Hoe grijp je de online student #onderwijsontwerpen


Ha Judith,

Na onze bijpraatsessie met Ankie, Chris en Marcel G. (waarvoor dank) ben ik wat op de bank aan het uitbuiken met internet bij de hand. Via de blogsite van Blackboard, waar een aankondiging stond over een learning analytics bijeenkomst kwam ik op de door Blackboard top 5 van zaken die je moet doen om online studenten te ‘grijpen’. Weliswaar van een van de aanbieders van online leersystemen, maar toch een interessante lijst (met mijn commentaar eronder in italcs)

  • Probeer je conversaties zo persoonlijk mogelijk te maken, aangepast op de behoeften van je doelgroep

Volgens mij een vaste regel, niet alleen bij online studenten, maar bij alle studenten, sterker nog overal waar je bezig bent met mensen is dit denk ik een regel. Daarom niet minder belangrijk en daarom ook eentje die we moeten onthouden.

  • Ontwikkel een interessant portfolio aan programma’s

Zonder aansprekend aanbod geen behoefte. Ook dat is logisch. Zuyd kan beginnen vanuit al die mooie lectoren met superonderwerpen. Voorlopers op hun vakgebied. Daarnaast zijn in onze faculteiten stuk voor stuk mooie voorbeelden te vinden van innovaties met het werkveld. Zaken om trots op te zijn zaken die ons portfolio zeker een plek verdienen. Nu nog online en open ontsluiten? Begin jij te verzamelen en te delen?

  • Hoe vaak kan ik starten/afsluiten, hoe lang duurt de cursus, wat krijg ik er voor en liever vaker aanbieden en kortere cursussen of delen dan het grote werk waarbij het overzicht of de voortgang uit beeld raakt

De werkende of werk zoekende, een gezin hebbende, een mantelzorgtaak hebbende, een vrijwilliger zijnde allemaal zaken die belangrijk zijn in het leven van onze online student. Dus duidelijkheid over waar wat wanneer te plannen is en wat het oplevert is belangrijk. Ook overigens bij de offline student. Er is natuurlijk geen echt verschil maar goed.

  • Hoe makkelijker het is om te enrollen des te meer enrollments krijg je

Facebook koppelingen, twitter koppelingen, koppelingen met een eventueel Zuyd, Gmail, outlook account. Het is erg jammer dat de identity 2.0 movement nog geen duidelijke tool heeft opgeleverd. Het is inmiddels 9 jaar geleden dat ik hierdoor geinspireerd ben geraakt (door zowel inhoud als vorm)

  • Probeer ze te pakken als ze willen leren

Het blijkt dus volgens het stuk dat in januari en februari de meeste online studenten willen leren. Dit hebben ze gebaseerd op zoekresultaten van de zoekmachines. Waardoor? Onder andere de goede voornemens van het nieuwe jaar. Grijns, in ieder geval leuk om te leren. En ook logisch dat je gebruik moet maken van het momentum. We denken dan toch al gauw aan het stramien van ons reguliere onderwijs als we praten over online onderwijs in plaats van echt tijdsonafhankelijk. Van de andere kant blijft het lastig om  een vrije structuur te koppelen aan onze onderwijslogisitiek. Een mooie uitdaging.

Leuk om te zien dat Blackboard door de jaren heen zichzelf ook ontwikkeld heeft en dit soort artikelen schrijft. Maar het blijft een Amerikaans bedrijf. Het filmpje dat er bij zit is mooi maar ook typisch USA. Heerlijk!

Zolang we hem/haar maar grijpen die student en inspireren dan komt dat leren wel! So get on your boots and let’s do this!

Groet Marcel

Geplaatst op 8 januari 2016, in eLearning en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Kennis delen? Ja graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: