Verwachtingen ….


Dag Marcel,

Vanmiddag heb ik weer een workshop voor docenten Gezondheidszorg. Net als 2 weken geleden staat werken met LinkedIn en Twitter weer op het programma.
Voorafgaand vertel ik in het kort iets over onze veranderende samenleving en wat dit voor gevolg heeft voor het onderwijs. Ik ga kort in op de mogelijke toepassingen van sociale netwerken voor het onderwijs, als

  1. Persoonlijke netwerktool
  2. Leeromgeving voor communicatie tussen docent en studenten en studenten onderling
  3. Versterking van de onderlinge sociale binding van een opleiding
  4. Open kennisnetwerk
  5. Alumni-netwerk
  6. Leren óver sociale-netwerktools, als professioneel instrument

Meer hierover is ook te lezen op Dingen@Zuyd.nl: Ding 19: Sociale Netwerken en Ding 22: Microbloggen

Tevens probeer ik even de discussie aan te gaan wat dit betekent voor de rol van de docent. Over verwachtingen die er wel of niet zijn. Onlangs was er veel beroering over een filmpje waarin een student zijn docent ter verantwoording roept vanwege het slechte onderwijs dat hij krijgt. Een paar dagen later was deze remix al via YouTube te bekijken.

Wat verlangt een student van een docent? Volgens G. Kearsley & B. Shneiderman (1998) bestaat de meerwaarde van ICT uit:

  • Relaties leggen en onderhouden (‘relate’)
  • Creëren van nieuwe kennis (‘create’)
  • Naar buiten brengen, delen van die kennis (‘donate’)

Met sociale netwerken kan dit krachtig ondersteund worden, vind ik. Studenten zien de meerwaarde van social media in de klas nog niet zo, dat werd weer duidelijk tijdens het studentenpanel op de faculteiten Gezondheidszorgmiddag:

ICT&O-collega’s van Saxion hebben onlangs een onderzoek gedaan bij zo’n 3400 studenten naar de wenselijkheid van digitaal onderzoek. In grote getale willen studenten meer weblectures, maar

verder volgt uit het onderzoek dat gebruik van sociale media in de les minder populair is, net als op onderwijs gerichte games. “De indruk bestaat dat het aansluiten bij de belevingswereld van de student belangrijk is, maar uit ons onderzoek blijkt dat de student daar weinig behoefte aan heeft”, aldus Baas.
Bron: Sax.Nu

Weten wij nu beter wat goed is voor de student dan hij of zij zelf? Ben ik hierin te arrogant? Trouwens social media wordt vaak gelijkgesteld met een sociaal netwerk, terwijl dit een wat breder spectrum is. Ik ben wel benieuwd naar de vraagstelling van dit onderzoek. Meer informatie zal binnenkort via SURFspaces gepresenteerd worden.

Moet ik dan maar stoppen met te vertellen dat je social media kunt inzetten om te delen, te activeren en te luisteren waarmee 1.leren, 2.ervaren en 3.stimuleren plaatsvindt. Kijk maar een naar dit mooie model van Rijk Willemse. Hij zegt dat op het snijvlak van deze 3 gebieden Samenwerking, Groei en Verbinding plaats. En vraagt hij zich af: zijn dat niet de ultieme pedagogische en didactische doelstellingen? Ik denk t wel.
Onderstaand filmpje laat zien wat de student verwacht van het onderwijs.

De student vraagt dus persoonlijke aandacht, een van de beloftes binnen Sterk Merk Zuyd. Al deze 10 verwachtingen kunnen dmv communityvorming, binding met elkaar worden versterkt met behulp van social media. Ik ben benieuwd hoe de groep docenten deze middag dat ziet.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 18 juni 2013, in eLearning, Social Media. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: