Oefenen van communicatieve vaardigheden voor je PC met Kinect


He Judith,

Wat een stormachtige week deze eerste week van het nieuwe jaar! Ik weet niet of het door het weer komt of dat het is omdat we beiden nog vakantie hebben, maar de blogs blijven komen. Kansen zal ik maar zeggen. Benieuwd of we hier ook aan vast kunnen houden als we in de weken zitten waar we op Zuyd aan het werken zijn.

Ik had eerder deze week verteld over een van onze afstudeeropdrachten die vanaf februari gaan lopen. Vandaag laat ik het tweede concept opdracht zien die vanaf februari door een student van Technische Informatica wordt opgepakt. Mocht je commentaar hebben dan hoor ik dat graag, want dan kunnen we nog sleutelen aan de betreffende opdracht! Hieronder volgt de omschrijving.

Kinect-based communicatieve vaardigheden trainen

Introductie

Het oefenen van gesprekstechnieken wordt binnen verschillende vakgebieden getraind. Communicatieve vaardigheden, interviewtechnieken, gesprekstechnieken, etc. ze worden in de vele vakgebieden getraind daar waar het contact met de klant, de gast of de patiënt een beeld moet geven van wat de klant nu precies wil en welke mogelijkheden er binnen het vakgebied zijn. Deze face-2-face communicatievaardigheden worden vaak getraind door rollenspellen of theoretische beschrijvingen van hoe het wel zou moeten.

Serious Gaming is een vorm van leren waarbij door het spelen van een spel bewust of onbewust vaardigheden worden getraind of kennis wordt overgebracht. Studenten van de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool Zuyd zijn momenteel een onderwijsproduct aan het ontwikkelen met betrekking tot de anamnese (het eerste vraaggesprek tussen fysiotherapeut en patiënt) . Zij gebruiken een serious game als middel voor dit onderwijsproduct.

In de wereld van de spelcomputer heeft er de laatste jaren een technologische ontwikkeling plaatsgevonden met betrekking tot de aansturing van de spellen. Naast toetsenbord en muis is de gamecontroller al jaren een manier om software aan te sturen. Met de komst van de Wii is het mogelijk om de beweging van de speler te volgen en te representeren op het scherm. Met de Wii (en later de Playstation Move) wordt dit gedaan door de controller in de hand te houden en deze te bewegen. De bewegingen worden dan omgezet in bewegingen op het scherm. De  Xbox Kinect neemt de bewegingen op van de gebruiker (zonder controller) en representeert deze op het scherm.

Als de wereld van het ‘rollenspel’, de spelwereld gecombineerd kunnen worden is het mogelijk om vaker en binnen verscheidene contexten te oefenen. Dit zou dan zowel individueel kunnen maar ook in groepsverband binnen een spel.

Opdracht

Maak een omgeving waarin vakexperts (in eerste instantie fysiotherapeuten) scenario’s en rollen kunnen invoeren en waar studenten communicatieve vaardigheden kunnen oefenen met de Kinect als inputdevice. Deze omgeving moet draaien op een pc/laptop met windows omgeving. Het gaat zich hierbij om face-2-face communicatie tussen 2 personen.

  • Technisch Ontwerp van Kinect als input device voor Windows omgeving (XNA).
  • Installatiebestand en documentatie om Kinect als input device voor Windows omgeving te gebruiken.
  • Ontwerp van face-2-face simulatie omgeving.
  • Scenario en rollen editor voor doelgroep vakexperts (fysiotherapie)
  • Werkend prototype van spelomgeving waarbij Kinect als inputdevice fungeert.
  • Werkend prototype van scenario en rollen editor.

Let op! Bij deze opdracht gaat het niet om spraakherkenning. Maar om de herkenning van de bewegingen voor de Kinect, en  de (spel)omgeving.

Inspiratie voor dit onderwerp komt van de virtual humans zoals ze die bij USC ICT maken.

En natuurlijk embed ik het inspirerende filmpje waar naar gelinked wordt in onze blog:

Groeten Marcel

Geplaatst op 6 januari 2012, in eLearning, Gaming en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: