“Wie het weet mag het zeggen!”


Dag Marcel,

Al vaker heb ik geblogd over het Rijnlands organisatiemodel.

Jaap Peters (Bij welke reorganisatie werk jij?) en Mathieu Weggeman (Leidinggeven aan professionals? Niet doen!) hebben samen een nieuw boekje uitgegeven: Het Rijnlands praktijkboekje. In onderstaande video legt organisatie-activist (mooie benaming) Jaap Peters helder uit wat het Rijnlands organiseren is. De basis daarvan is handelen in de geest van de wet, en niet naar de letter van de wet.

We hebben de vakinhoudelijke mensen het organiseren afgenomen, en nu is het tijd dat het aan de professional wordt teruggegeven.
Jaap Peters

Peters zegt dat in een organisatie soms de een zou moet leiden, en dan weer de ander de regie over zou moeten nemen afhankelijk van de expertise en de context. Zoals Joseph Kessels dat in zijn lezing bij Zuyd Gespreid leiderschap in een wereld van prestatie-afspraken en persoonlijke ontwikkeling liet zien met het voorbeeld van Orpheus Chamber Orchestra, een orkest zonder dirigent. Leider is degenen die de belangrijkste rol in dat muziekstuk speelt.

Deze tip kreeg ik via Ilse. Bedankt hiervoor! Ik vond het handig om het filmpje op te slaan in mijn buitenboordbrein 😉

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 26 januari 2013, in Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Mooi overzicht: leiderschap is, denk ik, een kwaliteit van het systeem. Denk aan een geleide hond die de regie overneemt van zijn baasje als dat nodig is: dat heet professional judgement in goed Engels. Intelligente ongehoorzaamheid in het Nederlands.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: