My first TEDx-event. It was fantastic! @TEDxRoermond


Het was fantastisch hè Marcel, TEDxRoermond. Hoewel de taal van het event Engels was (en soms een beetje Limburgs ;)) schrijf ik deze blogpost toch maar gewoon in het Nederlands 🙂

TEDxRoermond

Eigenlijk vrij laat kwam ik tot de ontdekking dat er een TEDx-event dicht in de buurt plaatsvond. Gezien onze droom een TEDxZuyd te organiseren was dit natuurlijk een mooie gelegenheid om het ook eens te ‘beleven’! We hebben ons aangemeld en we werden allebei geselecteerd om een kaartje te kopen. Jammer dat je maar de helft van het inspirerend programma hebt kunnen meemaken, maar je hebt gelukkig wel van de geweldige sfeer geproefd. Klik hier even door de foto’s op Flickr, je bent ook een paar keer geschoten.

Op een mooie plek in Limburg: de Oolderhof in Herten-Roermond werden zo’n 100 mensen ontvangen door de charismatische Roermondse Petra Stienen, de gastvrouw van deze middag en avond. Ik herkende haar van tv waar ze als arabiste regelmatig te gast is in diverse talkshows.
In 4 sessies van zo’n dik anderhalf uur kregen we het een inspirerende verhaal na de andere te horen. Ik heb me ondergedompeld en tijdens het luisteren nauwelijks getwitterd, wel een enkele aantekening gemaakt, zodat ik hieronder kan aangeven wat ik er van meegenomen heb.
Een snelle manier om een overzicht te krijgen over de talk zijn de prachtige mindmaps die gemaakt zijn door @HansBuskens

 

Abuday Alrahamn Alasaad: Education beyond schools for a future beyond limits
Een Syrische jongen van 18 uit een Paletijns vluchtelingenkamp die nu studeert aan United World College in Maastricht. Ik heb later nog met een Zwitserse vriendin van hem gesproken die ook in Maastricht woont en studeert. Abuday vroeg ons jonge mensen meer te vertrouwen, ze voelen zich niet gehoord.

Marjolein CaniëlsHow to unlock creative potential at the workplace
Marjolein had ik al eens gezien tijdens een Social Media bijeenkomst op de OU, zij werkt daar en doet onderzoek naar kennismanagement binnen bedrijven. Tijdens de soep heb ik nog even met haar gesproken. Ze stond de volgende dag stralend op de foto in Dagblad De Limburger bij het artikel over TEDxRoermond.
Haar talk ging over creativiteit binnen organisaties. Er wordt hiervoor weinig ruimte geboden omdat men het te risicovol vindt. Managers zouden hun medewerkers meer moeten uitdagen om creatieve ideeën te ontwikkelen, hen uitdagen en fouten te laten maken. Als medewerker moest ik me niet laten ontmoedigen, zei Marjolein. Believe in your ideas!

Danny Mekić had een actueel onderwerp: Project X in Haren, de Facebook-rellen die geen Facebook rellen zijn. Job Cohen had net die ochtend zijn conclusie van zijn onderzoek gepresenteerd: Politie snapte social media niet. Mekíc had dezelfde conclusie,  maar ook dat de politiek het ook niet snapt. 😉

Marcel StoffelsFrom getting to giving, from waiting to creating, from competing to collaborating
Een indrukkend verhaal over Thomas, een jongetje die aan een zeldzame vorm van kanker lijdt die alleen in de VS een therapie kan volgen. Marcel kende Thomas niet persoonlijk maar raakte onder de indruk van de glimlach van Thomas. En ondanks alle scepsis die hij ontmoet, vervult hij zijn droom: het toetjesboek voor Thomas. Met steun  van diverse sterrenkoks komt het boek tot stand en kunnen met de opbrengsten nog veel meer kinderen dan Thomas alleen geholpen worden.
Samen stonden we op om John Lennon’s Imagine te citeren. Kippenvel.

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Jan Harm SpijkervetExperience the change in life: To live my life from wish to reality
Spijkervet is van de snoepfabriek  Holland Foodz die ouderwetse snoepproducten fabriceert, net op de dag dat ik op de radio hoorde dat wij Nederlanders 34 kilo snoep per jaar ‘wegkanen’ 🙂 Hij is de enige werknemer van dit bedrijf, hij huurt gewoon de beste medewerkers in. Hij maakt geen gebruik van externe financiering want hij heeft geen vertrouwen in de bank. Toch een omzet van 20 miljoen! Een mooi verhaal over een unieke bedrijfsvorm. Create your own reality!

Daarna was de vloer voor Rowwen Hèze! Jack Poels vertelde eerst het verhaal waarom hun nieuwste cd Geal heet en daarna was het genieten!

In de 1e pauze ontmoeten we een dorpsgenoot van je: Guy, een student journalistiek. We hebben hem een platform aangeboden om een verhaal te delen. Benieuwd of hij het doet!

De volgende sessies begonnen allemaal met een TEDTalk opname waarvan ik die van Tony Porter: A call to men het meest indrukwekkende vond: “Hang niet de man uit!” Helaas werd die van Amanda Palmer: The art of asking vanwege tijdgesbrek geskipped, daarom deel ik m hier. De moeite van het kijken!

amandapalmer

Chantal SmeetsFrom Rollercoaster to Success, A story that combines Bordeaux wine, a passionate lady and Chateau Cadaulan
Wat een verhaal! Een jong meisje dat ineens door overlijden van haar moeder geconfronteerd werd met het runnen van een wijndomein in de Bordeaux. Met een kleine kennis van wijn maken, als jonge vrouw in een mannenwereld, alleen schoolfrans sprekend heeft deze stoere dame het gered. Veel tegenslagen maar met met veel doorzettingvermogen en met heel veel passie voor het vak! Chapeau!

Carel HilderinkIf we really want to change into a desired direction we need a new poldermodel with cohesion, social energy and the ability to bridge differences as central characteristics, based on a commonly developed and agreed strategy
In het verhaal van Hilderink herkende ik veel van het boek De Slimme Organisatie van Menno Lantink. Leidinggevenden hebben te veel vertrouwen in cijfers en stellen niet de juiste why-vragen. Er hoort een balans te zitten tussen woord en daad. Hij vroeg aandacht voor sociale cohesie.

Frank NottelmanSocial Sound Control. What is it and is mankind better off with or without it
Een indrukwekkend entree maakte Nottelman door met zijn Harley Davidson het podium op te rijden. Hij vertelde ons over Social Sound Control van motoren. Een motorrijder wil natuurlijk zoveel mogelijk geluid produceren, maar hij snapt ook dat dit niet in elke situatie gewenst is 😉 Hij vroeg ook om meer wederzijds verdraagzaamheid tussen motorrijders en niet-motorrijders.

Gwen van Rosmalen: Because Life won’t wait
Het contrast had niet groter kunnen zijn. De motorrijder die het podium verliet en Gwen die in haar rolstoel het podium op reed.
Door haar openheid en kwetsbaarheid was ze zo krachtig. Haar verhaal kwam binnen. Ze kan het zelf veel beter vertellen, kijk:

Kolonel Mario Verbeek: Why people fly and penguins not, how to realize real change
Je verwacht het niet van zo’n kolonel maar hij had een mooi beeldend, humoristisch verhaal over ‘change’. We moeten vooral onderwater kijken om het emotioneel niveau te zien.

Dennis Hoogeveen: Language is something that will allow us to access the community, but what if the community is set on only one language
Een dove homo uit Groningen, zoals hij zichzelf introduceerde 😉 Wij als publiek ontvingen hem al staand wapperend met onze handen, want applaus dat hoort hij natuurlijk niet. In 3 gebarentalen (Nederlands, Engels, internationaal) werd zijn talk vertaald en vroeg op deze manier aandacht voor gebarentaal. Bijzonder om dat zo mee te maken.

Frans Bosch: Father & Son; Homemade Freedom
Frans kende ik als @takkenwerk via Ilse Meelberghs 🙂 Hij is ook enkele weken per jaar als gastdocent verbonden aan onze Hotelschool.
Een mooi verhaal vertelde Frans aan zijn zoon Douwe die hij het podium mee op nam. Met als strekking: maak je eigen keuzes en neem daar dan ook je verantwoordelijkheid voor. Te vaak zeggen we: ik moet ….. Nee, je moet niets…. je maakt keuzes omdat je iets wilt of niet 😉

Geiske de Ruig: With the knowledge of Glycobiology, a new frontier in medicine, everybody will be able to significantly improve his own health in a simple way
Geiske vertelde gepassioneerd haar verhaal over suiker. Als we de goede suikers eten (nee, niet die van de Oosterhoutse kaneelstokken van Holland Foodz 😉 maar) uit verse groenten en fruit is dat goed voor immuunsysteem. Zij had al vele ‘wonderen’ gezien door mensen het juiste dieet te laten eten.

Marieke Peters: My journey to become a young entrepreneur
Ik was echt onder de indruk van deze jonge ondernemende dame van 16 jaar. Op haar school, het Charlemagnecollege in Landgraaf wordt Gelukskunde gegeven door Theo Wismans. Tijdens deze lessen heeft ze haar creativiteit en passie ontdekt: namelijk filmpjes maken en dit delen via YouTube. Dat heeft er voor gezorgd dat ze al eens gesproken heeft op TEDxYouth in Amsterdam en dat ze nu een eigen bedrijfje heeft Be(e) Creative. Als 16 jarige heeft ze al 2 TEDTalks op haar naam staan. Hoe cool is dat?

Mazen Helmy: The other side of a revolution, An alternative community of Hope ◊ Persistence ◊ Empowerment
Deze jonge Egyptenaar wil niet in het pessimisme blijven hangen dat nu in zijn land heerst. Hij wil hoop creeëren en heeft coöperatieve ruimte en beweging geïnitieerd, vgl met seats2meet. Deze community brengt positieve mensen bijeen en werken aan een hoopvolle nieuwe toekomst in Egypte door samen te werken.

Karin Jensma: Recycle your expertise and make that difference
Karin van van PUM, een organisatie die ten doel heeft kennis van Nederlandse gepensioneerden te delen met ondernemers in ontwikkelingslanden. Onlangs is een oud collega van de Hotelschool naar Nepal vertrokken om zijn ervaring op hotelmanagementgebied te delen. Ik zal hem eens vragen of hij een gastblog hierover wil schrijven.

Mohamed Helmy: How to Build a Grassroots Movement? Success stories from MasterPeace
Mohamed vertelde ons als mede-initiatiefnemer over MasterPeace. Een beweging dat in 2 jaar tijd al duizenden mensen weet te betrekken in evenementen die bijdragen aan vrede en sociale verandering.

Bruno Fabre: From Social Media towards Metamedia: the first step of creologology
Hij vertelde ons over beïnvloedingstechnieken die er aan staan te komen. Zoals het voorbeeld dat webcams via gezichtsherkenning emoties analyseren en dat vervolgens websites just-in-time hun look-and-feel kunnen aanpassen aan de gemoedstoestand van de bezoeker. Het lijkt een angstbeeld. Moeten we bang zijn voor deze vooruitgang? Fabre meent van niet. Zelfs als robots meer menselijker worden, dan blijven er altijd verschillen. Zou jij verliefd worden op een robot, vroeg hij ons

Frans Hofmeester: So many emotions in just 3 minutes dictates the whole story of a kid
Kunstenaar Hofmeester is wereldbekend geworden met zijn time-lapse van zijn kinderen Lotte en Vince. Hij wilde ze maken om niet te vergeten, daar is hij bijzonder goed in geslaagd.

Immaculee Uwanyiligira: Empowering Women = Transformative Change
Deze ambassadeur van Rwanda in Nederland vertelde ons dat haar land het hoogste aantal vrouwen in parlement heeft ter wereld. Dit heeft ook een positieve werking voor posities van vrouwen in andere functies.

Mark Eyskens: The crisis of Globalistan. The death of ideologies. The need for an ethics of change. The need for a new image of God
Voormalig minster-president van België Mark Eyskens  (hij had wat meer tijd nodig dan de maximale 20 minuten ;)) deelde met ons zijn visie op de Europese crisis. We moeten vooral niet bezuinigen maar investeren.
Hij noemde TEDx is de olympische spelen van creativiteit, orginaliteit en tolerantie. En daarmee eindigde TEDxRoermond.

Wat geweldig dat ik hier bij mocht zijn. Iedereen zat in dezelfde flow. Prachtig. Ik heb geweldige TEDTalks gezien. Ik heb aardige mensen gesproken, leuke contacten gelegd.  De Oolderhof was een prachtige omgeving, de tussendoortjes en het buffet was goed geregeld en erg lekker.
We kregen nog een attentie mee naar huis. Attent!
Tegen middernacht kwam ik al stuiterend thuis. Gisteren zat ik er ook nog vol van. Op deze druilerige zondagmiddag was het schrijven van dit blog een heerlijke tijdsbesteding. Ik liet alles nog eens de revue passeren.

Binnenkort hebben we een gesprek met het lectoraat om eens samen te praten over het organiseren van een TEDx-event bij Zuyd. We kunnen heel veel leren van dit event en ik hoop dat de organisatoren dat met ons willen delen als we hen daarom vragen. Zij hebben geweldig werk geleverd!
Binnenkort komen de TEDTalks van TEDxRoermond online. Ik kijk er naar uit.

Tot TEDxZuyd?!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 10 maart 2013, in Inspiring, TED JAMs en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. wat een super samenvatting, jammer dat ik niet kon gaan die avond.
  Bedankt voor dit mooie werk

 2. Dank je wel Judith. Ik had zo graag zelf gegaan maar ben heel blij met je samenvatting. Ik kijk nu al uit naar TEDxZuyd. Ik zou zeggen, kijk verder dan alleen je eigen lectoraat.

  • Judith van Hooijdonk

   Bedankt voor je reactie Marliene! Ik ben als I-adviseur niet verbonden aan een lectoraat hoor 😉 Ik ben een groot voorstander van open kennis delen, dus ja! ik zal zeker verder kijken 🙂

 3. Dag, 2 be jammed, Judith,
  Ik was er op 8 maart bij, als fan en papa van Marieke natuurlijk vol spanning en ik kan bevestigen: super avond gehad (kon er jammer genoeg niet de hele dag zijn). Pet af voor de organisatoren en je woorden over Marieke zullen haar zeker nóg meer motiveren (inderdaad: ‘hoe cool is dat?’). Je/jullie weergave van dit Tedx-event: geweldig! Men kan hoogstens inschatten hoeveel werk dit is maar VEEL werk. Puik!

  • Judith van Hooijdonk

   Dankjewel trotse papa van Marieke voor je reactie.
   Ja het was veel werk om dit blog te schrijven maar wel leuk werk. Als je ergens gepassioneerd over bent maakt dat ook helemaal niet uit, dan beleef je daar veel plezier aan.

 4. Judith van Hooijdonk

  Dank je wel Tjeu voor je reactie https://2bejammed.org/r-u-2-be-jammed/#comment-1145
  We kennen via Maikel Andelbeek het TEDxEutropolis. Binnenkort hebben Marcel en ik een gesprek met een lector over ons initiatief. Ik zal jouw aanbod en idee zeker meenemen. We houden contact 🙂

 5. Resy Snijders

  Hallo Judith,

  Heb je al bekeken hoe veel de aanvraag om het bij ZUYD te organiseren kost, en ook het aantal criteria die eraan verbonden zijn?

  Veel succes ermee, “I hope you can get it off the ground!”

  Mvrgr.,
  Resy Snijders

 6. Leuk! Mooi overzicht voor wie niet is geweest. Plus inspirerend door de variatie. 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: