TPACKen met Pabo-studenten


Hoi Marcel,

Vorige week maandag heb ik bij ‘jouw’ minor Digicoach The Game het TPACK-spel gespeeld met de studenten. Ik heb je al verteld dat ik niet zo tevreden was over deze bijeenkomst. Daar zijn verschillende oorzaken voor te benoemen, één was dat ik nog niet zo fit was na mijn weekendje London bij mijn zoon :).
Het was voor mij ook de 1e keer dat ik dit spel met een groep studenten speelde (wel aankomende leerkrachten, het zijn 4e jaars Pabo-studenten). Dat ging toch wat anders dan met docenten. Ze bleven allemaal allemaal achter hun laptop/tablet zitten. In plaatst van spelen (met kaarten en eigen creatieve geest) gingen ze zoeken. Nu ben ik de laatste die vind dat je niets mag opzoeken en gebruiken, maar dat was niet de bedoeling van dit spel. Dat is een leermoment voor mij: TPACK-spelers achter hun tafeltje en computer en in een kring met elkaar en de kaarten spelen.

Er werden trouwens wel erg leuke lesideeën bedacht. Het leuke van deze minor is dat alle spelers/studenten hun eigen weblog bijhouden! Deze minor is een game, dus zijn er allerlei quests. Eén quests bestond uit het schrijven van een review over TPACK the game.

Verschillende studenten hebben deze quest gekozen. Ik word van deze blogs erg blij.

Juf Suzan zag ook wel mogelijkheden om dit spel samen met leerlingen te spelen. Een vooruitstrevende juf zeg, samen met je leerlingen nadenken hoe je je les vorm geeft. Juf Karin beschreef een lesidee voor dierendag, benieuwd of ze hier vandaag mee aan de slag is gegaan. Juf Sonja gaf me een Top & een Tip 🙂 Sonja gaf als tip om meer te laten zien wat de mogelijkheden zijn. De bedoeling van het TPACK spel is dat leerkrachten in 1e instantie met eigen kennis en kunde tot een lesidee komen waarin technologische toepassingen verweven zijn. Het blijkt dat je met redelijk eenvoudige middelen al veel variatie in je les kan brengen, dat hebben de studenten ook laten zien. Ik ben bang als we voorbeelden laten zien er te veel gestuurd wordt. Maar misschien is het wel een idee om het in te brengen tussen ronde 2 en 3 of als afsluiting. Laten zien en vooral uiteindelijk ook doen is het uiteindelijke doel. Maar daar zijn weer vervolgsessies voor, zoals dingen@zuyd :). Meester Guido had als slotopmerking dat je niet TE veel ICT-toepassingen in je les moet verwerken. Inderdaad technologische toepassingen zijn een hulpmiddel en niet het doel. De bedoeling van het spel is dat je nadenkt over hoe je meer variatie aan kunt brengen in een les en  beter aansluit op de belevingswereld van het kind in je klas. Meester Raoel vroeg zich af of je wel tijd hebt bij elke les na te denken over welke ICT-mogelijkheden je kunt integreren. Als leerkracht kies je nu ook automatisch de didactische werkvorm voor het overbrengen van je les, het integreren van een technologische tool zou ook een automatisme moeten worden.Dat betekent wel dat de gereedschapskist van de leerkracht gevuld moet worden met kennis over deze tools. Het TPACK-spel is is een hulpmiddel om leerkrachten even bewust stil te laten staan bij de manier waarop ze nu lessen geven en kijken of dat ook anders kan. Meester Ties had een leuk idee. Leerlingen trekken een didactische en technologische kaart en met die werkvormen dan een les voorbereiden. Ik heb hem uitgedaagd om het te doen. Hij krijgt van mij een TPACK-spel kado als hij de uitdaging aanneemt! Dat levert hem vast bonuspunten op in de minor :). Juf Nandy tenslotte had met haar groep geen gemakkelijke combinatie getrokken (veters strikken (content) – spel (didactiek)- wiki (technologie)). Maar Nandy heeft het goed begrepen; het gaat in dit spel niet zozeer om de uiteindelijke les maar om SAMEN met een groep leerkrachten kritisch na te denken hoe ict ZINVOL in te zetten in je onderwijs. Blijvend leren van alle nieuwe ontwikkelingen, daar gaat het om.

Uiteraard heb ik op alle blogs een reactie achtergelaten. En ik zal dit blogbericht achterlaten op het blog van de Minor Digicoach.
Wat kan je van spelen toch veel leren 🙂 en van bloggen ook! Ik heb weer veel geleerd.

groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 4 oktober 2012, in 21st century skills, Didactiek, Gaming en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

 1. Hoi Judith,

  Bedankt voor deze reactie op het spel. Als mede docent van de Digicoach minor kunnen we hier zeker wat mee. Wat goed dat je een reactie op alle blogs hebt gegeven, daar kunnen de studenten ook weer van leren.

  Mag ik ook een spel kaarten…Ik wil dit inbrengen in mijn masterstudie bij de module onderwijsinnovatie op 11-10 en natuurlijk ga ik daar jullie namen laten vallen en de link naar jullie blog

  😉

  Ik zal zeker een sessie gaan organiseren bij de ICT-docenten…

  • Judith van Hooijdonk

   Ja natuurlijk mag je een kaartspel. We hebben nog steeds niet de definitieve versie, zal zo tegen het einde van dit kalenderjaar zijn. Kerstkadootje. Kom maar langs en neem je een spel mee. Wellicht kunnen we daarna nog eens samen kritisch naar de didactische werkvormen en technologische kaartjes kijken, met jouw kennis van je masterstudie 😉 Succes de 11e!

 2. Ik besef me nu dat jij ook de beoordeling van de Quest voor je rekening had kunnen nemen. Wie vond jij dat de quest heeft behaald en wie vond je meeste punten verdiende met hun blogs…

  Wie krijgt volgens jou: 200, 150,100,50 en 0 communicatiepunten (aanwezigheid en hoe blog is geschreven)
  Wie krijgt volgens jou: 200, 150,100,50 en 0 knowledge sharing (inhoud blog en diepgang met verwijzingen)

  Wie heeft special points verdiend, dit kan zijn door opvallend blog, meedoen met les, resultaten, briljante ideeën, etc.

  mmmm wel veel werk achteraf…

  kun je misschien een TOP 5 en een DAL 5 geven overigen zitten dan in het middendeel.

  • Judith van Hooijdonk

   Ja dat is nog wat werk. Moeten ze nog beoordeeld worden? Niet iedereen heeft deze quest gekozen, ik heb er 7 ontdekt, om daar nu een top 5 van te maken.

 3. ankievandenbroek

  Zo zie je maar weer dat een blog schrijven een goed reflectiemiddel kan zijn!
  Daar ben ik blij mee!
  Gr. Ankie

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: