Bibliothecaris dichter bij de klant #VisieZuydBibl
Dag Marcel,
Eén ding dat ik vaak te horen heb gekregen tijdens de interviews Visietraject Zuyd Bibliotheek is dat de lijntjes tussen onderwijs en bibliotheek heel kort moeten zijn. Dat betekent dat de bibliothecaris zijn/haar ‘smoel’ moet laten zien, zowel digitaal (fotootjes op de bibliotheeksite) als fysiek zichtbaar in het onderwijs door workshops informatievaardigheden te verzorgen. Maar ook door daar te werken waar de docent aanwezig is. Enkele collega’s van de bibliotheeklocatie Nieuw Eyckholt brengen dat al in de praktijk (zoals wij dat met de On Tour van I-adviseurs ook doen). Mirjana Jolic wilde haar ervaringen graag met ons te delen.
OUR 2bejammed GUEST: Mirjana Jolic
Afgelopen januari heb ik, als aandachtsfunctionaris voor Facility Management en Creatieve Therapie, aangeboden om twee uur per week bij de afdeling te komen werken. Met dit initiatief wilde ik de dienstverlening dichter bij de klant brengen.
Dit werd meteen positief onthaald: “je mag volgende week al beginnen!”. De opleiding heeft dit vervolgens bekend gemaakt bij alle docenten.
Welke voordelen zag ik voor de klant? De bibliothecaris is op vaste tijdstippen aanwezig en makkelijk te benaderen, eenvoudige vragen worden direct opgepakt, de communicatielijnen zijn zeer kort en laagdrempelig. Zo kunnen bijvoorbeeld afspraken m.b.t. de bibliotheekinstructies en het (blok)literatuur- en promotieonderzoek voor de docenten/tutoren meteen gepland worden.
Welke voordelen zag ik voor mezelf als informatiespecialist? Op deze manier is het makkelijker de nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs of het curriculum op de voet te volgen en vervolgens in te spelen op de behoefte van de klant. Jij bent zichtbaar en daardoor een betrokken informatiedienstverlener (Het Nieuwe Werken). Ook de volledige dienstverlening van de bibliotheek wordt beter gepromoot! Niet onbelangrijk: je maakt sneller kennis met nieuwe docenten/tutoren en de klantenkring wordt breder. Deze laatste groep is in de beginfase niet goed bekend met de faciliteiten van de bibliotheek.
Mijn ervaring nu, enkele weken later, is dat de docenten/tutoren de fysieke aanwezigheid van de bibliothecaris bij hun opleiding als zeer prettig ervaren. Ik krijg veel positieve reacties, dat geeft me een goed gevoel en bevestigt mijn vermoeden dat deze manier van werken klanten aan de bibliotheek (ver)bindt! Het genereert extra werk, vooral rondom literatuuronderzoek voor blokken/modules. Vaak gaat het om onderwerpen waarover informatie moeilijk te vinden is en de zoektocht daardoor tijdrovend. Uiteraard moet dit goed bewaakt worden.
Bedankt voor deze gastblogbijdrage Mirjana! Goed voorbeeld doet goed volgen!
Groet,
Judith
Geplaatst op 27 maart 2013, in Bibliotheken, Gastblog, Visietraject Zuyd Bibliotheek en getagd als Zuyd Bibliotheek. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.
Start vandaag ook bij Verpleegkunde. IK zit 2 uurtjes bij de opleiding. Hoop op net zulke positieve ervaringen.