Speeddaten met Glogster #MLI


Ha Marcel,

Vandaag mijn echte 1e schooldag 🙂 en we gaan we speeddaten! Hiervoor moesten we een Glogster maken. Ik had dit al eens gedaan voor mijn creativiteitscursus en voor het afscheidsboek van Chris Kuijpers. Het is een leuk programma, maar het kost me altijd weer meer tijd dan ik van tevoren voorzie.

Glogster is een online webapplicatie om digitale posters mee te maken (zgn Glogs). Je kunt er tekst, afbeeldingen, foto’s, audio&video samenvoegen. Je kunt eigen materiaal gebruiken (zoeken via Google, Picassa, Flickr -auteursrecht?- is ook mogelijk) of afbeeldingen van de website zelf. Er is ook een edu-variant speciaal voor samenwerken in de klas, wil je hiermee aan de slag dan kost je dat minstens $10 per jaar. Het gratis edu-account maakt tegenwoordig niet zoveel verschil met glogster.com. Behalve dat je bij de edu-versie ook met je Google-account kan inloggen en bij glogster.com met Facebook. Ik gebruik Facebook zo min mogelijk om dit soort tools uit te proberen, je weet nooit welke koppelingen aan de achterkant gelegd worden. Ik wil mijn Facebook meer voor privé dan voor werk houden.
Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er genoeg tutorials te vinden (zeker voor edu-versie), deze handleiding voor de gratis versie van Gloster geeft een goede inleiding (via ictindeles.nl)

Mijn opdracht was om een zelfportret te maken en een beeld te schetsen van de dingen die belangrijk zijn in het kader van de MLI. En ik moest creatief zijn 😉 Nou dit is het resultaat:

DitbenikMLI

Aan de hand van dit zelfportret ga ik met een aantal medestudenten kennismaken. De groep is te groot om op deze manier iedereen te ontmoeten, maar als iedereen zijn Glog online deelt … 🙂

Het motto van Glogster.edu is “forget blogging, try glogging”. Helaas geldt toch niet voor mij. En dat komt ten eerste dat ik meer talig ben dan visueel ben ingesteld maar zeker ook door de traagheid van de website. Het ‘saven’duurt mij veel te lang, en openen om te ‘editen’ idem dito. Ik wilde nog een plaatje toevoegen maar als ik 5 minuten bezig ben om de Glog te openen … dan heb ik het gehad, daar heb ik geen geduld voor.
Daarnaast ontdekte ik nog een ‘oeps’. Deze Glog heb ik tegenstelling tot de andere 2 in landscape gemaakt. Er is de mogelijkheid om een Glog als pdf te bewaren, dat heb ik bij die 2 ook gedaan, maar met deze landscape-variant is dat niet mogelijk, een beetje jammer. Met het knipprogramma op mijn pc heb ik de Glog nu als afbeelding opgeslagen.
Uiteraard is het ook mogelijk om een Glog te delen en te embedden (helaas is het nog steeds niet mogelijk om op dit WordPress.com blog een iframe-code te embedden :()
Via de website is het mogelijk de Glogs in flash te presenteren, interactief en ik heb erg mooie voorbeelden gezien … op de laptop want op mijn iPad werkt dat helaas niet 😦

Kortom een mooie tool, ik zie ook vele mogelijkheden voor het onderwijs maar als de website zo traag (en op sommige onderdelen ook niet intuïtief werkt) dan zou ik het niet inzetten. Ik vergeet Gloggen en blijf Bloggen 🙂

Studiegroeten,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 2 september 2013, in MLI, Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: