Afstudeercongres Fysiotherapie


Ha Judith,

Vanmiddag heb ik het afstudeercongres van fysiotherapei bezocht. Erg interessant, Hieronder korte verslagen van de presentaties die ik heb gezien. Inclusief mijn commentaar hoe technologie, ICT of andere innovaties hier, volgens mij iets voor kan betekenen.

<Hier komen nog fotos van de presentatieposters die de afstudeerders gemaakt hebben>

 

Kwetsbaarheid screenen bij ouderen

Dat kwetsbaarheid bij ouderen een groter probleem gaat worden de komende jaren, moge gezien de groei van het aantal ouderen duidelijk zijn. Maar wat zijn nu kwetsbare ouderen? Dit kan door de Fried criteria. Als je op 3 van de 5 criteria positief scoort dan ben je een kwetsbare oudere.

De vraag van de studenten was of de fysieke meetelementen (loopsnelheid en handknijpkracht) met behulp van vragenlijsten kan worden gemeten. Dit zou dan onderdeel moeten worden van de Screening Monitor die in Limburg gebruikt wordt. De studenten hebben verschillende vragenlijsten onderzocht om te kijken of ze bruikbaar zijn. En uiteindelijk hun selectie gebruikt bij een groep ouderen van 65+. Ze hebben de antwoorden vergeleken met daadwerkelijke fysieke metingen. Na statistische verwerking zijn 4 vragen over gebleven.

Je snapt dat ik gelijk denk aan loopsensors zoals Nike+ die heft en handkrachtmeters gekoppeld aan iPad/iPhone achtige devices voor me zie, aangepast zodat ouderen niet zelf de vragen hoeven in te vullen, maar dat de gegevens door worden gestuurd naar de 1e lijns hulp.

 

 

Aan ‘m Game ze!

Tja wat zal ik nog zeggen. Mijn dames 😉 En trots dat ik ben. Ze hebben van het bordspel een mobiele variant gemaakt. Althans ontworpen. Ik ben in volle onderhandeling om hem door mediaan te laten maken, maar dan Zuydbreed ingezet, waarbij dus de content door de docenten worden aangeleverd. Ik zal over deze presentatie apart (laten) bloggen.

<Foto van de dames en het spel volgen>

 

 

Psychomotorische ontwikkeling van het kind

De vraag is met welk onderwijsproduct de psychomotorische ontwikkeling (PMO) van het kind in kaart kan worden gebracht. Gevraagd werd een interactief programma op internet, met mogelijkheid tot verdieping en binnen PGO. De dames hebben gekozen voor een prezi als tool die gevuld is met beeld en geluidsfragmenten. Een mooie resource, rijk door beeld, geluid en informatie, met een oefentoetsmechanisme, waarbij je door inzoomen de goede antwoorden kunt checken. Dit alles in een makkelijk te gebruiken Prezi. Lean solution voor online onderwijsmateriaal. Bijzonder was om te horen dat er technische problemen waren met de Prezi, filmpjes en het geluid. Vreemd toch? Of herken jij dit soort Prezi problemen. Overigens zou Prezi beperkte opslag capaciteit hebben? Hoe zit dat Judith? Zullen we eens samen kijken hoe we de problemen krijgen opgelost, zodat fysiotherapie deze tool kan inzetten in het onderwijs.

De dames nodigen zelf uit tot inbreng van ICT, bij het oplossen van de technische problemen die ze ervaren hebben. En gelijk hebben ze! Let’s help!

 

 

Hulpvraagverheldering bij kinderen door middel van het Foto-interview

Met behulp van foto’s geven kinderen zelf aan op welke gebieden ze willen verbeteren en groeien in hun ontwikkeling. Bij iedere keuze zijn er vragen te stellen om door te vragen. Met behulp van een toverkaart, talentenkaart, hulpkaart, 2 inschalingskaarten en een ‘wat levert het me op’ kaart. De studenten hebben deze vorm van Foto-interviewing getoetst binnen een kinderfysiotherapiesetting met een geupdate versie en handleiding. Een krachtig element in hun onderzoek is de mening van de kinderen over deze manier van interviewen.

Mijn gezondheidszorg leken blik denkt nu dat een deel van de technieken hier gebruikt, ook binnen het TalkingMats framework gebruikt worden. Ik zal over TalkingMats binnenkort bloggen en ben benieuwd of experts me het verschil kunnen uitleggen. Ook hier staat in de resultaten de vraag of er een digitale versie zou moeten komen. Natuurlijk, zou ik willen zeggen!

 

Zo moet het zijn: oncologische zorg vanuit het patient perspectief

De studenten hebben onderzocht wat de positieve en negatieve ervaringen zijn van patienten tijdens ‘touchpoints’ tijdens hun behandeling van kanker. De touchpoints zijn de momenten binnen het zorgpad in en rondom het atrium betreffende een bepaalde ziekte. Noem het de contactmomenten met de zorgprofessionals. Dit onderzoek past in de richting van care bij cure. Oftewel dat niet de ziekte, maar de patient en diens beleving belangrijker worden gevonden. De patienten vinden het belangrijk dat ze menselijk worden ondersteund door de ‘zorgenden’.

Binnen het onderwijs willen studenten dit denk ik ook. Of het nu om een zorgpad of onderwijspad gaat de vergelijking is zeker te trekken. Er is nog genoeg van elkaar te leren!

 

 

Different explanation, less frustration?

De doelgroep zijn mensen die revalideren na een beroerte. Deze patienten moeten motorische vaardigheden opnieuw aanleren. De dames hebben zich gericht op impliciet leren. Ze hebben onderzocht of sommige doelgroepen (bijv. Beroerte) via analoog leren; via een beeldspraak voordelig kan zijn. Het vraagt minder werkgeheugen en is robuuster (dat wat je leert, onthou je langer), maar de vraag voor de dames was of dit ook bij revalideren op ging.

Een analogie is persoonlijk en afhankelijk van waar de patient zowel fysiek als mentaal mee bezig is. Het vinden van een analogie is lastig. Allereerst om de juiste bio-mechanische te realiseren en anderzijds om de patient dat te laten begrijpen uit de analogie wat je bedoelt. Dit vergt een persoonlijke band met de patient.

Ik denk dat je dit onderzoek zo in het onderwijs zou kunnen toepassen, inclusief de resultaten, de moeilijkheden en de persoonlijke aandacht die nodig is om tot de juiste analogie te komen voor iedere student. In gaming is natuurlijk voor sommige doelgroepen ook veel analoog te leren!

 

 

Big brother is watching you – state of the art mbt zorgtechnologie op afstand voor het optimaliseren van de zorg bij oncologische patienten.

Uit onderzoek blijkt dat bewegen positief werkt bij het hele traject en de nazorg bij kankerpatienten. Je zou dit bewegen in de instelling kunnen doen, bij de fysio, maar ook thuis. De mooie voorbeelden komen langs (Wii, mobile en internet). De studenten hebben een scope review gemaakt over welke mogelijkheden die er zijn. De studenten hebben gefocussed op kracht, uithoudingsvermogen of activiteitenniveau. De tools die ze onderzocht hebben zijn exergames, telefoonapplicaties en internetapplicaties. Uit het onderzoek blijkt dat richting oncologie nog geen publicaties zijn over reeds bestaande games. Conclusie: tele-oncologie staat nog in de kinderschoenen.

Ik vraag me af of superbetter inzetbaar is bij oncologie patienten. Ik denk niet dat daar al over gepubliceerd is, maar wat zouden Jane en Kelly hiervan vinden. Bij de aanbevelingen van de studenten wordt dit ook duidelijk: er zou een focus moeten zijn op de psychologie, zeggen de studenten. True! En dat zullen Jane en Kelly ook zeggen 😉

Tot zover mijn live blog. Je merkt, het kost me iets meer moeite om te luisteren, te bloggen en dan ook nog duidelijk over te komen bij deze onderwerpen. Het gaat steeds beter, maar ik denk dat ik hier en daar wellicht de essentie mis. Of toch niet. Ik hoop dat mijn lectoraatscollega’s me dan corrigeren.

En anders jij wel! Toch?

Groet Marcel

Geplaatst op 19 juni 2013, in Inspiring, Miscellaneous, Technology, Zorg. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: