Onderzoek … meer dan een taalspelletje #MLI


Hoi Marcel,

Je bent ook lekker bezig met je PhDResearch! Natuurlijk is zo”n promotie-onderzoek niet te vergelijken met hetgeen ik voor de master moet doen. Maar het proces is wel vergelijkbaar, denk ik. Misschien heb je ook wat aan de tips die ik deze week bij de Master Leren en Innoveren oppikte.
Naast LA1 (paper) zijn we nu ook gestart met LA5 (onderzoek). Enkele weken geleden raakte ik (en ik niet alleen ;)) redelijk in paniek. Ik heb het gevoel mijn paper nog niet op de rails te hebben en nu moet ik nog een probleemanalyse en onderzoeksvraag gaan formuleren. Hellup! Deze week werd ik een beetje gerustgesteld. Het proces (nadenken, lezen, schrijven, schrappen, bespreken) is minstens zo belangrijk als het doel: de paper of het onderzoek. Tja dat moet er uiteindelijk wel komen, maar het proces is wel gestart. Onderzoek is ook een langdurig proces. Het formuleren van een onderzoeksvraag kan tijdens het schrijven nog veranderen of aangescherpt worden. Het is een cyclisch proces, je stelt steeds bij. Voortschrijdend inzicht enzo 😉

Een benadering om het professionele handelen in het onderwijs te vergroten, waarbij docenten gebruik leren maken van methoden en strategieën uit sociaal-wetenschappelijk onderzoek om te reflecteren op hun eigen praktijk en om hun praktijk te verbeteren. Centraal staat de kritische dialoog op basis van feitelijke gegevens
(Actieonderzoek als opleidingsstrategie binnen post-initieel onderwijs / P. Ponte & R. Beers. – VELON 17(2)1996, 33-42).

Onderzoek is belangrijk voor de ontwikkeling van ons onderwijs. Onderzoek kan leiden tot betere innovaties, gezamenlijke visie op onderwijs en daardoor tot een professionele onderwijsgemeenschap. Onderzoek heeft een feedbackfunctie (spiegel voorhouden mbt functioneren) en dialoogfunctie (interactie en communicatie nav vragen die het onderzoek oproept). De feedbackfunctie en de dialoogfunctie treden niet automatisch op als er onderzoek wordt uitgevoerd. De website onderzoekenderwijs.nl (KPC groep) kan hierbij een hulpmiddel zijn.

Ook een hulpmiddel is het kaartje dat we kregen met 10 regels waar een onderzoeksvraag in een praktijkgericht onderzoek aan moet voldoen. Handig! Ik mocht het delen!

IMG

jpg of pdf

En het gaat dus niet om de juiste antwoorden maar om de juiste vragen. Dat dit niet zo gemakkelijk is, illustreert Bas Haring aan de hand van enkele voorbeelden. Volgens hem bestaan er wel domme of (te) moeilijke vragen ;).

Het formuleren van een goede onderzoeksvraag is ook niet zo gemakkelijk, zo hebben we tijdens enkele oefeningen ervaren. Soms lijkt het wel een taalspelletje: het is constant wikken en wegen van je woorden. Belangrijk in het hele onderzoeksproces is dat je inzichtelijk en transparant je stappen beschrijft, het moet controleerbaar zijn. Daar is een blog toch een mooi middel voor 😉

Zo nu dan even afstand nemen (wegleggen) en het inschakelen van ‘critical friends’ waren ook de tips die ik kreeg. Nou, ik klop nog eens bij je aan één dezer dagen 🙂
Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 15 november 2013, in MLI en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: