Michelin sterren – Kwaliteit live vanuit Zuyd – Get before the Green Screen


He Judith,

Wellicht is het je door de drukte van zo’n maandag ontschoten, maar de Michelin sterren zijn vandaag uitgereikt. En niet op zo maar een plek. Nee, op Zuyd, bij de Hotelschool te Maastricht. Goed hè! Michelin ‘het’ toonpunt van kwaliteit binnen het Restaurantwezen heeft Zuyd en de Hotel Management School Maastricht uitgekozen voor de live uitreiking! Zelf onze vriend van www.dekolentip.nl heeft gekeken. Nee hij was niet in de zaal, hij zat gewoon achter de computer! Jos Maas van de Hotelschool heeft namelijk de uitreiking ge-live-streamed via Presentations2Go.

Na de ‘grande opening’ van het nieuwe hotel bij de Hotelschool en de online uitzendingen van de keynote die daaromheen georganiseerd was is dit de tweede succesvolle ‘live-event-streaming’ van Jos. Briljant, en vooral leuk dat ik van buiten Zuyd de complimenten krijg over de uitzending. Ja, de performance mocht op de piekmomenten nog wat beter (@dekolentip gaf aan dat twitter 10 minuten voor lag op de stream ;)) maar de uitzending was volledig te zien en de moeite waard!

Presentations2Go is voor meer inzetbaar dan alleen voor dit soort live evenementen. Het wordt ook ingezet bij weblectures. Als je kijkt binnen Zuyd zijn er een aantal key players die veel gebruik maken van weblectures, maar binnen bijna iedere faculteit worden er al testen gedaan rondom dit onderwerp. Soms met een van de kisten van Presentations2Go die we in de verschillende steden (Sittard, Heerlen, Maastricht) hebben staan, maar ook met andere tools als Adobe Connect (FM) of zelfs de iPad (Jannie Sangers).

En ondanks de goede voorbeelden van Social Work, Verloskunde, of de HMSM, het zijn pas de eerste stappen op dit gebied. Natuurlijk de content begint te komen. Maar het is nu nog een presentatie houden en die opnemen. Heel goed! Begrijp me niet verkeerd, het is erg goed dat docenten dit uit kwaliteitsoverwegingen oppakken 😉 Maar ik heb ook al voorbeelden gezien waarbij er didactisch is bekeken wat de gevolgen zijn van verschillende vormen van opnames. Ik ben nog steeds onder de indruk van het werk van Jeroen Alessi, onze ‘vriend’ van Avans Hogeschool. Hij werkte na zijn eerste ervaringen met het gebruik van weblectures met een green screen. Weet je wel zo’n scherm wat ze in ‘Hollywood’ gebruiken om acteurs op een plek te laten zijn, waar ze niet echt zijn.

De acteur staat voor een groen scherm en de achtergrond wordt er met de computer ingeplakt. Vaak is dat een foto of video van een geheel andere omgeving. Bijvoorbeeld bij dit voorbeeld.

Nu stel je voor dat je de powerpoint die je hebt gemaakt voor je vak, waar je normaal naast staat, als achtergrond gebruikt in plaats van een foto/video. Zo sta je ineens in je presentatie, het is bijna kinderspel.

Jeroen Alessie heeft zeer indrukwekkende cijfers. Hij heeft de kijkdichtheid maar ook de kijkduur van ‘gewone powerpoints’, ‘weblectures met powerpoint en presentator naast elkaar zoals in P2GO’ en ‘techers in powerpoint, middels greenscreen’ met elkaar vergeleken. De resultaten zijn verbluffend! Ik citeer nu niet (meer info via Jeroen) maar presentaties worden in een ‘green screen’ variant, waarbij je iedere 2-5 minuten van shot verandert (hele lichaam, alleen hoofd, lopend, zoals het weerbericht), 3x zo vaak en voor bijna de gehele lengte gekeken. Terwijl ‘gewoon’ opgenomen presentaties maar voor 1/3 van de tijd bekeken worden. Jeroen was de laatste keer dat we hem ontmoeten bezig met het onderzoeken naar het daadwerkelijke leereffect, maar de kijkcijfers zijn indrukwekkend genoeg.

De eerste Zuyderling die een actual gebruikt Zuyd college op deze manier aan me komt aanbieden krijgt van me een uit etentje bij www.dekolentip.nl.

Wellicht iets voor de informatievaardigheden groep? Of de faculteit ICT of de opleiding CMD (want daar hebben ze volgens mij een green screen)… Ik zou zeggen Get On Your Boots and before the Green Screen!

Groet Marcel

Geplaatst op 27 november 2012, in 21st century skills, eLearning, Inspiring, Technology. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: