Kom nu! Mekker niet! Doen die Communicatie!


Ik hoor het je al zeggen Judith!

Kom nu! Mekker niet! Doen die Communicatie! Je hebt het zo vaak geadviseerd, je hebt de tools aangedragen (twitter, blog, yammer, facebook, linkedin, rss, …), je hebt me keer op keer overtuigd.

Euh sterker nog!

Ik heb jouw preken zelfs in mijn adviezen overgenomen! Een koffie-uurtje met studenten waar ze hun hart kunnen luchten. Een studentgroep die in de avonduren de social media bemand binnen de faculteit. Een blog over de vak evaluaties en wat we daar als faculteit ICT mee doen. Een blog over de veranderingen die horen bij een organisatorische verbouwing van de faculteit in de richting van studenten. Een duo-blog a-la de onze over wat de collega’s vinden van alle veranderingen. De ideeën liggen er allemaal. Sterker nog, voor de laatste drie zijn er zelfs taken (met mijn naam erbij) in een Managementteam (MT) overleg genoteerd.

En dan toch…

En dan toch moet onze auditor Elly constateren dat we goede plannen hebben. Dat we een goed initiatief hebben met betrekking tot ons koffie-uurtje. Maar moet ze helaas ook constateren dat we te weinig, te laat en te beperkt communiceren over vak evaluaties, over veranderingen, over de gang van zaken.  (Elly constateert meer, maar ik pak er even de zaken uit die mij aangaan en in het kader van ons duo-blog, juist die dingen die met communicatie te maken hebben.)

Ergens weet ik…

Dat de communicatiemiddelen er zijn. Ik weet ze te benoemen. Ik weet ze aan te kaarten zodat ze op een MT overleg verschijnen. Ik weet keuzes te maken en te definiëren wat er via welk medium gecommuniceerd moet worden. Ik weet zelfs bij verschillende media, partners (lees collega’s) te vinden die enthousiasme, energie en zin hebben om me te helpen.

En dan toch…

Ontbreekt blijkbaar de discipline (net zoals wel eens in dit blog) om het ook in de uitvoering op te pakken. Kijk het argument van tijd, energie en te veel actiepunten in een te korte tijd gelden voor iedereen. Maar ik blijf er van overtuigd dat als ik wel de communicatie had opgepakt zoals ik dat bedacht had dat ik dan en (1) minder tijd zou hebben besteed aan communicatie in de afgelopen weken daar waar zaken een eigen leven gaan leiden en er hersteld moe(s)t worden, en (2) de audit op dit punt en beter commentaar had gekeken. Niet dat het me (met alle respect) gaat om goed te scoren bij Elly. Het gaat me om de kwaliteit die dan in onze faculteit beter was geweest.

En wat ga ik dan nu doen met de ideeën? En het signal dat Elly heeft gegeven?

 • Blog waar onze studenten geïnformeerd worden over wat we met de vak evaluaties na ieder blok hebben gedaan. [Woensdag een Blackboard omgeving opzetten, waarin de blogfunctie open staat. Waarin ik die blogfunctie activeer. Woensdag ook Bianca of Ruth vragen om alle studenten en docenten toe te voegen aan de omgeving, zodat iedereen in staat is om de blog te vinden]

 

 • VerbouwBlog waarin gecommuniceerd wordt over de veranderingen binnen de faculteit ICT. Dit is een openbare Blog (wordpress) waarin iedereen kan zien wat we aan het doen zijn en waar we staan. [Ik zal zelf donderdag de Blog opzetten in wordpress en twee redactieleden benaderen (Chris Kuijpers en Marlou Koelman) ]

 

 • Duoblog met Ellen Pijpers opstarten over onze belevenissen binnen de faculteit ICT. In een tweede fase worden dan collega’s uitgenodigd om met gastblogs ook hun mening te delen. Deze blog zal ‘afgesloten’ zijn zodat collega’s met respect voor elkaar en elkaars mening zich durven te uiten. [Vrijdag maak ik de blog aan (twijfel nog over op Blackboard of een afgesloten wordpress omgeving) en dan kan ik volgende week met Ellen afspreken hoe we gaan beginnen en Bianca vragen om alle docenten toe te voegen.]

 

 • Twee wekelijkse internet Tv-Show: De ICT Draait door maken. Het gaat zich hierbij om een maximaal 12 minuten durend item (video) dat online te zien zal zijn en een vraaggesprek is over 4 actuele onderwerpen binnen de ICT in de regio Zuyd. Onze eigen Mathijs van Nieuwkerk (Chris Kuijpers) heeft dit al bij onze heropening ‘live’ gedaan en we willen dit proberen te herhalen. [Deze mooie, rijke vorm van communicatie laten we liggen tot na de vakantie. 3 goals zijn genoeg voor de komende tijd en hoewel dit heel erg leuk lijk, moet die even in de koelkast. Ik ga wel kijken in week 10 of ik hem met Chris en Ruth krijg voorbereid zodat we hem live op de intro kunnen opnemen]

En toch hoort hier ook bij dat ik morgen in mijn eigen agenda structurele ruimte ga claimen om redactie/schrijfwerkzaamheden uit te voeren. Maar past dat binnen mijn uren? Past dat binnen mijn prioriteiten? Hoe zit dat met al die projecten? Hoe zit dat met de kwaliteit?

Eigenlijk hoor ik je antwoord al…

Kom nu! Mekker niet! Doen die Communicatie! Mijn antwoord: Oké! Ik zal je op de hoogte houden van hoe het loopt. Liefst op deze blog, zodat ik daar ook meer als duo dan als side-kick kan gaan optreden.

Groet Marcel

Geplaatst op 19 juni 2013, in Het Nieuwe Werken. Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Elly Theunissen

  Goed bezig, Marcel!
  Werk uit, zet door, houd vast en evalueer of wat je wilt bereiken ook bereikt wordt!
  Ik wens je die voldoening toe!
  Hartelijke groeten, Elly
  (PS Hoe openbaar is deze blog?)

 2. Dag Marcel
  Ik dacht even dat je al die dingen die je noemt in het begin al doet, maar uiteindelijk zijn het ideeën? Het is me niet helemaal duidelijk welke reeds in de licht zijn. Je hebt in ieder geval duidelijk op het netvlies wat en hoe je het wilt doen. Succes ermee

 3. Oh Marcel, hoe herkenbaar! En wat goed dat je het nu zo SMART en vooral zo openbaar (daredevil) benoemt!
  Misschien moet ik je voorbeeld maar gaan volgen…
  Heb in ieder geval het vermoeden dat ik één collega al wel mee heb, of niet @Ankie?

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: