Wat staat er op jouw verlanglijstje? #durftevragen


En heeft Sint jou alles gebracht wat je op je verlanglijstje had gezet, Marcel? Heb je wel al je wensen op je lijstje gezet?
Wat zou er gebeuren als iedereen op de wereld zijn verlanglijstje altijd online heeft (en niet alleen met Sinterklaas of verjaardag) en ook aangeeft waar men anderen een plezier mee kan doen, welke spullen je te leen hebt of weg wilt geven en wat jouw eigen wensen zijn?

Dat is wat het Durftevragen-boek zich afvraagt. Ik had het boek van Nils Roemen & Fanny Koerts geleend van Zuydbibliotheek, maar het is ook gratis te downloaden zag ik op de website van Durftevragen.

 

Ik ken #durftevragen of #dtv natuurlijk als dé vraagbaak van Twitter.
Ik wist niet dat het zo’n 5 jaar begonnen was met een Durftevragenbijeenkomst op een beurs. Door enige lijd later op Twitter de #durftevragen te gaan gebruiken is het enorm krachtig kennisdeelmiddel geworden.
De ondertitel van het boekje is: ‘de kracht van sociale overwaarde’. We leven in een wereld vol overvloed, dat geldt niet alleen voor kennis maar ook voor materiaal. Je kunt deze overwaarde benutten gewoon door te vragen. Voor de dtv-begeleiders heeft Durftevragen ook een ideële grondslag. Mensen willen elkaar graag helpen. Helpen voelt goed. Dat ervaar jij als vrijwilliger natuurlijk ook. Dat zal straks Serious Request ook weer ervaren (trouwens, 7 december is het weer Kom Weer In Actie Dag!). In onderstaand boektrailer wordt ook verteld over de Lets Do IT actie dat in 2008 50.000 vrijwilligers in Estland op de been bracht om in 5 uur tijd al het zwerfvuil in het hele land op te ruimen. Heel toevallig vertelde mijn zoon vorige week (toen we het hadden over idealen bereiken als je je doelen goed formuleert) over deze actie.

Het boekje gaat natuurlijk in op de veranderende samenleving waarin het nu draait om netwerken en dat communiceren door de huidige informatietechnologie nooit zo gemakkelijk en goedkoop is geweest. Daarnaast beschrijft het de kracht van kennisdelen. Het boekje van ruim 100 pagina’s is voorzien van allerlei succesvolle durftevragen actie.
Durftevragen is een manier van  werken, denken en doen. Het boekje is doorspekt met de bekende basisideeën van Wisdom of the Crowd‘dromen-durven-doen’, GTD,  lifehacking en easycratie. Het beschrijft ook waarom we meer zouden moeten durven te vragen. Dat delen vermenigvuldigen is en dat je zoveel energie krijgt door samen te werken met mensen binnen, maar vooral buiten je netwerk.

Basis is dat je moet weten wat je wilt en dat ook vragen. Als jij niet vraag wat je wilt gaan mensen je ook niet helpen. Als je iets wilt moet je het doen en in actie komen. Natuurlijk bestaat ook de kans dat er misbruik gemaakt wordt van vrijgevigheid, dat anderen met jouw idee aan de haal gaan. Ook dat kan je weer positief benaderen door te denken dat het fijn is dat jouw idee wordt uitgewerkt. Natuurlijk wil een mens (ik wel in ieder geval) toch waardering voor je idee/werk. Krijg je dat niet, dan vraag erom. Zo simpel kan het zijn. Uiteindelijk draait het toch weer om keuzes maken? Waar steek je je energie wel in en waar niet? Wie help je wel en wie niet? Wat deel je wel wat niet? Waaraan bleef je plezier en waaraan niet? Keuzes maken is de belangrijkste eigenschap die je moet ontwikkelen en inzetten. *zucht*

Ik vind het een aardig boekje. Over de kracht van kennisdelen hoef ik niet meer overtuigd te worden. Dat Durftevragen zich ook profileert als een maatschappelijke beweging (zoals het ruilsysteem Noppes) was voor mij nieuw, maar vind het wel een hele sympathieke kant.

Het boek eindigt met een durftevragengereedschapskist. Ik citeer er een paar:

 • Begin nu. Niet straks, maar nu.
 • Bedenk waar jouw hart een salto van maakt.
 • Zorg voor een vangnet zodat je zacht landt als je valt.
 • Noem een nieuwe stap een experiment, dit geeft lucht.
 • Kies dat waar je blij van wordt, en niet wat je gewend bent of van je verwacht wordt.
 • Maak een gratis weblog met WordPress en vertel mensen wat je doet en wat je wilt.
 • Maak eens een Pecha Kucha van je wensen of je verhaal.
 • Film alles wat je doet om je droom te realiseren en deel dit op je blog.
 • Doe elke dag minstens 1 ding dat je dichter bij je groter doel brengt.
 • Maak een verlanglijstje.

Maar …

😉 Judith

Over Judith van Hooijdonk

Informatie professional, fervent kennisdeler, HNW-fan, Social Media, Web2.0, Onderwijs2.0, Bibliotheek2.0 "Just start somewhere and make a world of difference"

Geplaatst op 5 december 2011, in Social Media en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

 1. En de facebookgroep loopt ook als een trein: http://www.facebook.com/groups/durftevragen/

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: