Nicholas Negroponte doet in 1984 vijf voorspellingen [TED]


Hi Marcel,

Elke week verstuur ik de Nieuwsflits I for you waarin ik ook een TEDTalk deel. Ik kwam onlangs een berichtje tegen dat TED 30 jaar bestaat en voor die gelegenheid een playlist heeft samengesteld. De oudste TEDTalk komt morgen in de Nieuwsflits, maar ik wilde deze ook graag via ons blog delen.

Nicholas Negroponte was in 1984 een van de sprekers op de allereerste TED-conferentie in Monterey 😉 Californië. Hij is bekend als oprichter van het Media Lab van MIT en is initiatiefnemer van het One Laptop Per Child (OLPC)-project. Tijdens het 1e TED-event kregen de bezoekers demonstraties te zien van de computer van de toekomst.  Toch wordt de eerste TED-bijeenkomst geen groot succes en duurt het 6 jaar voor de tweede editie georganiseerd wordt. Vanaf 1990 is TED een jaarlijkse conferentie. En van 2009 kunnen plaatselijke organisaties hun eigen TEDx op zetten. Meer over de geschiedenis van TED-events via De Morgen: 30 jaar gouden ideeën delen: het geheim van het wereldwijde fenomeen TED.

Al kijkend naar deze TED Talk verbaasde het me wat er toen al voorspeld werd over eBooks, touchscreens, en teleconferentie. Negroponte doet ook uitspraken over onderwijs, die je nu nog steeds hoort, over de computer als krachtig en educatief instrument waarmee studenten ook de rol van docent kunnen aannemen en

goed onderwijs moet uiteraard goed amusement zijn

Ook de traagheid van de presentatie is heerlijk 🙂

1984? wist ik toen al iets van computers? Ik werkte toen bij de Gemeentebibliotheek Rotterdam, het net geopend Centre Pompidou aan de Maas. Daar hadden we al een catalogus met touchscreen. Op zoek naar een plaatje hiervan vond ik een YT-filmpje over de opening van de Gemeentebibliotheek Rotterdam. Vanaf 3:00 zie je Beatrix achter het scherm zitten 🙂 Erg leuk om terug te zien.

Touchscreen

Groet,
Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 17 maart 2014, in Miscellaneous, Technology, TED JAMs en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: