9 billion and you : reset, reinvent, rebuild, react #TEDxMaastricht


Wat hebben wij afgelopen woensdag samen met 900 anderen een geweldige inspirerende TEDxMaastricht gehad, hè Marcel?

We begonnen zoals we dat in Maastricht gewend zijn met het ‘Mestreechs keteerke’, die ik goed heb gebruikt door te netwerken 🙂
Een filmpje met prachtige beelden volgde met als thema ‘innovation is a way of life’ , dit bleek op het laatst een (ordinaire) reclame voor DSM. Mooi gemaakt, dat wel.

Vele talks gingen over het thema: overbevolking en duurzaamheid, vakkundig en charmant ingeleid door Aldith Hunkar.

Gunter Pauli Change the rules of the game  Watch the Talk
Vreemd dat deze spreker geen eigen info-pagina heeft op de TEDxMaastricht website, dus heb ik hem maar even gegoogled en vond ik dit filmpje:

Over het omschakelen van een ‘groene’ (duur) naar een ‘blauwe’ (innovatief) economie  sprak Pauli in zijn sprankelende, vlotte talk. Een inspirerende start.

Ed Houben Father of one hundred children  Watch the Talk
Daarna was het podium voor Ed Houben, een Maastrichtenaar die zijn sperma (“personal planted included”) aanbiedt aan echtparen met een kinderwens. Zie zijn website voor meer informatie.

Jorgen Randers Modeling global issues  Watch the Talk
Deze Noorse professor vond dat we ons niet zo druk moesten maken om die 9 miljard mensen, statistieken tonen aan dat de groei stopt bij 8 miljard. Door de economische groei wereldwijd gaat het gemiddelde kinderaantal omlaag. Er komen wel steeds meer oudere maar ook steeds minder kinderen. Er volgt een ontwikkeling dat de jonge ouderen de oude ouderen gaat helpen. Hij is een voorstander van een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 75! Waarom niet? Als je het leuk blijft vinden.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten stond op het podium een treinstel.

Om zijn verhaal kracht bij te zetten stond op het podium een treinstel.

Bart Knols Now that we don’t talk anymore  Watch the Talk
Wow! Wat was dit een energieke talk! Bart vertelde het verhaal dat hij jaren geleden terug kwam uit Tanzania en opzag tegen de 22urige reis richting Maastricht. De eerste 10 uur van zijn terugtocht was een treinreis.
Deze treinreis was in een oogwenk voorbij door de mensen die hij in de trein ontmoetten en waarmee hij gedurende die 10 uur zoveel deelde. Terug in Nederland stapte hij weer in de trein. En het verschil tussen de mensen in de trein in Tanzania en Nederland was hilarisch, maar eigenlijk heel schrijnend. Er is geen interactie in onze trein. Er is zelfs een stilte coupé! En inmiddels ook een social coupé waar mensen uitdrukkelijk worden uitgenodigd in dialoog te gaan met elkaar.
Dit treinreis verhaal bracht Bart Knols op het idee van TEDx Brain Train, een succesvol side event op 1 en 3 september.

Daarna mochten we even genieten van Project Sally een bijzondere voorstelling van een Maastrichts dansgezelschap.

Na de koffiepauze kregen we een TEDTalk van Ian Goldwin (Oxford, 2009). Het is bij een TEDx event gebruikelijk (verplicht?) 2 talks van andere TEDs te laten zien.

Graeme Maxton 9 Billion and equality  Watch the Talk
Deze Schot is lid van de Club van Rome die ons vertelde over Gini-coëfficiënt dit is een getal waarin de mate van ongelijkheid van ontwikkelingen en verschijnselen wordt uitgedrukt, waarbij 0 de ‘perfecte gelijkheid’ en 100 de ‘perfecte ongelijkheid’ is. In Europa ligt het Gini-getal rond 25 en in Afrika rond 60. Als de Gini-coëfficiënt boven de 50 komt moeten de alarmbellen gaan rinkelen, zei Maxton. In een grafiek liet hij zien dat ook in China en de VS het getal van 50 naderde. Het was tijd voor nieuwe leiders met nieuwe ideeën want met deze G20 doet niets aan de klimaatverandering. Het enige wat wij moesten doen is op de juiste mensen stemmen 😉

Esther Crombach Blind faith  Watch the Talk
Het verhaal van Esther was weer een aangrijpende. Op 11 jarige leeftijd tijdens een nacht plotsklaps blind geworden, besloot ze na 1 jaar blindeninstituut dat ze niet zo beschermd wilde opgroeien. Ze ging weer naar een reguliere school in Maastricht, studeerde rechten aan de UM en is daar nu docent. Daarnaast gaat allerlei sportieve uitdagingen aan. Het is duidelijk dat vertrouwen voor haar ontzettend belangrijk is, iets waar ze blind op moeten kunnen varen.

Marcel Wubbolts Cicular Economy Watch the Talk
De precieze inhoud van deze talk van deze onderzoeker bij DSM staat me niet meer zo bij (sloot aan op de ‘Blue economy’ van Gunter Pauli, de 1e spreker) behalve dat hij met maïs en olifantenpoep op het toneel stond. Maar zijn boodschap was meer recyclen door samenwerking. De technologie is beschikbaar, nu de industrie nog …

Dawn Engle & Ivan Suvanjieff PeaceJam  Watch the Talk
Dit was/is een echt-paar-apart!
De talk begon met onderstaand filmpje hoe hun organisatie PeaceJam (mooie naam voor deze organisatie hè? ;)) begon.

Ze hebben het voor elkaar gekregen om jonge mensen in contact te brengen met winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede zoals de Dalai Lama en Desmond Tutu. Samen met hen zetten ze een programma op gebaseerd Inspiration-Education-Action. Als zij het kunnen, kan iedereen dit toch? “Just do it’, is hun boodschap.

insects

Jan Scheele (organisator) & Aldith Hunkar (host)

Marian Peters Insects  Watch the Talk
De Talk zelf was door de grote nervositeit van de spreekster wat minder. Haar boodschap was: ‘eet insecten’ (zou de Partij voor de Dieren iets tegen maden eten hebben?) want dit is heel erg voedzaam en een oplossing voor een eventueel voedseltekort bij een wereldbevolking van 9 miljard. Na afloop kreeg we gefrituurde gemalen maden, ach het smaakte niet slecht. Ik heb ooit al eens eerder op de hotelschool gebakken sprinkhaan en wormen in chocoladesaus gegeten. Het is meer het idee, zoals Peters ook betoogde.

Ons lunchtasje hebben we lekker buiten op het Vrijthof opgepeuzeld. Het zonnetje maakte me een beetje duf waardoor het de eerste helft na de pauze even moeilijk was om te focussen. We begonnen met

Štepán Laichter, student van de internationale school UWC (United World College) Maastricht  Watch the Talk
Het was wel grappig dat wij achter een rij medestudenten van hem zaten. De trotse blikken vlogen over en weer. Štepán stond op het podium om TEDxYouth@Maastricht op 8 februari 2014 aan te kondigen. Met als theam ‘Peace Entrepreneurship’. Jan Scheele vroeg hem of een TEDx speciaal voor jongeren wel nodig was, nou ik denk het wel gezien hun aandacht voor enkele van de volgende sprekers ;).

Geoff Fernie Overcoming the challenges of an aging population  Watch the Talk
Als vice-president/onderzoeker van een Revalidatiecentrum in Toronto probeert hij technologische innovatieve manieren te bedenken voor alledaagse ongemakken. In dit geval vertelde hij ons over een toepassing die mensen met een slaap-apneu thuis kunnen gebruiken. En over een oplossing hoe verzorgden geattendeerd worden om hun handen beter te wassen. Want bacteriën zijn nog steeds een grote boosdoener van (onnodige) sterfgevallen.

Ralien Bekkers Influencing policy where it is made  Watch the Talk
Ralien heeft met haar 22 jaren en brutale optreden al veel bereikt in deze wereld. Als jong activiste die strijd voor een duurzame wereld heeft ze al met Ban Ki-moon om de tafel gezetten. Haar 3 uitgangspunten: 1. Be bold, 2. Work together between generations, 3. Never, ever give up! Respect hoor voor deze standvastige dame!

Jeanine Schreurs Less is more  Watch the Talk
Een mooie boodschap ‘Do you koyoto’ maar hij ging op dat moment een beetje aan mij voorbij. Op de website las ik: “Kyoto is the Japan’s model city for green living. The campaign title ‘Do you Kyoto?’ stands for environmental friendly activities and sustainable behaviour”.

Shyama V. Ramani Toilets  Watch the Talk
Deze professor in de gezondheidszorgeconomie aan de UM heeft de Friends-In-Needs Trust opgericht. Zij vertelde over al haar inspanningen om toiletten in India aan (vooral) de man en de vrouw te brengen, zelfs door het organiseren van een Toilet Beauty Contest. Net zoals Willem Alexander vindt zij toiletvoorziening belangrijk in armoedebestrijding en de strijd tegen diarree.

Mark Post Hamburger  Watch the Talk
Ja Mark Post kon natuurlijk niet op deze TEDx ontbreken.  Toen ik begin augustus in London was, was Mark Post er ook 😉 om zijn hamburger van kweekvlees te laten proeven. Bekend verhaal weinig aan toe te voegen.

Dan Meyer Cutting through fear  Watch the Talk
Toen Dan Meyer opkwam, was iedereen weer alert. Dan Meyer (een bijzondere verschijning) begon aan een aangrijpend verhaal. Over hoe hij als jongen veel gepest werd (“woorden doen echt pijn”) en daardoor een angstige man werd. In heldere momenten tijdens koortsaanvallen agv malaria nam hij zich voor nooit meer bang te zijn. The impossible is not impossible! Hoe erg zijn angsten of hoe wild zijn dromen ook zijn, hij zou een superhero worden en de wereld verbeteren. Inmiddels is hij directeur van Interlink Resources een hulporganisatie voor weesjes in Azië. En hij is zwaardslikker! En hij slikte zijn zwaard. Hij riep ons op op zoek te gaan naar ons eigen superpower, onze dromen te volgen en ook ons eigen zwaard te slikken (figuurlijke dan wel ;)). Staande ovatie kreeg hij. Niet alleen vanwege het zwaard, maar vanwege zijn kwetsbaarheid. Indrukwekkend!

Dan Meyer is niet de 1e zwaardslikker op een TED-podium. Heb je de geweldige talk van Hans Rosling wel eens bekeken? Zeker doen! En tot het eind uitkijken 🙂

Koffiepauze met pruimenvlaai!

Jan Rotmans Sustainability  Watch the Talk
We staan aan de vooravond van het keerpunt van verandering, dat kan je zien aan de maatschappelijke onrust, de onzekerheid, gebrek aan leiderschap en visie. De samenleving3.0 is in aantocht waarin samenwerking vanuit passie en inspiratie gebeurt. Kleine succesvolle burgerinitiatieven liet Rotmans zien, zoals city farming in Rotterdam: eet wat je stad schaft!. Wist je dat collega Annette van de bibliotheek al eens bij locatiemanagement had voorgesteld om de binnenplaats van Nieuw Eyckholt Heerlen op deze manier in te richten? Benieuwd of dat idee uitgevoerd gaat worden.

Rebecca Vos Education, a force to reshape global living  Watch the Talk
Deze 17 jarige (inmiddels ook studerend aan UWC) las eigenlijk een aanklacht tegen het onderwijs voor: ze wilde geen voorgeselecteerde informatie meer, voorgelezen door docenten die dan moeten repeteren en vervolgens de juiste antwoorden ophoesten. Ze zocht meer reflectie en discussie, ze wilde opgeleid worden tot een kritisch denker. Chapeau voor deze jongedame die toch maar mooi haar onderwijsbeleving op dit podium durfde te delen.

Jeroen Timmers Giving is all we have  Watch the Talk
Deze TEDx had iets bijzonders, namelijk een giveshop, een idee van deze Jeroen Timmers,

Bij inschrijving is aan de deelnemers gevraagd om een gift voor iemand mee te nemen. Wij hadden boeken van onze TED-hero’s meegenomen: jij Jane McGonigal en ik Sir Ken Robinson 🙂 natuurlijk! Tijdens de koffiepauze kregen we een kaartje met een inlogcode waarmee we onze gift konden verzilveren. Ik had een uitnodiging voor Jazz Maastricht. Inmiddels is deze afspraak bevestigd: ik ga 15 september met de directeur en zakelijk leider van Jazz Maastricht Wilma de Kluizenaar naar De Beren Gieren. Spannend leuk!
Ik ben erg benieuwd of onze receivers nog iets van zich laten horen.

Deze initiatiefnemer Jeroen had een boeiend verhaal. Zo boeiend dat ik geen notities meer heb gemaakt :).

Sheila Oroschin Unify, Love, Share & Connect   Watch the Talk
“Alleen zelf kan je je eigen dromen realiseren”, zei Sheila Oroschin. Zij heeft haar droom gerealiseerd voor haar zoon Alex (niet gehandicapt, maar anders ontwikkeld zoals zij dat zo mooi zei) met The Masters. Een particulier initiatief om anders ontwikkelde jongeren maximaal te laten participeren in de maatschappij en te begeleiden naar een zo zelfstandig mogelijk bestaan. Fantastisch mooie projecten worden in mijn stad uitgevoerd, ik had er nog nooit van gehoord.

Paul Rulkens Strategic Quitting  Watch the Talk
Mijn hoofd stond inmiddels op ploffen van alle indrukken en toen deed Paul Rulkens er nog een schepje boven op. Ik heb hem even gegoogled 😉 Hij werkt als corporate consultant bij DSM en is gespecialiseerd in het verbeteren van bedrijfsresultaten. Op een geweldige manier bracht hij de Strategic Quitting-theorie van Seth Godin. Hij vertelde over de ‘valley of death’, het proces met pieken en dalen tussen een idee in je hoofd en het realiseren van dat idee. Over procrastineren (ben ik heel goed in!), de opbouw van ons brein met  het oudste gedeelte: ‘lizard brain’ dat gericht is op veiligheid en overleven met daarnaast de ‘neocortex’ het gedeelte dat kansen ziet en die wilt benutten. (Leestip: blogpost ‘uitstelgedrag en het reptielenbrein’). Voortbouwen op je krachten, dat is de boodschap die ik van Paul Rulkens meeneem.

Joakim Hauge Turning a desert green  Watch the Talk
Helaas voor Joakim Hauge, CEO  of The Sahara Forest Project maar bij mij was het op. Er kon niets meer bij. Hij sprak net zoals Gunther Pauli en Marcel Wubbolts over recycling en sustainability en het mooie project in de Sahara. Daarom dit filmpje want het is echt prachtig inspirerend duurzaam project!

En Marcel, wat vond jij van deze dag? Nog iets aan toe te voegen? 😉
Ik ben erg benieuwd naar de registratie van deze talks want ik denk dat mijn oudste zoon die momenteel afstudeert in Sustainable Energy erg geïnteresseerd is. Ook Ilse en Annelies die er helaas niet bij konden zijn zullen nog enkele willen bekijken denk ik.

Dit was mijn 3e TEDx op korte termijn in onze regio, na TEDxRoermond (zie 2beJAMmedblog), TEDxEutropolis (zie 2beJAMmedblog) deze TEDxMaastricht. Je gaat onbewust vergelijken. Elke TEDx had zijn krachtige en verbeterpunten, maar ach die ga ik niet breed uit opschrijven, elke organisatie heeft zo vol enthousiasme het event voor ons georganiseerd, dat op zich is al een groot compliment. Wij met onze dromen en ideeën zijn nog niet tot een opzet voor TEDxZuyd gekomen 😉
TEDxRoermond was voor mij heel bijzonder omdat het mijn eerste was en in een prachtige intieme omgeving plaatsvond. TEDxEutropolis was bijzonder door de treinreis tussen Aken en Heerlen en het pianoconcert in de bouwput van het Maankwartier. TEDxMaastricht was groot, professioneel vol vele wow-momenten en had de prachtige giveshop.
Zo neem ik van elke TEDx een vonkje mee!

Groet,
Judith

Update …. een paar uur later ….
Via een tweet van Angelo Echtermeijer las ik dat er al Talks online zijn. Dat is snel zeg! Ik had helemaal niet gecheckt :S De talks die nu met regelmaat online komen te staan zal ik linken

Update … een week later …
Alle Talks staan inmiddels al online (zie YouTube kanaal TEDxMaastricht) en ik heb ik nu gelinkt op ons blog. Er we wisten dat er een foto van ons was gemaakt 🙂 deze heb ik teruggevonden op de photo stream van de Facebookpagina van TEDxMaastricht

TEDxMfoto

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 7 september 2013, in Inspiring, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Bedankt voor de samenvatting! Ondanks het gekregen kaartje was ik last-minute alsnog niet in staat om aanwezig te zijn, wegens drukte en Kleine crisis op stage. Hetgeen ik verwacht had is dus in ieder geval gebeurt; het was een mooi event!

  Ook ik vind het nog steeds jammer dat we nog geen TEDxZuyd hebben weten te realiseren, maar dat blijft een mooi streven voor de toelomst 😉

  • Judith van Hooijdonk

   Ja, ik had je eigenlijk wel verwacht daar te zien rondlopen. Jammer dat je het gemist hebt.
   En we blijven dromen, hopen en streven 😉

 2. Hey Judith en Marcel. Ik vind net deze pagina. Helaas ben ik de code verloren, maar bij deze bedankt voor de boeken. I ❤ books. Wat was TedX leuk he! Groetjes, Malou.

  • Judith van Hooijdonk

   Hé Marlou! Heb jij alle 2 de boeken gekregen? Tjee! Bof jij even! Benieuwd wat je er van vindt. Laat je ons dat nog weten? Zou leuk zijn 🙂

 3. Thanks for posting this! What a great time I had at TEDx Maastricht! Thanks for the warm welcome and great response by a wonderful audience! I look forward to coming back again soon! Dankjewel!

  Tot ziens!

  Dan Meyer
  Zwaardslikker
  http://www.cuttingedgeinnertainment.com

 4. Hoi Judith, leuk dat je mijn presentatie boeiend vond! En wat leuk, je enthousiasme over onze Give Shop, dank je wel. Zou je aan het einde de link naar de giveshop kunnen veranderen in http://www.givingisallwehave.com/giveshop? Dank je wel!

 5. Erg benieuwd naar de opgedane inspiratie bij Ed Houben want toen ik vorig jaar de documentaire op tv over hem zag dacht ik dat ik in een aflevering van Van Kooten en de Bie was beland. En ja, dat is cynisch, snap niet wat deze meneer hier te zoeken heeft maar dat kan ook aan mij liggen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: