Are we connected? #TEDxEutropolis


TEDxeutropolis

Dag Marcel,

Je hebt het wel gezien gisteren op Twitter, ik was bij TEDxEutropolis 😉 Het was de 3e editie, maar voor mij de 1e TEDxEutropolis. Ik kon een TEDx met zo’n thema : ‘Are we connected’ in mijn regio natuurlijk niet voorbij laten gaan.

Om 8u15 vertrok ik samen met Chris Kockelkoren in een volle bus naar RWTH Aachen University. De dag was ingedeeld in 4 deelthema’s: ‘Connecting: Love & Caring’, ‘Connecting Places’, ‘Unplug”, ‘Connecting Heritage & Culture’.
Dave Haslam. DJ en popjournalist uit Manchester was de host die dat met humor en verve deed.

Connecting: Love & caring

Claire Huijnen
De eerste spreker was Claire Huijnen. In aanloop naar dit event had ik in de krant gelezen dat Claire een Zuyd-collega is. Nou ken ik niet alle Zuyderlingen (ik ontmoette gisteren nog enkele CMD-collega’s van onze hogeschool ;)) maar ik begreep dat ze onlangs lid is geworden van het lectoraat Technologie in de Zorg, waar jouw lectoraat Autonomie en Participatie nauw mee samenwerkt, dus je zal haar nog wel eens ontmoeten. Toen ik haar naam in de krant las heb ik al met haar ‘connect’ via LinkedIn en Twitter. Nu hebben we ook elkaar ‘echt’ gesproken, dat zal vast niet de laatste keer zijn.
De talk van Claire heette “Empowering Meaningful Connectedness” en ging over de inzet van robots in de zorg. Een onderwerp dat in ons blog ook al eens aanbod is geweest: Robothulpje gezocht. De droom van Claire is om met behulp van robots de echte connectie terug te brengen in de zorg. Het beeld van de zorg dat door haar geschetst werd, herken ik wel uit het verpleeghuis van mijn moeder. Oudere mensen die in hun stoel vastgeplakt lijken te zitten en wachten op de volgende maaltijd. Zorgpersoneel dat gebukt gaat onder tijdsdruk, protocollen, regels en formulieren, terwijl ze voor dit beroep hebben gekozen omdat ze voor mensen willen zorgen.
Met robot Max heeft Claire een pilot in een Eindhovens verpleeghuis op een afdeling met demente bejaarden uitgevoerd. Dat filmpje kon ik op internet niet terugvinden maar wel het onderstaand van robot Max in de thuissituatie.

Een boeiende, inspirerende, sprankelende TEDx-talk van een onderzoeker die vanuit een positieve benadering, verbeelding en out-of-the-box denkend werkt. “Echte connectie gebeurt met je hart”. 

Norbert Schmidt
Dat het publiek gebruikt wordt om data te verzamelen voor de wetenschap gebeurt natuurlijk al langer, denk maar aan de tuinvogeltelling, de grote griepmetting. Dat deze data nu via internet, via apps verzameld worden, is voordehandliggend. Maar dat je je smartphone ook als wetenschappelijk instrument kunt gebruiken bij bv fijnstofmeting was leuk om over te horen. Door foto’s van de lucht te maken kan men in kaartbrengen hoe het staat met de luchtverontreining. Men noemt dit citizen science (burgerwetenschap) en er zijn vele apps te vinden. Dus wil je de wetenschap een handje helpen, download er een paar.

Elena Fronk
Deze dame was mij al snel kwijt tijdens haar talk. Sprekend met een briefje in haar hand over 50plussers als oudere mensen, tsja dan moet je van goede huizen komen om mij nog geïnteresseerd te krijgen. Het enige dat ik onthouden heb is dat als je als ‘oudere’ dame via een datingsite een man wil ontmoeten je moet  registreren als 49 jaar, want ben je boven de 50 dan hebben mannen geen interesse meer in je. Het is maar dat ik het weet 😉

Gotra Ballet
De dames Maïté Guérin en Nicole Pol konden mij wel boeien. Ik was (vanwege mijn moeder) erg geïnteresseerd in het Care to Dance project voor Parkinsonpatiënten van het dansgezelschap Gotra. In navolging van het project in New York wordt in januari 2014 in Heerlen en Luik een vergelijkend programma opgezet.

Maïté en Nicole hadden een verhaal te vertellen waar ze in geloven: dans helpt de verbroken connectie tussen hoofd en lijf bij Parkinsonpatiënten weer te verbinden. Ze hadden hun Talk goed voorbereid. We kreeg nog wat zit-dansoefeningen van ze ;). Jammer dat de muziek volgens hun verwachting niet klaar stond. Want ze wilden bewijzen dat muziek magisch en inspirerend werken tijdens dansoefeningen. Dat dit zo werkt, ervaar ik wekelijks tijdens mijn MOFIT-training. Gelukkig konden we na de break de oefeningen ook nog een keer op muziek uitvoeren :).

Connecting Places

Zoals dat hoort bij een TEDx-event kregen we ook een video TED talk te zien: Getting from A to B van Aris Venetikidis tijdens TEDxDublin 2012

Thomas Ritz
Deze talk was een aanvulling op de TEDTalk die we op video zagen, het ging over trends in mobiliteit: eMobility. Hoe je mbv technologie, gamificatie het mobitietsgedrag van mensen kunt veranderen. Ik vond het meer een lecture (dat gevoel werd wel versterkt door de collegebanken waar we in zaten) dan een inspirerende TEDtalk

Eberhard van der Laan
De burgemeester van Amsterdam boeide me wel itt zijn collega Paul Depla, burgemeester van Heerlen die de opening had verricht. Depla had een papiertje (met toespraak van een van zijn ambtenaren) nodig om zijn verhaal te vertellen, ik vond het wat pijnlijk. Van der Laan hield een persoonlijk verhaal over zelfvertrouwen. Zijn boodschap: ieder mens heeft iemand nodig die in hem/haar gelooft, zelfvertrouwen is een voorwaarde voor succes. Hij begon zijn talk met 3 voorbeelden uit zijn persoonlijk leven over mensen die in hem geloofden en hem de kans hadden gegeven te groeien. Ieder mens zou een ander moeten helpen, vooral degene die het hardst nodig hebben zoals kinderen die in armoede opgroeien en dak- en thuislozen. We kunnen veel voor elkaar betekenen. Dit geldt op persoonlijk vlak maar ook op bestuurlijk niveau. Ook gemeenten kunnen elkaar helpen en zo zelfvertrouwen opbouwen. We zijn het waard!
Van der Laan sprak zijn boodschap rustig, in goed Engels, zonder papiertje en zonder powerpoint (verademing!). Hij is natuurlijk gewend om publiekelijk te spreken, maar het was zijn 1e TEDTalk. Hij deed het inspirerend en krachtig. Dank!

Lunchtime!
We moesten op tijd de collegebanken verlaten want we hadden een trein te pakken! Met de TEDxEutropolistrein werden we verplaatst van Aken naar Heerlen, waar het middagprogramma in de Limburgzaal van Parkstad Theater verder ging. Het was jammer dat het (een beetje) regende maar we kregen (heel attent) een poncho van de organisatie. En een lunchdoosje voor in de trein! Lekker hoor!

foto

En in Heerlen aangekomen, kregen we een pianoconcert van Noach Huisman. Hij speelde in de bouwput van het Maankwartier, dat als een extra klankkast functioneerde.

Een inspirerende, lekkere, verrassende, echte TEDx-waardige lunch break was dat. In de Limburgzaal van het theater in Heerlen volgde het middagprogramma van TEDxEutropolis.

Unplug

Paul Miller
Net zoals Jim Stolze ging Paul Miller offline, geen 40 dagen maar een heel jaar. Vanaf zijn 12e was Paul onlosmakkelijk verbonden met internet, hij was niet zo productief als hij wilde zijn (althans dat dacht hij aanvankelijk ;)). Hij wilde hetgeen doen waar hij nu niet aan toe kwam zoals een boek schrijven. Terugkijkend op zijn jaar offline zijn concludeerde hij dat hij dat jaar erg met zichzelf bezig was, hij had wel meer f2f contacten, maar miste ook de digitale contacten (even skypen met familie die ver weg wonen). En hij verveelde zich enorm, die tijd vulde hij op met videogames spelen. Tsja … Conclusie: je kunt internet niet (overal) de schuld van geven, je bent zelf verantwoordelijk voor de invulling van je eigen leven.

Alexander Steinhart
De titel van deze talk was: ‘Social Media is the new Junk Food’ 🙂 Steinhart benadert de ontwikkelingen van Social Media vanuit cognitieve en sociale psychologie.
Waarom vinden we het zo moeilijk om af te schaken? We vinden nieuwe informatie spannend, we worden er blij (ik zeg het zo vaak ;)) en daarom checken we zo vaak de telefoon. We willen die geluksmakende kick van connectie. We zijn immers sociale wezens. Toch is afsluiten van al deze impulsen belangrijk (anders raken we opgebrand) daarom heeft Steinhart OFFTIME ontwikkeld. Zijn boodschap: erken je zwakheid (“ja, ik erken!”) en vind een balans in off- en online activiteiten. Zoals mijn moeder altijd zei: “alles met te voor is niet goed, behalve tevreden”.

De TEDTalks van Paul Miller en Alexander Steinhart gaven mij de meeste stof tot nadenken. Ben ik echt verslaafd aan Twitter, ben ik een info-junk? Zou ik zonder kunnen? Nee, zeg ik eerlijk. Ik vind het te leuk. En ook online ontmoetingen zijn waardevol voor mij. Ik hoef niet altijd fysiek bij iemand te zijn om me ‘connected’ te voelen. Het typen van emoties en denkbeelden is soms makkelijker dan het uiten via een persoonlijk gesprek (bewezen met internettherapie ;))
Ja, en dan lees je weer over ‘Digitale Dementie‘, de geheugenonderzoeker Spritzer die zegt (in navolging van Nicholas Carr) dat internet ons dommer maakt, het zou ons geheugen, onze concentratie aantasten, en we raken gestrest en depressief. Pfff … je zou meteen je off-line gaan. Unplug? Ik niet. Ik ervaar het (nog niet) zo. Ik blijf balanceren 😉

Oliver Bienkowski
Ik laat de video van deze lichtartiest, kunstactivist maar voor zich spreken. Zijn (Duitse :() TEDTalk ging grotendeels aan mij voorbij.

De TED Video van Stefana Broadbent had wat mij betreft geskipped mogen worden. Ik vond het gedateerd en kon mijn aandacht niet meer vasthouden.
Na de fruit break in de Spiegeltent van Cultura Nova was het laatste thema:

Connecting Heritage & Culture

David Di Vincenzo
Het ging over transistor, nanotechnologie en quantumcomputers. Te technisch, te natuurkundig, niet boeiend voor mij.

Renate Goldmann
En helaas ook de boodschap van Renate Goldmann kwam niet bij mij aan. Ze las voor uit eigen werk, dat kan echt niet bij een TEDTalk vind ik.

Nicholas Poole
Dit was een mooie afsluiting. Europeana is een open digitale bibliotheek waar je vele voorwerpen uit Europese musea, archieven en bibliotheken kunt vinden waaraan zo’n 30 miljoen verhalen aangekoppeld zijn. Hij vertelde ons 3 mooie verhalen. Zie in deze video andere ontdekkingen:

Tot slot, Paul Duforeau van KompleXKapharna, een Fransman die in zijn beste Engels vertelde dat hij met zijn groep op zoek gaat naar verhalen in een stad en dit verhaal presenteert mbv beamers op gebouwen. Een mooie kunstvorm. Deze videopresentatie was de opening van het Cultura Nova festival.

Dit was de laatste TEDxEutropolis na 3 edities (Heerlen, Hasselt, Aken/Heerlen) was voor de initiatiefnemers de cirkel rond. Er zijn andere plannen, daar horen we tzt vast meer over.

Dit was mijn 2e TEDx en over anderhalve week is TEDxMaastricht. Je gaat onwillekeurig vergelijken. Laat ik hier toch even mee wachten tot na TEDxMaastricht. Ik merk dat de verhalen die met echtheid verteld werden mij het meest raakten, de TEDTalks waarin eigen inzichten en dromen met ons gedeeld werden. Voor mij waren dat gisteren: Claire Huijnen, de dames van Gotra, Eberhard van der Laan, Paul Miller, Alex Steinhart en Nick Poole.

Tot de volgende TEDx op 4 september!
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 25 augustus 2013, in Inspiring, TED JAMs en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Mijn date was ook heel leuk maar ik vond het jammer dat ik je niet kon vergezellen. Enne, jaloers dat je Dave Haslam gezien en gehoord hebt. Een legendarische DJ die gedraaid heeft in een tent (Hacienda) waar ik ook ooit een keer had willen zijn en willen dansen 🙂

%d bloggers liken dit: