De les van de leraar #avondvanhetonderwijs


Ik weet dat je de Avond van het Onderwijs afgelopen dinsdag gemist hebt, Marcel. Maar gelukkig hebben we Uitzending Gemist nog. Ik vind het een #mustsee.

“Documentairemaker Arjan Vlakveld portretteert drie bevlogen leraren uit het Voortgezet onderwijs.
Twee docenten en een oud-docent stoppen hun hele ziel en zaligheid in hun werk.”

En daar ging het om: om lerende leerkrachten! Docenten die open staan en die willen en blijven leren van hun studenten en collega’s! Of dat nu wel of niet met behulp van ICT is.

Dit was een uitspraak van één van de geportretteerde leraar Jelmer Evers. Ik ben het met hem eens. Docenten moeten echter wel weten welke technologische toepassingen ze zouden kunnen gebruiken. Als ze deze kennis hebben, kunnen ze daarna ook de keuze maken of ze die wel of niet gaan gebruiken. Docenten behoren te werken aan de 21st century skills, is mijn bescheiden mening. (En de taak van de organisatie is om daar geen barrières bij op te werpen, zoals early adapters binnen Zuyd steeds vaker ervaren). Ik hoop zo dat de vaardigheden: communicatie, samenwerking, ICT-geletterdheid, probleemoplossend vermogen, creativiteit, kritisch denken en sociaal-cultureel bewustzijn (als de belangrijke 21e eeuw-competenties) van studenten wordt gestimuleerd ipv domweg te leren wat een docent wil horen op een toets.

Het is zoals een student van Zuyd naar mij twitterde:

Ik vond het erg leuk om Jelmer Evers te zien op tv. Ik heb hem (digitaal) leren kennen via mijn dochter. Zij deed in het voorjaar eindexamen, ook geschiedenis. Via internet ontdekte zij zijn filmpjes over haar eindexamenthema’s Dekolonisatie en de Koude Oorlog in Vietnam & De republiek in een tijd van vorsten. Hoewel mijn dochter een geweldige geschiedenisleraar had op haar school, was het voor haar een manier om de examenstof op een andere manier te herhalen. Ik vind het geweldig dat Jelmer dit materiaal niet alleen voor zijn eigen leerlingen beschikbaar stelt, maar dat ook anderen hiervan kunnen leren. Open kennis delen! Yeah! Ik zag tijdens de uitzending dat zelfs hij een webinar organiseerde de avond voor het examen, hoe geweldig is dat!
Daarnaast liet Jelmer Evers voorbeelden zien van de Flipped Classroom en gamification.
Ik zag dat Jelmer ook naar het edubloggerdiner komt. Leuk om hem dan eens live te zien 🙂

Een ander geportretteerde docente Neomi Lotte (Nederlands – VMBO) liet heel open zien hoe ze met haar leerlingen om gaat en hoe ze daarbij via intervisie ondersteuning krijgt en toepast. Chapeau!
Het waren 3 gedreven leraren die hun leerlingen stimuleren en enthousiasmeren.

Daarna was een rondetafelgesprek via Leraar24. (Vreemd … Ik wil de link naar deze discussie opnemen, maar die is niet beschikbaar???)
Een van de gesprekspartners was Matthijs Leendertse, die ik tijdens een Meet-The-Expert-bijeenkomst van NVBOO over de toekomst van hoger onderwijs en bibliotheek heb gezien. Ik vond het gesprek onder leiding van Diewertje Blok niet zo’n succes. Er was een meneer die erg in het ‘vroeger was alles beter’ bleef hangen.
En wat Karin Winters terecht opmerkte: waar waren de leraren en leerlingen in deze discussie?

Ik vind sowieso dat we meer samen met leerlingen/studenten onderwijs moeten maken. Jij hebt dat zo goed gedaan met de fysiotherapiestudenten in het spel Aan ‘m Game Ze. Een gemiste kans voor de deelnemers van de Onderwijsdagen, waar ik 1-2-3 weinig sessies zie waarbij ook studenten betrokken zijn.

Via het blog van Pedro De Bruyckere werd ik geattendeerd op het OESO-rapport ‘Teaching Practices and Pedagogical Innovations’ waarin volgens De Bruyckere meer kunt lezen over goede leerkrachten. Dit lijvig rapport heb ik nog niet gelezen. Dat wordt iets voor na de vakantie 🙂

Groetjes,
Judith

 

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 oktober 2012, in Didactiek, Inspiring en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: