Weer ophef over social media regels


En Marcel, heb je het ook gehoord? Na Hogeschool van Amsterdam (geen humor in mails) heeft nu ook de beste hogeschool van Nederland, Avans zich vergaloppeerd aan het invoeren van (gedrags)regels. Deze week was het volop in het nieuws. Avans heeft een Reglement voorzieningen en huisregels voor gebruikers van de diensten en faciliteiten voor het komende jaar ingevoerd. Het document bevat diverse bijlagen, waaronder Spelregels voor gebruik van Social Media, dat ondersteund wordt met het filmpje:

Het filmpje suggereert dat 1 negatieve tweet de kansen op een glansrijke carrière verkeken zijn. Eens geplaatst op internet blijft geplaatst, dat mag bekend zijn. Net zoals het feit dat sollicitanten gescreend worden op internet. Maar of een gemiddelde HR-functionaris informatievaardig genoeg is om dit soort informatie te vinden, betwijfel ik.

In de spelregels voor Social Media staat:

Je bent een ambassadeur van Avans Hogeschool
Als student en medewerker van Avans Hogeschool ben je ambassadeur van onze hogeschool. Dit geldt zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd. Wees je ervan bewust dat je zelf verantwoordelijk bent voor alles wat je online zet en deelt met anderen. Houd er in je communicatie rekening mee dat je namens de hogeschool communiceert en de buitenwereld jouw mening ervaart als die van Avans Hogeschool! Uiteraard mag je geen berichten plaatsen die Avans Hogeschool zou kunnen schaden.
@Bron

Ik vind het nogal een inbreuk op de persoonlijke leefwereld van de student en medewerker door dit zo te stellen. Je bent geen ambassadeur van een organisatie maar van jezelf. Er bestaat zoiets als persoonlijke verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag.
In de bijlage is ook het alcoholbeleid opgenomen. Stel dat daar in zou staan: Als student en medewerker van Avans Hogeschool ben je ambassadeur van onze hogeschool. Dit geldt zowel tijdens studie- en werktijd als in privétijd. Uiteraard mag je je niet in beschonken toestand vertonen, hiermee schaad je de reputatie van Avans. Voor mij is dit vergelijkbaar.

Ik vraag me trouwens wel af welke sancties al die medewerkers en studenten van Avans nu te wachten staat die hierover hebben gereageerd op social media. Want er was nogal een storm van kritiek. Avans reageerde:

Maar ook hier slaan ze de plank mis. Avans kan niet bepalen op welke manier studenten en medewerkers over hen communiceren.
Tevens staat in deze huisregels ook nog een gedragscode e-mail: geen gevoelige boodschappen in mail, niet reageren op CC-mail en je houdt het kort en zakelijk. Iedereen bepaalt zelf toch wel hoe men communiceert?
Als hogeschool hoor je aandacht te schenken aan de manier waarop studenten en medewerkers zich online gedragen, maar dit behoort een onderdeel te zijn van een leerlijn mediawijsheid die elke onderwijsinstelling zou moeten aanbieden. Deze regels over online communicatie  zijn weer gemaakt vanuit controle en angst  ipv vertrouwen en kansen.

Weet je wat ik nog het ergste vond dat er in stond, daar heb ik nog niemand over gehoord. Artikel 3.7: tijdens lessen en bijeenkomsten behoren mobiele telefoons en soortgelijke hulpmiddelen worden uitgezet (of zodanig worden ingesteld dat anderen geen hinder ondervinden). Kan toch niet! Geen smartphone? Hoe zit het met mobile learning bij Avans? Mijn tablet gebruik ik altijd in een overleg, de vergaderstukken heb ik digitaal bij me en ik maak er mijn notities op. Gebruik van dit soort devices vind ik behoren tot de afspraken die je in een overleg of les gezamenlijk maakt.

Dit hele reglement ademt een heel andere sfeer uit dan het Meerjarenbeleidsplan van Avans, dat met ons gedeeld werd via een mooi filmpje.\

En eigenlijk snap ik wel waarom gedragsregels worden opgesteld. Binnen Zuyd krijg ik (en dat zal bij Avans niet anders zijn) steeds vaker vragen van medewerkers die het lastig vinden om met deze nieuwe vormen van communicatie en technologie om te gaan. Zij vragen om deze richtlijnen/regels als houvast. Onlangs kreeg ik nog een mail van een docent die vroeg om de regels van Zuyd mbt e-mail en gebruik van mobiele telefoon in de klas. Zuyd heeft naast een integriteitscode, een ICT-reglement en e-mailetiquette maar nog geen social media gedragsregels. Ik heb wel een concept-voorstel gezien en mijn reactie daarop gegeven. Deze week heb ik een overleg met enkele collega’s van Dienst Marketing & Communicatie over het gebruik van social media. Dit is wel een interessante casus om samen te bespreken. Ik zal ze het linkje van dit blog mailen 😉

Wat kunnen we leren van deze case? Op het blog van Marco Derken: Koneksa Mondo stond een mooie conclusie:

De belangrijkste les voor Avans Hogeschool (en voor alle andere hogescholen en universiteiten die nog volgen) is dat als je social media richtlijnen wilt invoeren daar niet al te lichtzinnig over moet doen. De insteek van de richtlijnen moet vooral gericht zijn op het faciliteren van mogelijkheden en niet op het verbieden van het gebruik. Stel deze richtlijnen dan ook niet alleen op vanuit afdeling corporate communicatie, ict of juridische zaken maar betrek daar de medewerkers en studenten bij en zorg zo voor een breed draagvlak. En als laatste, laat je niet gek maken door de reacties op Twitter. Als blijkt dat je fout zit, geef dit toe en reageer daar waar relevant en zinvol!
@Bron

Net zoals SoriesGuy zeg ik: stel geen spelregels op voor social media!. We kunnen ons beter focussen op het opleiden van mediawijze docenten en studenten.

Judith

Mijn andere blogs over richtlijnen social media:

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 23 juni 2013, in Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

 1. He Juutje en Marcel…ben benieuwd of ik van Avans eigenlijk wel mag reageren op jullie blog… want dit is in prive tijd en ik ben natuurlijk een ambassadeur ;-)… tja…wat zal ik er over zeggen… ik denk dat de mensen van Marketing en Communicatie niks te doen hadden en dachten..laten we eens een probleem maken waar niemand op de werkvloer (de klas) een probleem mee heeft… nou…dat is ze heel goed gelukt!..zo zie je dat we niet alleen in de klassen de nr1 van Nederland zijn…hahaha… maar nu even zonder dollen…advies: een richtlijn, code of wat dan ook…begin er niet aan!..gedoemd te mislukken… indien je studenten/medewerkers negatieve (of positieve) opmerkingen hebben en je wordt er mee geconfronteerd… ga het gesprek aan en zet het om in acties… zo’n gesprek is meestal een stuk genuanceerder dan alle email, tweets, facebook berichten en forum opmerkingen…maar blijkbaar vinden ze dat bij de communicatie afdeling heel moeilijk want hoe reageren ze op alle commotie… juist…met een tweet 😉

  Groeten van jullie vriend uit Brabant 🙂

  • Judith van Hooijdonk

   Ha beste Brabantse vriend!
   Tuurlijk reageren ze met een tweet, dat is ook niet zo vreemd als er zoveel op twitter loskomt. Ik hoop alleen dat ze ook andere kanalen kiezen 🙂 Met een blog misschien? Want wat jullie dienst M&C goed heeft gedaan zijn die studentenblogs op de website http://www.avans.nl/opleidingen/blog/overzicht
   Maar gedragsregels, pffft, nee zeg.
   Groetjes van Jujuutje (en waarschijnlijk ook wel van Marcelke) 🙂

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: