Yammer: van hszuyd.nl naar zuyd.nl


Hoi Marcel,

Vlak na de zomervakantie heb ik een gesprek gehad met Erwin Groenewold, directeur Dienst Marketing en Communicatie over Yammer.
Ik vond en vind dat deze dienst zich ook wat nadrukkelijker binnen dit intern communicatiemiddel zou kunnen profileren.

Ruim een jaar geleden kreeg ik van onze (toen) nieuwe collega Rienke een uitnodiging voor Yammer. In een jaar tijd is dit gegroeid naar een community van 300 leden, niet allemaal even actief 😉 moet ik eerlijk bekennen. Inloggen op Yammer is gebaseerd op je e-mailadres. Toen we enkele maanden geleden hoorden van de nieuwe e-mailadressen i.v.m. de nieuwe Zuyd-identiteit heeft Rienke geïnformeerd of we hszuyd-Yammeromgeving konden omzetten naar zuyd-Yammeromgeving. Ja, dat kon, maar daar hing een prijskaartje aan. Wij maken nu gebruik van de gratis versie van Yammer. Het omzetten kost voor de huidige 300 deelnemers zo’n € 12.600,- Yammer hanteert een tarief van € 5,- per gebruiker per maand. Voor onderwijsinstellingen is een er kortingsregeling. Uiteraard biedt een betaalde versie meer functionaliteit.
Eerlijk gezegd heb ik weinig zin om dit bedrag (waar dan ook) ergens proberen los te krijgen. Eer je het weet ben je functioneel beheerder van een CIS 😉
Laten weer eerst maar eens dit enorm krachtig kennisdelingsmiddel gaan gebruiken in onze organisatie door onze ‘2Do2Learn’ – manier. Ik heb al eens eerder over een sociaal infonet geblogd

Met een minimum aan inspanningen hebben afgelopen maand al ruim 150 ingelogd in de nieuwe zuyd-Yammeromgeving.
Ik zal de komende weken collega’s directer te benaderen. Ook wil ik wat Zuyderlingen uit verschillende organisatieonderdelen benaderen die Yammer actief willen gaan inzetten. Enkele weken geleden had ik een afspraak met collega Marleen. Zij wil voor haar lerend netwerk Yammer gaan gebruiken. Ambassadeur nummer 1 binnen! 🙂 Want is wel handig als je een paar early adopters hebt die regelmatig wat posten en reageren.
Met ons iTeam hebben we al afgesproken om berichten die voor ons allen bedoeld zijn in het vervolg zo veel mogelijk via Yammer te delen (en niet via e-mail) in onze (private) iTeam groep.

Eigenlijk hoeven collega’s niets anders te doen dan inloggen met het zuyd-e-mailadres, hiermee komen ze vanzelf in de nieuwe Zuyd-Yammer.

Het nadeel is dat je je profiel weer helemaal moet aanpassen en je twitteraccount koppelen (al je dat wilt natuurlijk), nieuwe groepen (er zijn er al 20!) moet maken.

In de vernieuwe Editie Zuyd werd de nieuwe wie-is-wie voor Zuyd aangekondigd om samenwerking binnen Zuyd te verbeteren! Binnenkort komen er fotosessies om Zuyderlingen ‘smoel’ 🙂 te geven in de nieuwe wie-is-wiegids.
In deze nieuwe wie-is-wiegids kan iedere medewerker straks zelf persoonlijke en contactgegevens aanvullen en wijzigen. Met Erwin heb ik afgesproken bij de lancering van deze nieuwe wie-is-wiegids ook Yammer te gaan promoten. Ik hoop zo dat koppeling tussen deze wie-is-wie met Yammer mogelijk zal zijn.

Maar met een nieuwe wie-is-wie en een Yammeromgeving zijn we er natuurlijk niet. Implementatie van een social media tool heeft tijd nodig. De ROI 😦 is niet zo snel te bewijzen. ‘Interne kennisdeling’ en ‘ betrokkenheid’ zijn lastig te meten items. Het vergt een cultuuromslag om open informatie, kennis en argementatie te delen. Ik geloof zo in de kracht van sociale netwerken, ook binnen Zuyd. Iedereen kan vragen en ideeën plaatsen en met de kennis van al onze professionele kenniswerkers gecrowdsourced en besproken worden.
Daarnaast ervaren velen het ook als ‘ weer iets erbij?’ en ‘ik heb het al zo druk‘. Investeren in een nieuwe werkwijze kost inderdaad tijd. Volgens mij kan Yammer een groot gedeelte van het mailverkeer vervangen, maar dan heb je wel commitment van de organisatie nodig. Zover zijn we nog niet.

Wie hier ook erg in geloofd, is Menno Lanting. Hij gaf afgelopen donderdag een college op Zuyd. Helaas heb ik niemand van ons mangement daar gespot. Ze hebben wat gemist, maar ik ga nog bloggen over deze inspirerende presentatie 🙂

Nee hoor, wij zijn niet de enige met Yammer.
Eric Hulsken is onlangs begonnen met een international Yammergroup: International Yammer in Education Network. Er zijn enkele Nederlandse en Scandinavische leden en 2 deelnemers van Yammer Productions. Als andere onderwijsinstellingen geïnteresseerd zijn, meld je bij Erik.
En klik eens door deze presentatie over het succesverhaal van Capgemini met 30.000 Yammeraars! (via Jeroen Mirck)

Via dit blog en via Yammer zal ik regelmatig wat Yammertips delen.
Morgen heb ik mijn 1e Yammer workshop, aanmeldingen vallen wat tegen. Misschien geen geschikt tijdstip? Collega’s van Zuyd kunnen me ook just-in-time inhuren 🙂 via scholing@zuyd.nl

Regelmatig hoor ik dat collega’s ook niet zo goed weten wat ze dan op Yammer moeten plaatsen.
Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Ook binnen Zuyd.

Tot Yammer!
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 13 november 2011, in Het Nieuwe Werken, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: