Connect with the new Kinect


Ha Judith,

Je hebt me er al verschillende keren over horen praten. De XBOX Kinect. En binnen Zuyd wordt daar op verschillende plekken al iets mee gedaan. Bij de Informatica en Technische Informatica (Miguel van der Laar), bij Biometrie (Marco Verbeek), bij Beta en Techniek (o.a. Ramon Jongen) en ik wil zelf met twee fysiotherapie studenten gaan kijken of we ‘bewegingen van kinderen’, rijker kunnen opnemen dan met video, of in ieder geval dat het met behulp van de Kinect makkelijker te virtualiseren is. Maar daarover later meer…

In januari 2011 heb ik al geschreven over de Kinect in de blog: “Imagine opblaaspop 2.0 met Kinect of toch maar gewoon WOW” en in januari van 2012 nog een keer in “Oefenen van communicatieve vaardigheden voor je PC met Kinect” omdat onze toenmalige afstudeerder bij het iTeam een Kinect koppeling met Unity, de 3D modeling software gemaakt had. deze blog. En recentelijk heb ik de Kinect laten zien als middel waarmee je een ruimte in kan scannen in de blog: “Building Interprofessional Connections – Zuyd brengt krachten samen: Health, Technology en ICT”. Je weet dat ik al likkebaardend heb staan te kijken naar Microsft Kinects die speciaal voor de PC zijn gemaakt (juist ja, dat zijn die, die door Ramon, Miguel en Marco gebruikt worden) maar dat te tijd ontbreekt om zelf te ‘freubelen’.

De makers van de Kinect bij Microsoft hebben niet stil gezeten en ik ben dan ook hernieuwd enthousiast over de nieuwe Kinect die ze aan de XBOX ONE (later dit jaar in de verkoop) gaan koppelen. Bekijk de video!

De voor mij opvallende zaken bij deze nieuwe Kinect zijn:

 • Betere opnames
  • Meer details in het reguliere opname
  • Opnamemogelijkheden in het donker
  • Opnamemogelijkheden als een (zak)lamp op je schijnt
 • Exactere representatie van het lichaam
  • De stokkenman (Stick-figure), het poppetje dat bestaat uit bolletjes en lijntjes, heeft meer bolletjes, dus daarmee een duidelijk beeld en meer details in de beweging
  • De kubussenman, het poppetje bestaande uit blokken, geeft meerdere mogelijkheden om richtingen van lichaamsdelen beter weer te geven.
  • En dan: De spierenman, het poppetje bestaande uit spiermassa’s, waarbij bij extra druk van bepaalde lichaamsdelen (bijvoorbeeld door te springen) zichtbaar wordt of er meer ‘druk’ ontstaat op de spieren en waar die ontstaat.
 • Bijzondere ‘meetinstrumenten’
  • Een hartmonitor, of althans iets dat doorgaat voor een hartritme en dat gaat bijhouden zolang je voor de Kinect staat.
  • Gezichtsherkenning! Het systeem herkent niet alleen of je de Kinect (het scherm) aankijkt of niet, zodat het spel op pause kan gaan, maar het probeert ook je stemming te herkennen en geeft dat weer met een icoontje. In het filmpje kun je zien dat ze proberen te tracen welk oog open is en welk niet, of je mond open of dicht is, of je praat. Indrukwekkend.
 • Multiplayer
  • Daar waar bij de eerste versie je met voornamelijk twee spelers voor de Kinect geregistreerd kon worden, kan dat nu met veel meer (stuk of 5 a 6)
  • Biometrische herkenning. En het wordt zelfs spooky daar waar er sprake is van een biometrische herkenning. In het filmpje wisselen de spelers van plek en de XBOX en Kinect herkent biometrisch wie waar staat en koppelt dat aan een account.

Je snapt voor mij zeer indrukwekkend allemaal en op een ideaal moment in de samenwerking tussen Biometrie, Beta/Techniek, ICT en de Gezondheidszorgopleidingen. Ik kan mezelf al zien in November, Superblij!, met zo’n nieuwe Kinect en dan niet alleen om te spelen ook om mee te werken!

Groet Marcel (1)

Geplaatst op 17 juli 2013, in #2 Activate extreme positive emotions, #3 Do more satisfying work, Gaming, PhD2BeJam, Technology, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: