ICT in het Onderwijs bij @Zuyd. Presentatie voor #PLIC door @techybear


Dag Marcel,

Gistermiddag heeft onze collega Jack Pleukeekers (aka @techybear) voor 15 teamleiders van Zuyd die de master Personal Leadership in Innovation and Change volgen, onderstaande presentatie verzorgd:

Mooi hè? Ik mocht zijn side-kick zijn 🙂
Omdat Jack vanwege zijn eigen studie aan de PLIC nauwelijks meer aan bloggen toekomt op zijn blog Oculary, kreeg ik de eer hier nog wat over te zeggen 🙂

De bijeenkomst startte met enkele vragen via todaysmeet.com, een backchannel waarin je vrij simpel (zonder accounts aan te maken) in gesprek kunt gaan met je toehoorders, of andersom … dat zij vragen stellen/opmerkingen maken. Je kunt hier de opmerkingen van de aanwezige teamleiders bekijken. Skype is een tool dat al door vele wordt ingezet voor begeleiding op afstand. Mooi om te horen dat nieuwe media gezien wordt als stimulator voor kenniscirculatie.

Jack refereerde naar een onderzoek bij Saxion waar 3500 studenten reageerden op een vragenlijst mbt inzet van ICT in het onderwijs. Via SURFspace zijn 2 sneak previews beschikbaar: deel 1 en deel 2. Binnenkort wordt via dat platform het onderzoeksresultaat gepresenteerd. Ik kan me niet voorstellen dat als wij zo’n onderzoek binnen Zuyd zouden doen, de uitkomsten heel anders zullen zijn. Daarom…
Het merendeel van de studenten heeft een laptop en smartphone, maar nog maar 35% een tablet. Als ICT ingezet wordt in de lessen zijn studenten meer betrokken en worden meer uitgedaagd, maar social media inzetten voor interactie wordt nog door ongeveer 3/4 van de studenten als niet zinvol gezien :(. Onbewust Onbekwaam zegt deze I-adviseur dan ;). Weblectures bewijzen hun nut. En de voorkeur voor boeken of e-books is zo 50-50. En met stip boven aan staat mobiele toegang tot de online diensten van de onderwijsinstelling.
Werk aan de winkel, denk ik zo!

Met Mentimeter inventariseerde Jack of de aanwezigen ook de risico’s kenden. Mentimeter.com is een website waarmee je (ook zonder accounts aan te maken) vragen kunt stellen en met behulp van smartphone of tablet kunt stemmen. Resultaten kunnen wel geëxporteerd worden in Excel, zoals ik vertelde, maar inmiddels alleen met een premium-account :(. En wat nu wel kan, is de voting onzichtbaar te zetten, hiermee voorkom je beïnvloeding. Meer over Stemmen in de klas? Zie Ding 15 op dingen.zuyd.nl
Opvallend vond ik dat de meeste docenten regelmatig (maandelijks) hun naam google, en ook actie ondernemen als ze iets vinden dat ze niet wenselijk vinden. Mediawijs, hoor!

Na al deze informatie gingen we TPACKen. Helaas was de tijd hiervoor wat beperkt. Op dingen@zuyd is nog eens na te lezen wat het TPACK-model precies inhoudt. Ik heb deze week de masterclass van OpenU en Kennisnet over TPACK (60 min.) op deze pagina toegevoegd. In deze masterclass lichten Petra Fisser en Joke Voogt van Universiteit Twente het model toe.
En er was vraag naar het spel! Hopelijk hebben we snel ons voorraadje binnen uit de States, zodat we ook kunnen gaan uitdelen!

We hoorden dat de deelnemers enthousiast waren. Zowel over de presentatie, als over I-team als geheel. Met name de hulpvaardigheid werd als zeer positief ervaren.

Dat is toch fijn om te horen! Alle eer voor deze presentatie gaat natuurlijk naar Jack!
Ik hoop dat de teamleiders met dit enthousiasme hun teamleden stimuleren te experimenteren met technologische tools in hun onderwijs. Maar ook dat zij hun faculteitsdirecteur kunnen overtuigen van het belang van het opzetten van een Informatiebeleidsplan. Zodat er een gedragen en aangestuurd door het management document ligt waar met input van docenten en studenten keuzes worden gemaakt rondom inzet van ICT in het Onderwijs. Waarbij vooral ook aandacht is voor docentprofessionalisering!

Ik hoorde trouwens dat bij faculteit Beta (Life Sciences) een interactief e-book van Pearson als lesmateriaal wordt gebruikt. Sinds men dit gebruikt, zijn de resultaten significant verbeterd. Geweldig toch. Natuurlijk heb ik Rachelle (net als jij is zij Onderwijscoördinator) gevraagd deze resultaten via ons blog te delen. Daar moet ik eind deze maand nog eens achteraan denk ik. Tja, hoewel bijna iedereen kennisdelen heel belangrijk vindt, ook over de faculteiten heen, en dat social media daar een belangrijke ondersteunende rol bij kan spelen, wordt dat (helaas) nog niet als zodanig ingezet. Ik blijf het jammer vinden dat bijna geen Zuyderling de weg naar Yammer vindt.
Ik ga er vanuit dat de teamleiders in deze master PLIC iets hebben gelezen van Menno Lanting :), zo niet lees dan mijn blog: “De kennis klots over de plinten
Kennis delen begint bij jezelf! Neem er de tijd voor! Het levert zoveel op! Durf te delen!

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 31 mei 2013, in Didactiek, eLearning, Social Media en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Benieuwd naar de Prezi maar ik krijg de melding dat ik niet bevoegd ben om deze te zien. Staat nog op private?

  2. Jack, je verhaal ziet er super uit!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: