De nieuwe aanpak workshop Informatievaardigheden voor 1ejaars Hotelschoolstudenten


Dag Marcel,

Zoals jij in het blog over kids advergaming al meldde: de maatschappelijke impact van media is groot, aandacht voor mediawijsheid is belangrijk. Daarom is het goed dat voor de 3e keer de Week van de Mediawijsheid is. Dit gastblog van onze collega Annerie Claus van Zuyd Bibliotheek past goed in deze themaweek.
Dank je wel Annerie voor deze bijdrage met als titel: (The) Times (They) Are (A-)Changin’(g) 🙂

 

GASTBLOGGER ANNERIE CLAUS

Hallo Judith en Marcel,

In jouw blog, Judith, over Brein meets social media, vertelde je dat aangetoond was dat je bij leerprocessen niet moet uitgaan van wat je niet kan, dat is te negatief, maar een positieve benadering moet kiezen. Dat was de aanleiding om onze workshop Informatievaardigheden eens tegen het licht te houden en uiteindelijk te updaten. Ook jouw inbreng, Marcel – de elevator pitch *) – is van grote waarde gebleken. Toen ik gevraagd werd om een gastblog over onze vernieuwde workshop te schrijven, heb ik meteen ja gezegd.

*) Een elevator pitch een soort “liftpraatje”. Iemand is dan in staat om zichzelf, zijn of haar bedrijf,  in circa 30 seconden kort en krachtig neer te zetten, op een manier die smaakt naar meer.

Eerst een stukje historie – Toets Informatieproblemen Oplossen
In November 2006 verscheen in ons vakblad de Informatie Professional het artikel ‘In drie uur bewust onbekwaam’. Dit was een project van de Digitale Universiteit (DU), met als uitgangspunt dat informatievaardigheid begint bij het besef dat je in het gebruik van informatiebronnen tekortschiet. Om te leren is het noodzakelijk dat je bewust onbekwaam bent: je weet dat ie iets niet kunt. Je wilt er iets aan doen. Dit idee werd in ons vak enthousiast ontvangen. Ik zie ons nog staan, Judith, op één van de eerste Get Together’s (G2G), toendertijd op de Open Universiteit. Daar probeerden wij die theorie uit op docenten en met groot succes mag ik wel zeggen 🙂 .

De DU had ook een Toets Informatieproblemen Oplossen ontwikkeld en onze toenmalige collega Leen Liefsoens, had deze aangepast en geschikt gemaakt voor gebruik in onze workshops en lessen Informatievaardigheden voor studenten. Wij (Judith en ik) hebben deze toets als start gebruikt binnen de workshop Informatievaardigheden die we ontwikkelden voor 1e jaars hotelschoolstudenten die een landenrapportage moesten maken en daarvoor desk research moesten doen. De workshop duurde 1,5 uur en was in drie delen opgebouwd:

 • de Toets (30 min.)
 • uitleg van deskresearch en gebruik databanken (30 min.)
 • in groepjes start maken met desk research met gebruikmaking van de behandelde bronnen (30 min.)

Deze opzet werkte prima en heeft zeker zijn waarde bewezen. Ik ben er zelfs zeker van dat het nog steeds bruikbaar is, maar volgens de laatste brein-inzichten niet meer van deze tijd.

Zoals Bob Dylan al zei in 1964: The Times They Are A-Changin’ en Jill en ik voelden dat de boel weer eens opgeschud moest worden.

En nu het heden – Shakespeak
Een berichtje van Frans Roovers op Yammer (zie topic Shakespeak) over het gebruik van online stemmen in de klas m.b.v. Shakespeak, triggerde Jill om dat eens wat verder uit te zoeken. Zij zag al snel mogelijkheden en maakte mij ook enthousiast. Zuyd bleek in de persoon van Chris Kockelkoren Mr. Shakespeak himself in huis te hebben en hij bood ons alle hulp.

Shakespeak is een plugin voor Powerpoint. Na installatie verschijnt er een extra tabje dat Shakespeak heet. Wil je het in je les gebruiken en moeten meer dan 20 studenten stemmen, dan heb je credits nodig om het te laten werken. Dit komt neer op ongeveer 9 cent per student. Uiteraard heb je ook een account nodig om een betaalde sessie te kunnen starten

Jill heeft de Toets Informatieproblemen Oplossen aangepast en omgebouwd naar een Shakespeak omgeving. Maar ja, dat was maar één deel van de workshop. Nu moest de rest ook aangepast worden. Gelukkig waren de I-adviseurs Marcel Schmitz en Jack Pleumeekers On Tour en legden ze op 30 oktober aan in de bibliotheek van de Hotelschool. Na een kleine brainstorm met z’n vieren liet Marcel zich het woord Elevator Pitch ontvallen.

We wisten het meteen: dat was het. Het verder aanpassen van de workshop verliep vlotjes. De opdracht die de studenten moeten maken is nog steeds dezelfde (landenrapportage) en ook de tijd die we voor de workshop hebben is nog steeds 1,5 uur. De workshop is nu als volgt opgebouwd:

 • Aangepaste vragen uit de oude toets in een PowerPoint met Shakspeak: studenten stemmen met hun smartphone, tablet of laptop via internet of via sms (internet heeft de voorkeur, je krijgt de antwoorden dan op je scherm). Als iedereen gestemd heeft laten we de resultaten zien. Dit levert vaak meteen al commentaar op, komt dat niet vanzelf dan vragen we wie welk antwoord heeft gegeven en waarom. Studenten gaan met elkaar in discussie en wij fungeren dan als coach. Zo kunnen wij zeker ons verhaal kwijt en dat op een heel interactieve manier. (ca.20-30 min.)
 • Onderzoek van bronnen in groepen. Iedere groep krijgt 1 of 2 databanken of websites die ze moeten onderzoeken en pitchen. Per databank hebben we een formulier met deelvragen gemaakt, aan de ene kant staan de vragen en aan de andere kant een volzin. Ze moeten de deelvragen beantwoorden en daarmee de zin op de achterkant aanvullen. Tenslotte staat er een korte zoekopdracht in, deze moeten ze uitvoeren. We lopen rond als zij de bronnen onderzoeken, zo kunnen we wat bijsturen en kunnen studenten vragen stellen. (Ca. 20-25 min.)
 • Elevator pitch voor de klas: de pitch-zin voorlezen (pitchen). De zoekopdracht demonstreren na de pitch als ondersteuning en bevestiging van die pitch. Tijdens het pitchen coachen wij, of stellen “lastige” vragen als we merken dat ze er niet helemaal uitgekomen zijn. (Ca. 30 min.)

De meeste studenten willen graag met hun eigen groep samen (de landenrapportage is een groepsopdracht) samenwerken. Wij wijzen ze erop dat ze beter kunnen verdelen, want zo leren de groepsleden elk een andere databank kennen, en die kennis kunnen ze daarna weer delen.
Wij en ook de studenten, zo bleek uit de reacties achteraf, zijn heel tevreden over deze nieuwe vorm. Studenten voelen zich betrokken door het stemmen en door het onderzoek voorafgaand aan het pitchen raken ze hun koudwatervrees voor het gebruiken van databanken kwijt.

En de toekomst? – die brengt vast weer wat anders…
Want 46 jaar na Dylan zingt DI-RECT nog steeds Times Are Changing, weliswaar een ander liedje, maar de boodschap blijft min of meer hetzelfde: zonder verandering geen vooruitgang.

Groet, ook namens Jill,

Annerie

Zie ook de blogs van Chris Kockelkoren: 21 edingen, mag het eentje meer zijn ..? en ikgebruikshakespeak

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 26 november 2012, in 21st century skills, Gastblog en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Like like like 😉

 2. Philip Willems

  Voordat ik helemaal hoteldebotel enthousiast word zou ik het eerst eens in de praktijk willen zien.

 3. @Philip: je bent welkom bij onze volgende sessies, die zijn wel pas in maart 😦 Ook Liesbeth had interesse daarbij te zijn, ik zal jullie tzt waarschuwen

 1. Pingback: Ding 15: Stemmen « Dingen@Zuyd

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: