende praktijkvoorbeelden mbt de inzet van ICT in het onderwijs binnen Zuyd. Scrollend door ons blog heb ik onderstaand overzichtje gestuurd:

Helaas heb je niets hiervan in de ‘carrousel’ terug gezien op deze managementdag omdat “een directe link met de praktijk van kwaliteitszorg ontbrak”. Vreemd …

slimmeorganisatie

“De toekomst is aan de slimme organisatie” schrijft Menno Lanting in ‘De slimme organisatie : de toekomst van werk, leiderschap en innovatie’, waarbij samengewerkt wordt in netwerken en technologie leidend is, maar dit gaat niet zonder een nieuwe veranderende organisatiecultuur, zegt hij.
En …. niet kennis is macht, maar kennis delen is macht

Een mooi beeld schets collegelid Kitty Kwakman van een ervaringdelende springende formatie. Ik denk dat je social media tools heel goed kunt inzetten om kennis en ervaring te delen zodat je begrip krijgt voor elkaars blikpunt. Samen formatie vormen, maar dat hoeft niet altijd binnen de vastgestelde teams. Dat kan ook door virtuele teams te formeren waarbij ook docenten en studenten mee kunnen springen. Dat betekent voor managers wel controle loslaten en ook anderen ook eens de lead te laten nemen.
Het gebruiken van social media tools zoals Twitter, maar dat kan ook voor Yammer gaan gelden, betekent voor mij naast werkgerelateerde zaken ook persoonlijke dingen delen. Hierdoor wordt onderlinge verbindingen sterker. Ik heb al vaker gezegd dat social media vaak een glimlach om mijn lippen tovert.

 ‘Daarnaast blijkt dat de teamleden zich door het experiment meer met elkaar verbonden voelden. Dat is interessant, omdat nogal eens wordt aangedragen dat het gebruik van digitale technologie juist tot verwijdering tussen mensen leidt.’
Uittreksel van: Lanting, Menno. ‘De slimme organisatie.’ BusinessContact, 2013

Door ook teamoverstijgende formaties te formeren, creëer je een transparante organsatie. Open is een belangrijke merkwaarde van Zuyd.

‘Het gaat steeds minder om structuren, langetermijnplannen en afspraken, en steeds meer om gedeelde normen en waarden, en vertrouwen op de collectieve kennis en passie van de mensen in en om de organisatie.’
Uittreksel van: Lanting, Menno. ‘De slimme organisatie.’ BusinessContact, 2013

Je weet dat ik constant aandacht vraag voor kennis delen met gebruik van sociale media. Met de wekelijkse I-team nieuwsflits en ons duoblog deel ik mijn kennis met Zuyd en daarbuiten. Regelmatig hoor ik tijdens mijn workshops of presentaties waarom niet meer kennis gedeeld wordt Hierdoor creeer je een transparante organsatie. Open is een belangrijke merkwaarde van Zuyd. “Kennis delen begint bij jezelf”, zeg ik altijd, maar met support en voorbeeldgedrag van het management kan een cultuurverandering sneller in gang gezet worden.

‘Leiders moeten de mogelijkheid om sociale media in hun organisatie te integreren met beide handen aanpakken, om zo de collectieve resultaten te verbeteren en te bouwen aan een energieke, ondernemende en innovatieve cultuur. Tegen beperkte investeringen is er een enorm potentieel van kennis en contacten aan te boren. Als medewerkers op de hoogte zijn van elkaars kwaliteiten, verbeterpunten, resultaten en doelen zijn ze ook meer bereid om van elkaar te leren, elkaar te helpen en zich kwetsbaar op te stellen. In een verbonden organisatie krijgt een afrekencultuur nauwelijks kans. Hoe beter medewerkers met elkaar en de buitenwereld verbonden zijn, des te slimmer, innovatiever en ook tevredener ze worden.’
Uittreksel van: Lanting, Menno. ‘De slimme organisatie.’ BusinessContact, 2013

Het gaat wat mij betreft dus niet om infominderen, zoals ik dat weleens binnen onze organisatie hoor (om zo medewerkers te behoeden voor informatie-overload). Het gaat volgens mij juist om informeren. Hoe meer informatie, kennis beschikbaar hoe beter. Ik bepaal zelf wel van welke informatie ik leer. Het is wel belangrijk onze eigen informatiestromen te kanaliseren. Het gevaar van infobesitas ligt op de loer.

Een mooi boek heeft Menno Lanting weer geschreven. Veel inspirerende voorbeelden waarvan ik er 1 wil noemen: innovationjam! Hoe geweldig is dat dat? 2bejammed!

Een innovatiejam is een methodiek en een technologie die IBM al jaren toepast om via een digitaal platform zo veel mogelijk ideeën en meningen rondom een specifiek thema samen te brengen, te filteren, te categoriseren en te verrijken.
Uittreksel van: Lanting, Menno. ‘De slimme organisatie.’ BusinessContact, 2013

Een jam moet natuurlijk inspiratie opleveren en geen klaagmuur worden, daarom moet je wel wat randvoorwaarden formuleren waaraan een ingezonden idee moet voldoen.
Een kwaliteitsjam binnen Zuyd? Hiervoor kunnen we Yammer toch inzetten? Een ZuYam!

Lanting eindigt zijn boek met een hoofdstuk over gaming ‘speel het slim: leuker moet het niet worden’ ,
Daarover in een ander blog meer 🙂

JAM on!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 9 juni 2013, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Kockelkoren

    hear hear

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: