Online samenwerken, een must?


Hoi Marcel,

Had jij ook gezien dat onze buurvrouw uit gang D.0 een reactie had achtergelaten op ons blog 🙂 Leuk hè. Ik had Wilma in de wandelgang al bedankt en gezegd dat ik er nog op zou reageren. Dat was tot op heden nog niet vangekomen. Van Jack hoorde ik dat ze dat wel verwacht had. Ik had haar reactie op ons blog niet zo als een adviesvraag geïnterpreteerd. Op zich al wel prachtig dat ons blog hier ook al voor gebruikt wordt.

Ik bewonder jullie drive om de technologie in ons aller dagelijkse leven te krijgen. Jullie leven in die technologie. Dat geldt niet voor iedereen. Men wil wel samenwerken en men is niet vies van technologie – maar hoe te beginnen – wat te kiezen? Daar hangt het soms op. Daar zou meer advies heel welkom zijn. Gewoon de vraag: wat willen jullie, wat doen jullie al – je zou het op deze manier intensiever kunnen doen. Vanuit locatieoverleg en in mijn eigen dienst krijg ik daar vragen over, help ze over de drempel.

Ik vind het fijn dat Wilma ons enthousiasme waardeert, maar het is niet mijn bedoeling technologie de organisatie in te pompen. De vragen zijn terecht, want met die vragen moet je ook beginnen. Maar ik begrijp niet wat Wilma bedoeld met “je zou het op deze manier intensiever kunnen doen”. Via ons blog?
Wilma heeft wel gelijk, dat wij er ook zijn om collega’s over de drempel moeten helpen door te sparren, JAMmen, inspireren en enthousiasmeren. Ik vind wel dat we veel actiever onze kennis moeten delen als ICTO-adviseurs (ja, mijn stokpaardje ;)) Maar collega’s die al over de drempel zijn, willen meer van ons. Zo blijven we al hink-stap-springend in beweging 🙂

Put Learning in the Hands of Students

@Katerha

Vorige week las ik (toevallig) een artikel over de valkuilen van online samenwerken in projecten
Hierin wordt gesteld dat niet de technologie centraal moet staan maar de mens. Cultuur binnen de organisatie en communicatie spelen een cruciale rol in online samenwerken.

 • Valkuil 1: te grote projectscope
  Grote projecten zijn lastig te managen
 • Valkuil 2: verkeerde samenstelling projectteam
  Het is altijd verstandig als ook in het projectteam expertise op het gebied van online samenwerken aanwezig is
 • Valkuil 3: geen expliciete afspraken over hoe er wordt samengewerkt
  Er wordt wel gebruik gemaakt van een samenwerkingstool, maar de werkstijlen worden niet aangepast. Afspraken over waar en wanneer gecommuniceerd wordt, is een must.
 • Valkuil 4: de samenwerkingstechnologie staat centraal
  De technologie moet de gewenste manier van samenwerken ondersteunen, niet voorschrijven.
 • Valkuil 5: geen gevoel van verbinding tussen de teamleden
  Teamleden moeten willen samenwerken
 • Valkuil 6: virtueel samenwerken als kostenbesparing
  Niet Het Nieuwe Werken misbruiken om geld te besparen
 • Valkuil 7: Geen commitment
  Als er geen draagvlak is voor deze manier van samenwerken, zal het ook niet lukken.

Ik plan morgen een afspraak met Wilma en dat zal ik haar vragen:
Hoe wil de groep samenwerken, wat willen ze samen delen? Is het belangrijk dat documenten op een server van de hogeschool staan, of mag het ook in de cloud? Bestaat de projectgroep alleen uit Zuyderlingen, of zijn er ook externen bij betrokken? Zuyd heeft Blackboard als digitale leer-en werkomgeving, waarin samengewerkt kan worden in documenten, gediscusieerd kan worden in fora, wiki’s en blogs kunnen gebruikt, medelingen kunnen worden geplaatst. SURFgroepen bestaat niet meer vanaf 1-1-2013, binnenkort kunnen daar geen teamsites meer worden gemaakt, dus die zou ik niet adviseren. Maar misschien voldoet Dropbox ook, of GoogleDocs, of Yammer. Is videoconferencing nodig? Maar dat kan ook via MSN, Skype. Zo veel tools, zo veel mogelijkheden.
Een echt eenduidig antwoord zal ik niet voor Wilma hebben. De groep bepaalt hoe zij wil samenwerken, niet de technologie. Daarnaast zal het ook afhankelijk zijn van de kennis en vaardigheden van de projectgroepleden.

In ieder geval kost online samenwerken ook tijd, in ieder geval tijd om je de gekozen samenwerkingstool eigen te maken.

Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 14 februari 2012, in Het Nieuwe Werken en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. Het klopt dat de groep of organisatie zich bewust moet zijn van de voordelen van online samenwerken. Alleen op die manier kan de juiste manier worden geïmplementeerd binnen een organisatie. Het is belangrijk dat er toezicht gehouden wordt door moderators, anders heeft het werken met een tool ook geen zin. Op die manier kunnen valkuilen worden opgevangen en op de juiste manier worden verbeterd, zodat de online samenwerking kan worden vergroot. Viadesk is een online collaboration tool die naast de tool ook service verleent aan de hand van workshops. Op deze manier begeleiden zij de klant om de tool goed in te zetten om het online samenwerking te verbeteren in plaats van een terug val in de aangegeven valkuilen.

  De moeite waard om te bekijken!

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: