Lunchbijeenkomst Radboud Universiteitsbibliotheek


Dag Marcel,

Vorige week heb ik een presentatie verzorgd voor bibliothecarissen van de Universiteitsbibliotheek Nijmegen. Pieter Offermans (aka StoriesGuy) had me via Twitter benaderd (en daarna via mail) met de vraag of ik tijdens hun maandelijkse lunchbijeenkomst (vergelijk met de OnderwijsTapas van ZuydPlein) een presentatie van 20 minuten wilde verzorgen. Ik had wel wat te vertellen over nieuwe ontwikkelingen, dacht hij. 😉
Onder het genot van een broodje luisterden de toehoorders naar wat ik hen te vertellen had en zagen mijn Prezi:

Over veel wat ik verteld heb, heb ik al eerder over geblogd, zoals: ICTO-adviseur + Informatie professional = Informatie-adviseur op zoek naar de i van Zuyd.  Een groot gedeelte van mijn verhaal ging over de nieuwe aanpak van de workshop informatievaardigheden, waarover collega Annerie Claus een gastblog heeft geschreven. Tevens heb ik kort aandacht geschonken aan breinleren en TPACK.
In ons Visietraject Zuyd Bibliotheek is het belang van 21st century skills onderkend (Het Horizon Report van Educause spreekt al enige jaren over ’key skill voor elke discipline en professie’). Uit ons visietraject kwam duidelijk naar voren dat de bibliotheek, onderwijs en onderzoek nog nauwer en hechter met elkaar moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat de student en docent informatievaardig worden en blijven. De meerwaarde van de bibliotheek binnen dit proces werd door de geïnterviewden volledig onderschreven en als positief ervaren. Ook kwam uit het onderzoek dat de bibliotheek haar relaties met haar doelgroepen moet verstevigen. Vandaar ook mijn ‘boodschap’  tijdens deze presentatie dat je als bibliotheek de ‘boer op moet’. Je bescheidenheid loslaten en laten zien wat je kunt. Als I-adviseurs hebben we dat het afgelopen jaar gedaan door wekelijkse onze Nieuwsflits I for You te verspreiden en door elke week op een andere locatie van Zuyd kennis op te doen en  onze kennis te delen, onze zgn On Tour’s. Dit levert zichtbaar resultaat op. Ook enkele bibliothecarissen van Zuyd Bibliotheek zijn al meer naar buiten getreden door regelmatig hun gezicht te laten zien in de personeelskamer van de opleiding/faculteit. Collega Mirjana Jolic heeft hierover een gastblog geschreven: ‘Bibliothecaris dichter bij de klant’. Dit is een begin van de proactievere houding van de bibliotheekmedewerkers waardoor de herkenbaarheid van de bibliotheek vergroot wordt.

Zoals je weet, studeert mijn dochter sinds dit jaar aan de Radboud Universiteit. Zij was één van de toehoorders. Niets zo goed als kritische feedback van je kinderen, maar die kritiek viel mee 😉 Ik kreeg zelfs een complimentje! Wat leuk was voor de aanwezigen dat zij als ervaringsdeskundige van lessen informatievaardigheden kon vertellen hoe jij deze instructie vond. Monique Schoutsen had leuke ideeën om informatievaardigheden aantrekkelijk te maken, daar horen we binnenkort nog wel wat over.

Na afloop heb ik samen met Pieter Offermans en Gerard Bierens in het Cultuurcafé nog iets gedronken en even nagepraat. Hoewel je in eerste instantie aan de vele verschillen tussen een universiteitsbibliotheek en hogeschoolbibliotheek denkt, concludeerden we toch dat er veel overeenkomsten zijn. Het is zoals Wilma van Wezenbeek (TU Delft) in haar blog ‘It is a library. What Else’ schrijft: “De bibliotheek draait om toegang, diepgang, omgang & vooruitgang”. Of het nu een openbare, universiteits of hogeschoolbibliotheek is. Ondanks onze weerstand (angst) tegen alle vernieuwingen die op ons pad komt,  “is the new reality constant disruption”. Dat zullen we moeten accepteren. Een snel en groot aanpassingsvermogen is voor ons allen (mens en organisatie, bibliothecaris en bibliotheek) van strategisch belang.

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 3 juni 2013, in 21st century skills, Bibliotheken en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Prima Prezi. Ik denk dat je veel indruk hebt gemaakt.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: